Za jednog člana UO RTS-a 12 kandidata

0
552

Savet Regulatornog tela za elektronske medija (REM) objavio je listu kandidata za devetog, nedostajućeg člana Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (UO RTS).

Na listi za člana UO RTS-a su: novinar Zoran Samardžić, kompozitor Milovan Filipović, doktor političkih nauka Neven Cvetićanin, pravnik Šćepan Praščević, politikolog Miloš Čolić, doktor pravnih i političkih nauka Aleksandar Gajić, novinarka u penziji Ljubica Urošević, magistar ekonomije Aleksandar Ivanović, doktor poslovnog upravljanja Zoran Ristić, doktor pravnih nauka Dragutin Radosavljević, profesor univerziteta u penziji Radmilo V. Todosijević i novinar u penziji Aleksandar Avramović.

REM je u martu raspisao konkurs nakon što je Dragan Karadžić dao ostavku na mesto zamenika predsednika UO RTS-a, zato što je postao glavni i odgovorni urednik Televizije O2 i Plej radija.

Inače, članovi UO RTS su Vladimir Vuletić, Zorica Šujica, Branko Radun, Miroslav M. Nikolić, Simona Mitrović Dunjić, Ljiljana Đurđevac, Zoran Panović i Nenad Janković.

Biografije kandidata za UO RTS-a objavljene su na sajtu REM-a.

Zoran Samardžić, koga je predložilo preduzeće Eximpress, bavi se novinarstvom od 1978. godine. U Eximpressu radi od 1991. godine kao direktor i glavni i odgovorni urednik, navodi se u biografiji.

Samardžić je bio dopisnik Televizije Zagreb u Beogradu, saradnik, reporter u Radio Nišu, urednik, mentor u informativnom programu Interspid radija, stalni spoljni saradnik TV Beograda, Revije Avto i Avto magazina, časopisa Transport i Tranzit iz Ljubljane…

Osnivač je i urednik portala www.auto-info.rswww.kamioni.net i www.easteurope-auto.net.

Samardžić je u predlogu potvrdio da prihvata kandidaturu jer „svojim obrazovanjem, vrlo bogatim iskustvom stečenim višegodišnjim profesionalim angažmanom u mnogim medijima“ može da da „značajan kreativni doprinos“ radu UO RTS-a.

Kompozitor Milovan Filipović, predlažući se za člana UO RTS-a, navodi da bi „mogao da dostavi desetine predloga za svoju kandidaturu, ali da je najbolja preporuka sve ono što je uradio kao i umetnik i stvaralac u životu i tokom 43 godine rada u RTS-u“.

„Radio sam kao muzički urednik, voditelj i novinar-kritičar na gotovo svim programima radija: Prvi program, Dramski program, Stereorama, Beograd 202. Dao sam pečat mnogim zabavnim i kulturnim emisijama uređivao sve programske horizontale, idejno osmislio i realizovao na hiljade špica i džinglova“, navodi se u prijavi Filipovića.

Da Vas podsetimo:  Katastrofa: Tako novinari lokalnih medija opisuju finansijsku situaciju u vreme korone

Dobitnik je nekoliko nagrada za kompoziciju u zemlji i inostranstvu.

Predlažući doktora političkih nauka Nevena Cvetićanina direktor Instituta društvenih nauka Goran Bašić navodi da je jedan od najplodnih i najtalentovanijih istraživača u oblasti društvenih nauka srednje generacije.

„Na osnovu radne biografije dr Nevena Cvetićanina se može zaključiti da je reč o jednoj besprekornoj naučnoj karijeri i odgovornom javnom radu na svim dužnostima na kojima se on dosada nalazio. Autor je pet naučnih monografija, jedne knjige eseja kao i šezdesetak ostalih naučnih radova koji su objavljeni u prestižnim domaćim i stranim naučnim časopisima i zbornicima“, stoji u prijavi.

U predlogu piše da je Cvetićanin od 2012. do 2014. godine bio narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Bio je i član skupštinskih odbora: Odbora za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, Odbora za kulturu i informisanje, Odbora za spoljne poslove i Odbora za ustav i zakonodavstvo.

Cvetićanin je bio kolumnista „najuglednijih domaćih dnevnih novina, članke je objavljivao u prestižnim domaćim i svetskim nedeljnicima“.

Pravnika Šćepana Praščevića za člana UO RTS-a u ime Beogradske konferencije pravnika predložio je Nikola Ilić.

U prijavi se navodi da smatraju da je Praščević svojim „radom, uspesima i dosadašnjim zalaganjem, kao i intelektualnim i moralnim kapacitetima kadar da bude imenovan na ovu funkciju“.

U biografiji Praščevića navodi se da je osnivač Beogradske konferencije pravnika „koja okuplja sva pravnička zanimanja na jednom mestu i spaja studente i mlade pravnike sa njihovim starijim kolegama“.

Nakon završenog pripravničkog staža i položenog pravosudnog ispita Praščević se zapošljava u Pravosudnoj akademiji, gde radi na poslovima stalnih obuka sudija, stoji u biografiji.

Predlažući politikologa Miloša Čolića Simo C. Ćirković navodi da je on „više od četrdeset godina novinar, urednik, rukovodilac pisanih i elektronskih medija, autor i producent televizijskih serijala i dokumentarnih filmova, savetnik za medije i jedan od najboljih poznavalaca medijskih zakona“.

„Mnogostrukim interesovanjem stekao je dubinske uvide u značaj televizije kao medija, te njene informativne i obrazovne funkcije“, navodi se u prijavi.

Ćirković navodi da bi RTS u Čoliću „dobio pouzdanog merioca vrednosti i čoveka spremnog da se nosi sa svim izazovima kreativne odgovornosti i ulaska u nove etape razvoja“, kao i da bi Upravni odbor dobio „kompetentnu ličnost naglašenog takta i autoriteta“.

Da Vas podsetimo:  Posle godina skrivanja, REM počeo da objavljuje zapisnike, ali je i dalje zatvoren za javnost

U biografiji Čolića stoji da je bio glavni i odgovorni urednik i direktor RTV Politike, zamenik glavnog i odgovornog urednika „Politike Ekspres“, urednik i voditelj televizije „Avala“, specijalni savetnik za odnosa sa javnošću potpredsednika Vlade Srbije…

Društvo za tradiciju „Stari hrast“ za člana Upravnog odbora predložilo je doktora pravnih i političkih nauka Aleksandra Gajića.

U prijavi se navodi da je Gajić „istaknuti naučni radnik“ čija su istraživanja, između ostalog, o identiteskim i medijskim politikama, kao i studijama masovne kulture.

Gajić ima „značajno iskustvo u novinarstvu i medijskim nastupima“.

„Svoju radnu karijeru počeo je kao novinar u studentskim novinama, a kasnije je svoju reputaciju gradio kao analitičar u štampanim i elektronskim medijima. Tekstove, analize i kolumne objavljivao je u skoro svim dnevnim i nedeljnim novinama, kao i internet portalima u Srbiji“, navodi se u prijavi.

U biografiji se navodi da je Gajić viši naučni saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu, te da je radio u novinarstvu, pravosuđu i advokaturi.

Udruženje „Tehnologija i društvo“ je za člana UO RTS-a predložilo novinarku u penziji Ljubicu Urošević.

Kako se navodi u predlogu predsednika ovog udruženja Vlastimira Matejića, Urošević bi dala doprinos svojim članstvom u UO RTS-a jer je „profesionalac od javnog ugleda, poznavalac medija i razvojne problematike“.

Urošević je bila deset godina glavna i odgovorna urednica obrazovnog programa TV Metropolisa i dvadeset godina obrazovnog programa RTS-a, navodi se u njenoj biografiji. Radila je u Prvom i Drugom programu Radio Beograda. Autorka je brojnih  specijalnih emisija, dokumentarno-igranih TV filmova i emisija…

Udruženje „Sabor složnih Srpskih spasitelja“ za člana Upravnog odbora predložilo jemagistara ekonomije Aleksandra Ivanovića.

U predlogu se ističe da je reč o „ozbiljnom i kvalitetnom kandidatu, studioznom, sa kojim im nikakav napor neće biti, već zadovoljstvo sarađivati“, iako je po obrazovanju ekonomista.

Ivanović je, kako piše u predlogu, veštak za ekonomiju i finansije, prevodilac, lektor, široko obrazovan, svestran…

„On naučne radove prestao je da broji posle 50-og iz ekonomije, menadžmenta, ekologije, IKT-a, bankarstva, turizma, ergonomije, i srodnih oblasti, kao što je ekonomija“, navodi se u predlogu.

Zorana Ristića predložio je Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ zbog „visokih kompetencija u poznavanju problematike upravljanja savremenim poslovnim sistemima“.

U priloženoj biografiji stoji da je Ristić od 2006. do 2015. godine bio direktor Centra za obrazovanje, istraživanje i privatizaciju UGS „Nezavisnost“. Bio je član Stalnog radnog tela za ekonomska pitanja Republike Srbije u ime UGS „Nezavisnost“.

Da Vas podsetimo:  Ne možete ukinuti novinarima slobodu da izveštavaju građane

U predlogu doktora pravnih nauka Dragutina Radosavljevića, koji je sebe predložio za člana UO RTS-a, navodi se da bi dao, s obzirom na stručnost, radno iskustvo i ostvarene rezultate u dosadašnjem radu, a pre svega ljudske kvalitete, veliki doprinos u radu i podizanju kvaliteta usluga javnog medijskog servisa.

U biografiji se navodi da je bio direktor Poreske uprave u Ministarstvu finansija, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, direktor Fonda za uređivanje građevinskog zemljišta Grada Kragujevca, na imovinskim poslovima u Direkciji za urbanizam i izgradnju Grada Kragujevca i sudski pripravnik u Opštinskom sudu u Kragujevcu…

Profesora univerziteta u penziji Radmila V. Todosijevića za člana UO RTS-a predložio jesekretar Saveza Boraca Subotice Nikola Ivošević.

„Profesor je radio 44 godine i tri meseca i šest dana kada je otišao u penziju, a potom biran za profesora emiritusa. Od ukupnog vremena radio je šest godina u privredi, a 38 na univerzitetu“, navodi se u prijavi.

Sem univerzitetskog rada, Todosijević je bio, kako piše u biografiji, član Komiteta za planiranje SAP Vojvodine, član ekspertskog tima za transformaciju Vlade SFRJ, član Upravnog odbora Fonda za razvoj Republike Srbije, član Komisije za izradu strategije tehnološkog razvoja Jugoslavije, odbornik i predsednik Skupštine grada Subotice…

Filmski i TV montažer Mateja Rackov predložio je novinara u penziji Aleksandra Avramovićaza člana Upravnog odbora.

U predlogu piše da je Avramović u Radio-televiziji Beograd i RTS-u bio najveći deo svog radnog veka.

Kako piše Rackov, Avramović se prvi put oglasio u Drugom programu Radio Beogradu, pre 53 godine, kao učenik prvog razreda srednje škole, gde je imao i prvu autorsku emisiju.

Bio je najmlađi dopisnik informativnog programa Televizije Beograd, glavni i odgovorni urednik Radio Svetozareva.

Avramović je, kako piše u biografiji bio v.d. direktora Televizije Beograd (od 2004. do 2006. godine), pomoćnik i savetnik generalnog direktora RTS-a, pomoćnik direktora TVB i direktor Produkcije TV Beograd, član i koordinator Stručnog tima Vlade Srbije za izgradnju Avalskog tornja…

J. Pešić
Izvor: UNS /  cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime