Vučićevo fabRIKovanje volje građana

0
621

fabrikČetiri dana Republička izborna komisija (RIK) nije bila u stanju da saopšti rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji. Zašto? Zato što je 24. aprila „prebrojavanje“ glasačkih listića u džakovima lično obavio premijer Aleksandar Vučić. Ali njegova računica i želja da lista Dveri-DSS ne pređe cenzus nije se poklopila sa brojkama u džakovima i zapisnicima o radu biračkih odbora. To je onaj ključni razlog zbog koga se u sredu, 4. maja, ponavlja glasanje na 15 biračkih mesta.

Postizborni kolaps u Srbiji nastao je onog trenutka kada je u izbornoj noći, pre RIK-a, multipaktični premijer Vučić „obradio“ 77 odsto biračkog tela. Vučić je javnosti pouzdano (kao i uvek) saopštio da tri izborne liste sigurno ne prelaze cenzus (DJB, SDS-LSV-LDP, Dveri-DSS) i da je to bukvalno gotova stvar. Kako te večeri premijer reče – okončani su „najmirniji izbori sa najmanje nepravilnosti u poslednjih 25 godina“.

Vučićevu genijalnu sposobnost medijske manipulacije institucionalno je podržao niko drugi no funkcioner SNS i predsednik RIK-a Dejan Đurđević. On je iste večeri, na konferenciji za medije, pola sata po ponoći, saopštio prve preliminarne rezultate na obrađenom uzorku od 27,15 odsto biračkog tela. Nekim čudom i po Đurđevićevom „brojanju“ preliminarni rezultati izbora su isti kao i Vučićevi – cenzus ne prelaze DJB, SDS-LSV-LDP, Dveri-DSS.

Kako je iz sata u sat rastao procenat obrađenih biračkih mesta rezultati RIK-a su pokazivali da su sve tri liste iznad cenzusa i da će imati poslanike u Narodnoj skupštini. Nakon 48 časova po zatvaranju biračkih mesta, RIK je obradio rezultate sa 98,04% biračkih mesta.

Za razliku od liste DJB koja je već tada bila iznad 6 odsto, preostale dve liste – SDS-LSV-LDP (5,04 odsto) i Dveri-Dss (5 odsto) – „hodaju“ na ivici cenzusa. U tom trenutku (26. april) nisu obrađeni rezultati sa 164 biračka mesta (1,96 odsto). Svima je bilo jasno da svako neobrađeno biračko mesto i svaki glas mogu da budu „prekretnica“, jer svega 170 glasova listu Dveri-Dss drži iznad cenzusa.

Da Vas podsetimo:  Prljava rabota Vučića i Malog

Dva su načina bila da se za četiri dana, u okviru „spornih“ 1,96 odsto ili 164 biračka mesta, lista Dveri-DSS „ručno“ spusti ispod cenzusa. Razume se, sve pod kontrolom SNS i uz znanje Aleksandra Vučića.

Prvi način je da se ponište izbori na određenom broju biračkih mesta. To je i učinjeno na krajnje neuobičajen, „kaubojski“ način. Dovoljno je bilo da RIK na glasanje stavi nekoliko falsifikovanih i antidatiranih prigovora „zabrinutih“ birača. Tako nešto se dogodilo iako je prethodno predsednik RIK-a Dejan Đurđević javno saopštio da su u zakonskom roku pristigla samo dva prigovora. Nakon Đurđevićeve izjave, dan kasnije, ispostavilo se da je zapravo dva dana ranije u RIK pristiglo 60 famoznih prigovora. Sve prigovore podneli su „zabrinuti“ građani.

Pritom, građani su bili toliko „zabrinuti“ da su im potpisi u prigovorima za više biračkih mesta isti ili gotovo identični. Osim imena i adrese birača samo je promenjen font slova.

Jedna „Milica iz Beograda“ i jedan „Svetozar iz Niša“ brilijantno su „otkrili“ nepravilnosti na više biračkih mesta. Samo nije jasno kako im je takva genijalnost pošla za rukom kada na tim biračkim mestima uopšte nisu bili članovi biračkih odbora. A do danas nije jasan način na koji je „golub pismonoša“ na njihove prigovore stavio prijemni pečat RIK-a, čime su učinjeni verodostojnim i blagovremenim.

Umesto očekivanog ponavljanja glasanja na dva biračka mesta (Vranje i Jagodina) na kraju je oboreno ukupno 15 biračkih mesta na kojima 19.631 birač ima pravo glasa. Obaranje je išlo „glatko“ jer za svaku odluku RIK-a SNS obezbedi većinu glasova.

Drugi način je da se od strane RIK-a verifikuje ili anulira određen broj spornih biračkih mesta. Kako? Problem nastaje onog trenutka kada su statističari iz Republičkog zavoda za statistiku utvrdili da je nemoguće u sistem za prebrojavanje glasova uneti rezultate sa 164 biračka mesta iz zapisnika biračkih odbora.

Da Vas podsetimo:  Protest zbog zagađenja: Da li se nadležni kriju u magli

Negde se ne slažu brojke o ostvarenim glasovima, negde brojke o izašlim glasačima i upotrebljenim listićima, a negde je bilo više listića u glasačkoj kutiji. Bilo je slučajeva da uopšte ne postoji zapisnik o rezultatima glasanja na biračkom mestu. Statističari su greške kategorizovali kao „lake“ i „teške“. Članovi RIK-a su glasanjem odlučivali o verifikaciji ili anuliranju takvih grešaka. Zapravo odluke su donošene preglasavanjem. Oba ova procesa su podložna zloupotrebi i diskrecionom odlučivanju. Politička moć je na onome ko ima većinu u RIK, a to je SNS sa svojim satelitima.

Većina članova RIK-a zauzela je stav da treba verifikovati i ona biračka mesta gde postoji samo džak sa glasačkim listićima bez zapisnika o radu biračkog odbora. Sporni džakovi pre prebrojavanja nisu bili zapečaćeni. Njihov sadržaj za četiri dana mogao je biti višestruko izmenjen. RIK je odlučio da preuzme nadležnost biračkog odbora što ranijih godina nije bio slučaj. Sabrani su glasovi sa biračkih mesta koje je trebalo anulirati. Isti je slučaj bio i sa biračkim mestima za koja zapisnici nisu bili potpisani od strane članova biračkih odbora.

Četiri dana je trajao ovaj cirkus sabiranja glasova „na kašičicu“. Od 164 sporna biračka mesta, glasovi sa 11 biračkih mesta su anulirani, 138 biračkih mesta je verifikovano, dok je odluka o ponavljanju glasanja doneta za 15 biračkih mesta. Kada je po završetku svih Vučićevih matematičkih akrobacija podvučena crta – lista Dveri-Dss je ostala ispod cenzusa za samo jedan glas. Da li verujte baš u ovakvu slučajnost?

Aleksandar Vučić formalno nije član RIK-a, ali znao je šta se od nedelje 24. aprila pa sve do četvrtka 28. aprila u RIK-u dešava. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je činovnik Vlade Srbije. Dejan Đurđević, predsednik RIK je funkcioner SNS i direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo. Dan nakon izbora, dok su se u RIK-u „kuvali“ rezultati izbora, u prostorijama SNS održana je sednica Predsedništva SNS na kojoj je upravo bio prisutan i Đurđević.

Da Vas podsetimo:  Vladajuće stranke u Srbiji glume međusobne sukobe

Na sednicama RIK-a predsednik te institucije nervozno „gricka“ belu olovku na kojoj su vidno istaknuti simboli SNS-a.

Lakrdija sa brojanjem glasova konačno ulazi u finiš i jasno je svima da volja građana preterano ne zanima Aleksandra Vučića. On džakove prebrojava onako kako mu to odgovara i rezultate izbora prekraja onako kako bi voleo da izgleda budući saziv Narodne skupštine.

Vučić će u sredu sve učiniti da listu Dveri-Dss gurne ispod cenzusa. Ko se prekrajanju izborne volje građana jasno ne suprotstavi sada – njegov glas će biti pokraden i na narednim izborima. Razmislite o tome na vreme, da ne bude kasno.

Ivan Ninić, Dosta je bilo

Opozicionar

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime