Vuk Jeremić i predsednički izbori

0
1127

Potraga za “demokratskim” kanidatom

Predsednik DS Dragan Šutanovac nema izbornog „kapaciteta“ da bi mogao biti adekvatni predsednički kandidat koji bi oko sebe okupio manje od pet odsto biračkog tela. Lider DS Dragan Šutanovac nije politčki prepoznatljiv da bi mogao da predstavlja alternativu sadašnjem predsedniku Tomislavu Nikoliću ili lideru SRS dr Vojislavu Šešelju. Dragan Šutanovac je dugo na političkoj sceni Srbije, ali su mu iz raznih „zataškane“ afere i i sumnjivi poslovi izgradnje stanova „Stepa Stepanović“ i druge koje bi u izbornoj kampanji izišle na površinu.

a1bb6-jeremic
Vuk Jeremić

Kao bivši ministar odbrane, Dragan Šutanovac se vezao za koncept NATO i saradnju sa SAD, posebno administracije Buš-Obama. Sada se traži zajednički kandidat „razdrobljene“ opozicije, pre svega partija koje su bile deo DS ili nekadašnjeg DOS-a. Na tragu američkih izbora i pobede Donlada Trampa kao „autsajdera“ političke moći i republkanaca i demokrata, sada se traži „demokratski“ kandidat opozicije Srbije. Taj izbor više ne može da bude Boris Tadić koji je u dva mandata od 2004.-2012. godine bio Predsednik Srbije i čiji se SDS politički „raspada“. Traga se za kandidatom koji ima ugled u u Srbiji i međuarodnim krugovima.

Vuk Jeremić kao politički „trojanac“

Mogući izbor može biti na Vuku Jeremiću koji je bio drugi u trci za generalnog sekretara SBUN i godinu dana je bio Predsedavajući generalne skupštine UN, a u vlasti Borisa Tadića i vlade Mirka Marjanovića, bio je ministar spoljnih poslova. Vuk Jeremić je izašao iz DS zbog političkih razlika i sporova sa Borisom Tadićem i krenuo u samostalnu međunarodnu akativnost koja je kasnije podržana od Premijera Srbije, ali ne i od Predsednika Srbije. Vuk Jeremić je formirao „Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj“ čiji je predsednik. Njegov „Centar“ i deluje kao sofisticirana NVO savetodavnog karaktera i „trust mozgova“ okupljajući ugledne stručnjake za međunarodne odnose; diplomate, bivše premijere, nobelovce… Ipak, po svojoj političkoj orijentaciji, Vuk Jeremić je bio bliži politici Hilari Klinton i Baraka Obame. Vuk Jeremić ima dobru međunarodnu reputaciju, ali se postavlja pitanje, koliko je moguće da kao kandidat DS ili „demokratske opozicije“, bude konkurencija Tomislavu Nikoliću ili dr Vojislavu Šešelju? Na političkoj sceni Srbije, Vuk Jeremić bi mogao da bude ozbiljni favorit za predsednika Srbije samo kao kandidat SNS i lični izbor Aleksandra Vučića.

Da Vas podsetimo:  SPOLJA GLADAC, UNUTRA JADAC Vučić otvorio, ruina ostala

Pobednik predsedničkih izbora 2017. biće Vučićev „kandidat“

Mala je verovatnoća da će Aleksandar Vućić kao političar sa „harizamtskim“ interesima podržati Jermića ako bi on svojim uticajem i vezama podrivao njegov politički autoritet. Da je bila opcija pobede demokrata i Hilari Klinton na izborima, možda bi Aleksandar Vučić bio u dilemi da se „odrekne“ Tomislava Nikolića i ubrza saradnju sa Vukom Jeremićem. Sada je situacija nešto drugojačija i Aleksandar Vučić dobro zna da mu Predsednik Nikolić „čuva leđa“, i da tako ima dobrog saveznika dok je na vlasti. Isti je slučaj i sa Tomislavom Nikolićem, koji preko moći predsednika SNS i predsednika vlade Aleksandra Vučića, može da računa na moguću podršku za drugi mandat. Na taj način se postavlja pitanje političke budućnosti Vuka Jeremića kao mogućeg kandidata DS i „demokratske“ opozicije.

Soroš bi da pomogne Vuku Jeremiću i opoziciji?

Vuk Jeremić nema potencijala da bude srpski Donald Tramp, odnosno da kao politički „autsajder“ bude veliko iznenađenje. Oko Vuka Jeremića mogu da se okupe moćnici oko Soroš fonda. Treba podsetiti da je Vuk Jeremić na početku svoje politčke karijere 2000. godine bio deo nekadašnjeg „Otpora“ u rušenju Slobodana Miloševića. Vuk bi možda mogao da dobije veći novac za svoju kampanju, ali mu je mala, odnosno slaba biračka baza u Srbiji. Ako se Aleksandar Vučić zadrži na Tomislavu Nikoliću kao izboru SNS i šire koalicije, pozicija Vuka Jeremića bi bila slabija i od dr Vojislava Šešelja. Po toj opštoj proceni, u političkim prognozama, Tomislav Nikolić bi dobio 35 odsto glasova, lider SRS dr Vojislav Šešelj oko 12-15 odsto, a ako bi Vuk Jeremić bio kandidat „demokratske“ opozicije u celini, mogao bi da dobije oko 10 odsto biračkog tela. To bi značilo da bi Vuk Jeremić bio politički deklasiran za značajno vreme u Srbiji. Procene su da će se borba u drugom krugu za izbor predsednika Srbije, voditi između kandidata SNS i lidera SRS dr Vojislava Šešelja.

Da Vas podsetimo:  Srbi i selo: da li je moguć preporod?

Jeremić kao lobista i pregovarač?

Na „duže“ staze, Vuk Jeremić ima političku budućnost u Srbiji, a u realnim odnosima on može biti dobar diplomata za jačanje odnosa Srbije sa EU, SAD, Rusijom i Kinom po raznim projektima. Vuk Jeremić je skupio dobre međunarodne poene i sada treba da dodatno radi na sebi i sačeka svoje vreme. On može biti i međunarodni pregovarač za krizna pitanja u svetu i na Balkanu ispred moćnih država i interesa; takođe, može biti i deo krupnih ekonomskih i političkih projekata, ali su mu realno male šanse za predsednički tron, ako nije izbor SNS i Aleksandra Vučića. Jeremiću pripada buduće vreme ali ne i 2017. godina u Srbiji u borbi za predsednički tron. Predsednik DS Dragan Šutanovac je preko posrednika kontaktirao sa Jeremićem nakon čega je organizovan susret. Ako lider DS preko posrednika traži susret sa Vukom Jeremićem, jasno je koliko je mali autoritet i ugled Šutanovca kod Vuka Jeremića.

Tomislav KRESOVIĆ

www.vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime