Vulin: Ko kaže da nisam unosio u zemlju 9.000 po 9.000 evra

1
948

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je kako je u Srbiju nezapaženo uneo tetkinih 205.000 evra – u delovima po 9.000 čime je izbegao da suma bude prijavljena carini, piše KRIK.

Foto: Goran Stanković/MO / Aleksandar Vulin

Ministar odbrane pokušao je da izbegne novinarska pitanja tokom današnje posete školi „Branko Pešić“ u Zemunu. Novinarka KRIK-a je nastavila da ga prati i nakon insistiranja ministar je dao neverovatno objašnjenje.

„Ko vam kaže da je uneto u jednom komadu? Ko vam kaže da nije preneto 9.000 po 9.000 po zakonu?“, rekao je ministar i udaljio se.

Na ponovljeno pitanje novinarke da kaže da li je tako preneo novac, on je odgovorio potvrdno.

Vulin se Agenciji za borbu protiv korupcije pravdao da je više od 200.000 evra gotovine za kupovinu stana na Zvezdari dobio od suprugine tetke. Agencija nije poverovala u ovo ministrovo objašnjenje jer je utvrdila da novac nije uplaćen na račune Vulina ili njegove supruge, kao i da niko od njih nije prijavio da je u zemlju uneo ovu svotu novca. Svaki iznos veći od 10.000 evra mora da se prijavi na granici i objasni poreklo novca.

Da bi uneo 205.000 evra u zemlju bez prijavljivanja, Vulin, odnosno neko njemu blizak je morao 23 puta da pređe granicu s po 9.000 evra koji su stigli iz Kanade.

Prema navodima portal KRIK, pitanje na koje Vulin nije odgovorio, a koje novinarka nije uspela da postavi jer je ministar u gužvi otišao jeste – ukoliko je u pitanju legalan novac, zašto je izdeljenim transferima pokušao da ga sakrije od državnih organa Srbije?

Agencija je nakon provere njegove imovine, u decembru 2015. godine, prijavila ministra Tužilaštvu za organizovani kriminal, pod sumnjom da je počinio neko krivično. Dve godine kasnije, tužilaštvo je obustavilo postupak, navodeći da nije utvrdilo da je Vulin izvršio krivično delo iz njihove nadležnosti.

Da Vas podsetimo:  Ko je (ne)zvanično i operativno komandovao akcijama policije tokom julskih protesta?

Insajder je ranije najavio da neće pratiti aktivnosti ministra odbrane Aleksandra Vulina. To nikako ne znači da je ministar Vulin amnestiran i da nećemo tragati za odgovorima na pitanja koja su od interesa za javnost i na koja Vulin duguje odgovore  u svakoj prilici, pa i na javnim događajima.

insajder.net

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime