Vučiću, nisi ih dostojan!

2
240

Tog dana, a bio je 9. septembar 1934. godine, preko 40.000 Topličana došlo je da zajedno sa kraljem i patrijarhom dostojanstveno, u miru i tišini, oda počast svojim herojima i mučenicima, onima čiji su životi postali temelj, a nesalomivi duh nebeski svod otadžbine.

Aleksandar I Karađorđevic, kraljev sin, knežev unuk i voždov praunuk, osloboditelj i ujedinitelj, čiji će zemaljski život samo mesec dana nakon toga okončati ustaški i bugarski teroristi, otkrio je tog dana tuge i slave u centru Prokuplja, srcu otpora i nepristajanja na poraz i poniženje, spomenik Topličanima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine i žrtvama bugarskih zločina u Topličkom ustanku 1917. godine.

Nije bilo čoveka dostojnijeg tog časnog ljudskog posla od kralja Aleksandra I Karađorđevića, ratnog druga i saborca stradalnika, mučenika, heroja i podvižnika, hrabrijih od najhrabrijih i časnijih od najčasnijih, besmrtnih Topličana. Oni koji su delili jedan san, jednu misao i jedan zavet, ponovo su bili na jednom mestu, sa kojeg se nikada nisu ni razilazili.

12. oktobra 2018. godine, u Prokuplju će biti otkriven spomenik Drugom pešadijskom puku Moravske divizije “Knjaz Mihailo”, među Srbima i među neprijateljima poznatijem kao Toplički gvozdeni puk, najodlikovanijoj i najslavnijoj jedinici srpske vojske u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Spomenik oslobodiocima i osvetnicima Kosova 1912. godine, pobednicima sa Bregalnice 1913. godine, onima koji su proneli slavu srpske zastave od Kolubare, preko albanskih gudura do krvavog Solunskog fronta i oslobođenja 1918. godine, onima koji su naziv Gvozdeni dobili od svojih neprijatelja, koji su ratovali zaneseni i opijeni ljubavlju prema slobodi i otadžbini, od kojih su se saveznici učili patriotizmu, kojih se više od polovine nije vratilo svojim kućama i njivama, onima čijom se pukovskom zastavom odenuo Kralj Petar I Karađorđević na putu ka večnosti, otkriće trenutni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

I kao što 9. septembra 1934. godine nije bilo dostojnijeg od Aleksandra I Karađorđevića, tako danas nema nedostojnijeg tog časnog ljudskog posla od Aleksandra Vučića.

Onog Aleksandra koji građane ove zemlje drži u strahu i poniženju, nemaštini i neznanju, koji vlada lažima i patetikom nedostojnim svog zvanja, prljavim i od građana otetim tajkunskim novcem, još prljavijim medijima, crnim džipovima sa zatemnjenim staklima.

Onog Aleksandra koji svaku slobodnu misao drži na nišanu.

Onog Aleksandra koji deli jedan san, jednu misao, jedan zavet sa njegovim tajkunima, njegovim poltronima, njegovim cenzorima, njegovim batinašima i da, njegovim alter egom, Hašimom Tačijem.

Onog Aleksandra koji je pljunuo na topličke heroje, srpsko Kosovo i Metohiju i srpsku istoriju.

Zbog toga, 12. oktobra 2018. godine na otkrivanju spomenika besmrtnim junacima Topličkog gvozdenog puka neće biti Topličana, njihovih potomaka i poštovalaca. Ali će zato biti svih onih iz prethodnog pasusa, svih onih koji ih nisu dostojni, predvođenih čovekom besmisla i uzaludnosti, slikom našeg trenutnog poraza – Aleksandrom Vučićem. Ali neka, i ovo će vreme pada i srama jednom, uskoro, biti juče, i svako će ponovo biti na mestu koje mu pripada i koje će mu preci, potomci i istina dodeliti.

Dragan Dobrašinović
www.juznevesti.com

 

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime