Vučićevi velikoalbanski manevri

4
926

Niz događaja u vezi sa Kosovom i Metohijom koji su se odigrali odmah nakon izbora u EU, ne daju osnova za optimizam kada je Srbija u pitanju. Srbi sa Kosova i Metohije žive u stalnom strahu i neizvesnosti, jer ne znaju šta ih čeka. Ništa bolja situacija nije ni u ostatku Srbije.

Iako je javnost u Srbiji svakodnevno bombardovana raznim vestima o KiM, malo je onih vesti kojima zaista treba pridavati važnost. One su obično nedostupne široj javnosti.

Pre par dana je američki ambasador u Srbiji Kajl Skot izjavio „Naš stav ostaje nepromenjen, cilj ostaje isti – opsežni sporazum o normalizaciji. A da bismo do toga došli, to podrazumeva dijalog koji vodi EU, mora da postoji dijalog. Obe strane moraju da se vrate za pregovarački sto, da vidimo kako možemo da idemo napred“.

Njegov stav je vrlo jasan, SAD zahtevaju da se što pre usaglasi sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa, kojim bi Srbija priznala nezavisnost Kosova. Za SAD je nezavisnost Kosova stvar koja ne sme da se dovodi u pitanje. S tim u vezi pre par meseci je američki ambasador držao predavanje srpskim đacima u osnovnoj školi u Apatinu, kada im je prikazao mapu Srbije bez Kosova i Metohije. Reakcija svake normalne države koja drži do sebe bi bila da proglasi američkog ambasadora personom non grata. Ali ništa slično se ne može očekivati od srpskih vlasti koje vode politiku nezameranja Zapadu.

Srbiji su vezane ruke. Većina građana se protivi predaji, podeli Kosova ili razgraničenju. I većina je za to da se odloži rešavanje ovog pitanja. Sadašnje okolnosti u svetu se sasvim razlikuju od onih pre 20 godina kada je NATO izvršio agresiju na Srbiju i kada su SAD izgradile svoju vojnu bazu Bondstil na nelegalno oduzetom zemljištu. Ali tu nije bio kraj nasilju, ono traje i danas.

Suština svega je da se sadašnje rukovodstvo Srbije obavezalo da će rešiti kosovski problem, a za uzvrat mu je omogućeno da ima neograničenu vlast u zemlji. Čak ni u vreme Miloševićeve diktature nije postojala ovolika cenzura i gušenje svake slobodne misli. Ako bismo upoređivali, došli bismo do zaključka da je u vreme diktature bilo mnogo više slobode i demokratije. Sada praktično Kosovom treba da budu vraćeni krediti za vlast Srpske napredne stranke.

Da Vas podsetimo:  Jesmo li se odužili Vozarovićima?

Zbog toga je Kosovo bila zabranjena tema u Skupštini Srbije već punih šest godina. Nije organizovana ni jedna sednica Skupštine na temu najvažnijeg nacionalnog pitanja. Za tih šest godina vođeni su tajni pregovori sa Prištinom o kojima javnost u Srbiji gotovo da nije informisana. Aktuelna vlast pokušava da odgovornost za potpisane dogovore i faktičko povlačenje sa Kosova prebaci na prethodne vlasti, iako za takve tvrdnje nema osnova. Zbog toga sa njihove tačke gledišta, sednica o Kosovu nije bila poželjna, jer to je prilika da se suoče argumenti. Ipak pod pritiskom javnosti koja već punih šest meseci protestuje u Srbiji zbog gušenja demokratije i medijskih sloboda, Aleksandar Vučić je zakazao sednicu o Kosovu i Metohiji 27. maja. Nažalost ne sa idejom da predoči činjenice, već da nastavi sa svojom manipulacijom. Umesto da upozna javnost sa rezultatima dosadašnji tajnih pregovora sa Prištinom i predstavi javnosti kakva je politička platforma Srbije za rešavanje kosovskog pitanja, Aleksandar Vučić je predstavio rad Kancelarije za Kosovo i Metohiju, što je inače javno dostupno svakome ko želi da se upozna sa tim na sajtu ove institucije. O tome šta je dogovorio lično predsednik Srbije, koji po Ustavu nema ovlašćenja da vodi pregovore sa Prištinom, nije bilo ni reči. Ipak, jedna rečenica koju je predsednik Srbije izrekao u polupraznom Parlamentu, nagoveštava da će on ići do kraja u sopstvenim odlukama koje su potpuno suprotne volji većine građana Srbije, odlukama Srpske pravoslavne crkve, kao i Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244.

Aleksandar Vučić je nekoliko puta te večeri ponovio: „Ne bude li kompromisnog rešenja, samo čekajte napad Albanaca na Srbe. To će se dogoditi jer oni gube živce“.

U svom nepotrebno dugom maratonskom govoru, umesto konkretnih činjenica o pozadini pregovora u Briselu, izneo je mnogo neistina u cilju potpunog dezavuisanja javnosti. Srbi sa Kosova i Metohije su ocenili da još od vremena Dimitrija Tucovića nije viđen takav proalbanski ekspoze kao što je Vučićev. Objasnio je i da Srbi treba da prihvate gorku istinu, a to je da ne kontrolišu teritoriju Kosova i da moramo da postignemo mir sa Albancima. Već sutradan ujutru posle Vučićevih predviđanja da će Albanci napasti Srbe, počela je akcija kosovskih bezbednosnih snaga. Moglo bi se pomisliti da je to koincidencija, ali do sada smo se više puta uverili u činjenicu da su sve akcije koordinisane i usaglašene između Beograda i Prištine. Da ne bude iznenađenja, to je potvrdio i komandant KFORa na KiM, koji je rekao da je Beograd bio na vreme obavešten o akciji. Iako je znao za akciju, predsednik Srbije se pravio da nije obavešten. I dok su Srbe na KiM hapsili i tukli albanski specijalci, Aleksandar Vučić je u Beogradu ponavljao kako se zalaže za mir. Zamislite dok terorišu Srbe na KiM, srpsko rukovodstvo ponavlja kako je za mirno rešenje. Da li može mirno rešenje da se postigne stalnim isticanjem bele zastave, dok apetiti Albanaca konstantno rastu kao i netrpeljivost prema srpskoj zajednici. Što je još tragičnije, dok su Srbi trpeli torturu, predsednik Srbije je govorio kako će ih zaštiti. Naravno ništa nije preduzeo, jer ne sme da se zamera Zapadu.

Da Vas podsetimo:  Otvoreno pismo javnosti Srbije: Da li će naše škole postati elektronski logor?

S druge strane, Hašim Tači je već najavio da će u Parizu 1. jula, kada će biti održan sastanak Beograda i Prištine uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske, tražiti da se nezavisnom Kosovu pripoji nekoliko opština sa juga Srbije. Takođe je rekao da Kosovo nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština, koja je inače deo Briselskog dogovora usklađenog sa Ustavom takozvanog nezavisnog Kosova.

Prethodni sastanak u Berlinu nije dao nikakve rezultate. Umesto da predsednik Srbije objavi da su pregovori Beograda i Prištine uz posredovanje Brisela, propali i da traži poništavanje tih pregovora i povratak rešavanja pitanja Kosova u UN, predsednik Srbije ne preduzima nikakve korake. Iako je pretio da će gradonačelnici srpskih opština dati ostavku, nakon što je Tači raspisao izbore po ustavu i zakonima Republike Kosovo, ti isti gradonačelnici su učestvovali na separatističkim izborima i još su proglasili pobedu. To je bio prvi put da su građani mogli da glasaju isključivo sa dokumentima nezavisnog Kosova. Srpska dokumenta su potpuno odbačena.

Zapravo Vlada Ramuša Haradinaja opstaje zahvaljujući ekspozituri SNS koje se zove Srpska lista. Oni su u vlast sa osvedočenim zločincem, okrivljenim za najgore zločine nad Srbima, ušli pod izgovorom da moraju da se bore za srpska prava. Umesto toga, oni su i samim učestvovanjem u Vladi Kosova dali podršku formiranju vojske Kosova, uvođenju carinskih stopa na srpsku robu, pa i akcijama kosovskih bezbednosnih snaga.

Ovakvi koraci ih nisu opredelili da napuste Vladu Kosova, već oni i dalje daju legitimitet separatizmu i nasilju.

S druge strane Aleksandar Vučić nije preduzeo nikakve kontramere, iako ima mnogobrojne mogućnosti. Najprirodnije bi bilo da je srpska vlast kao protivmeru uvela takse za tranzit robe koja ide ka Kosovu. To bi mnogo više pogodilo separatističku vlast Prištine nego mere koje su oni uveli ka Beogradu. Međutim Aleksandar Vučić ne sme to da uradi jer ne sme da se zameri Zapadu. Zbog toga njegova Srpska lista i dalje sedi u Vladi Ramuša Haradinaja, a ostaće tamo čak i da Albanci bace atomsku bombu na Srbe sa Kosova i Metohije.

Da Vas podsetimo:  Policija dozvoljava spontana SNS okupljanja, a kažnjava spontani protest zbog pogibije radnika

Najtragičnije od svega je što je Srbija nekada bila simbol otpora i bespoštedne borbe za slobodu po svaku cenu. Posle svih tragedija kroz koje je prošla dočekala je da bude svedena na sluškinju. I to samo zbog toga što režim u Srbiji ima obaveze prema Zapadu, a vreme za ispunjenje obaveza curi. Kako god da odluči čovek, koji sve sam odlučuje u Srbiji, neće izaći na dobro.

Dragana Trifković
Izvor: Centar za geostrateške studije

4 KOMENTARA

 1. Slavko Jakovljevic 17. septembar 2017. at 07:00

  UHAPSITE VUCICA
  Vucica treba hitno uhapsiti zbog potpisivanja Briselskog sporazuma i zbog pljacke Srbije. Moze i zbog rasprodaje Srbije i stalnog laganja o obmanjivanja ovog gladnog srpskog naroda. Moze i zbog tacke 23 i 24. Moze i zbog drugarstva sa ubicama nase dece. Moze i za sve sto radi. Samo ako se malo pogleda videce se da Vucic sve radi je na stetu Srbije. On je glavni i jedini organizator potpunog sunovrata Srbije. Ponavljam Vucic je opljckao i izdao srpski narod. A ako ja lazem ubio me BOG.
  P: SAJDZO 2017.
  Odgovori

 2. Zanimljivo je koliko je jak utjecaj strane propangande protiv Drzave Srbije i Srpskog Naroda!!! Za očekivati je da “ zrtve “ propangande budu ljudu skromnjijeg obrazovanja i oni koji nemaju mogućnosti da dodju do informacija….ali nazalost nije tako!!
  Glavna meta propangande je uvjek Milošević ! Svaliti svu krivicu na njega, znači svaliti krivicu na Srbiju, ali i opravdati i rehabilitirati agresiju !!! Šta znači ova rečenica ?????
  “ ČAK NI U VRIJEME MILOŠEVIĆEVE DIKTATURE NIJE BILO OVAKVE CENZURE I GUŠENJA SVAKE SLOBODNE MISLI. AKO BISMO USPOREDJIVALI DOŠLI BI DO ZAKLJUČKA DA JE U VRIJEME DIKTATURE BILO MNOGO VIŠE SLOBODE I DEMOKRATIJE “ !!!
  Govori se o periodu NEPOSREDNE RATNE OPASNOSTI I PERIODA RATA!!!!
  U kojoj to zemlji u bilo kojem periodu u slučaju rata i neposredne ratne opasnosti se poklanja potpuna paznja na demokratsku proceduru i opće slobode???? Sasvim je normalno da iste, zbog viših interesa budu privremeno suspendovane!!! Siguran sam da je tu Milošević pogeriješio!! Djindjić je sa svojim D S otkrivao i dojavljivao N A T Ou polozaje Vojske Jugoslavije, Zene u Crnom ( crno u zenama) NEVLADINE ORGANIZACIJE koje se otvoreno bore protiv svih Drzavnih i Nacionalnih interesa…….Ceda Jovanovic ,Sonja Biserko, Natalija Kandic , Sonja Light……………………….. sve su to grijehovi SLOBODANA MILOSEVICA , koji je pokusavao biti tolerantan, demokrat….ali u pogrešnom vremenu……….
  Da je odmah reagirao NORMALNO, ovih problema danas ne bi bilo, bili bi na sigurnom, spavali bi i hranili se o drzavnom trosku, ali bi Drzava bila znatno sigurnija i zdravija!!!!
  Arogancija Vučića koja je obrnuto proporcionalna sa nemoći obicnog gradjanina da ima ikakav utjecaj, bazira se prije svega na podršci Amerike i zapadnih nam “ prijatelja“ !!! Dok je Milosević bio
  “ DIKTATOR“ iako je višestruko tolerantniji od Vučića, sam Vučić je za iste DEMOKRATA i ne sumljam da će dobiti i NOBELA kada zaokruzi i dovrši VELEIZDAJU,!!!! A Narod ………. NEMOĆAN DO BOLI DA IŠTA UČINI…….,!!!

  • Gresis.
   Narod nije nemocan samo je izgleda umoran od svih lopova i lopovluka, lazi i obmana, narodu se politika zgadila a sto je najgore, taj narod koji bira Vucica veruje da on nikad nece izdati drzavu i narod i pristati da da juznoj pokrajini drzavnost.
   Vuciceva retorika je takva da zbunjuje i njegove saradnike sto se jasno vidi iz izjava ako ih pazljivo pratis.
   Daco kaze da je od pocetka za razgranicenje a kad neko kaze da je izdajnik onda se pojavi Vulin koji tvrdi da Srbija nikad nece Kosovo i Metohiju priznati kao drzavu da bi nedugo posle njega Vucic izjavio da se trudi da izvuce bar nesto da dobije bilo sta jer sad nema nista.
   Upravo u tim izjavama lezi problem, kako on to misli nemamo nista, ko ima vlasnicki dokument taj ce pre ili kasnije dokazati istinu i isterati pravdu.
   Vucic nece priznati pokrajini status drzave iz jednog samog razloga a to su istinski prijatelji Srbije tako da moze Skot da prica sta mu volja, nije on vecan kao ni mi.
   Covek vrti Bog okrene!

   • Ništa nije slipučajno – slučaj ne postoji !!!
    Narod je umoran jer je ova „mora“ planirana , jako dugo traje i ne vidi joj se kraj !!
    Vrijeme je takvo da PRAVO ne postoji !!! MEDJUNARODNO PRAVO VAZI SAMO ZA MALE I SLABE ZEMLJE !!! Amerika je do sad radila šta je htijela, spas i nada je u RUSIJI, KINI, INDIJI BRAZILU………………..
    Kakvo PRAVO postoji u SRBIJI ako predsjednik radi suprotno USTAVU !!!
    On je potpuno nelegalan pregovarač po pitanju KiM , ali ukoliko potpise VELEIZDAJU , Amerikanci će to znati iskoristiti, naravno na štetu Srbije !!
    Pitanje legalnosti ne pretstavlja nikakav problem za E.U i Ameriku!!!
    Oni traze bilo šta , za sta se mogu “ uhvatiti “ , a potpis predsednika i nije malo, bez obzira kako je regulirana uloga istog po USTAVU,!!!
    Odnos MEDJUNARODNE ZAJEDNICE prema Srbiji je krajnje NEPRAVEDAN PRAVNO I PRAVEDNO,!!! Bombardovanje, Ne poštovanje R1244, Priznanje fantom drzave, ………………………
    Stoga moramo biti krajnje oprezni!!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime