Za kadrove SNS izmišljaju radna mesta

0
2640

SNSlogoPredsednica opštine Kovin Sanja Petrović iz Srpske napredne stranke postavila je tri člana svoje partije – Dragana Dragića, Zorana Bogunovića i Dalibora Štarka na mesta pomoćnika predsednika opštine, a Nadu Rovčanin, takođe članicu SNS, zaposlila je na poziciji koja do sada nije postojala – člana Stručnog saveta predsednika opštine, iako je ispunila uslove za penziju.

U aprilu je direktorka Centra za socijalni rad u Kovinu Tatjana Radenković Jakšić, takođe članica SNS, postala predsednica opštinske izborne komisije. Ona je, prema ličnom priznanju, zaposlila svog sina u Centru za socijalni rad u vreme kada je bila vršilac dužnosti direktora te ustanove.

Petrovic
Sanja Petrović

Sanja Petrović je za predsednicu opštine Kovin izabrana pre četiri meseca, kada je vlast preuzela koalicija SNS, Jedinstvene Srbije i Grupe građana Pokret za preporod. Petrović je za svoje pomoćnike izabrala partijske kolege, iako njihova stručna sprema uglavnom ne odgovara oblasti rada za koju su zaduženi u opštini. Naime, poljoprivredni tehničar Dragan Dragić zadužen je za oblast privrede, komunalne infrastrukture i urbanizma. Zoran Bogunović je, kako se navodi na sajtu Kovin ekspres je saobraćajni tehničar, a u opštinskoj upravi Kovin zadužen je za društvene delatnosti, dok se diplomirani ekonomista Dalibor Štark donekle bavi poslom „iz struke“ – regionalnim razvojem i lokalnom samoupravom.

U skladu sa Statutom opštine Kovin, predsednik opštine može da obrazuje stručna savetodavna radna tela za pojedine poslove iz svoje nadležnosti. Sanja Petrović je osnovala Stručni savet predsednika opštine koji, kako nam je u odgovoru potvrdila, ima samo jednog člana – Nadu Rovčanin, koja je ispunila uslove za penziju.

Ova članica SNS i nekadašnja članica opštinskog veća, kako se navodi u opisu njenog radnog mesta, „razmatra pojedina pitanja iz nadležnosti predsednika opštine Kovin, daje stručna mišljenja, savete i predloge za njihovo rešavanje, pokreće incijative i predlaže izradu akata iz nadležnosti opštine“.

Da Vas podsetimo:  Koliko ljudi je zapravo umrlo?

Na pitanje ko je do sada bio savetnik predsednika, iz opštine Kovin su naveli da u poslednjih četrnaest godina nije bilo angažovanih u tom svojstvu. Sanja Petrović nije odgovorila na pitanje zbog čega je ovo radno mesto uvedeno, već je navela da „ne postoji radno mesto član stručnog saveta opštine Kovin“.

Odlukom o platama izabranih, imenovanih i postavljenih lica, koju je donela Skupština opštine Kovin, mesto člana Stručnog saveta predsednika opštine nije predviđeno, pa samim tim ni koeficijent za obračun i isplatu plate. Sanja Petrović je u odgovoru navela da pomenuta odluka „nije akt kojim je utvrđena unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mesta“, već samo akt kojim su definisane plate.

SanjaPetrovic

Budući da plata savetnika nije definisana ovim propisom, Nadi Rovčanin je mesečnu naknadu „propisala“ predsednica opštine. U rešenju o imenovanju navodi se da će ona dobijati naknadu „u visini od 90% od neto plate predsednika opštine Kovin“. Neto prihod predsednice Sanje Petrović, prema izveštaju koji je podnela Agenciji za borbu protiv korupcije, iznosi 74.000 dinara. To znači da je mesečna naknada savetnice Nade Rovčanin 66.600 dinara.

Za ova četiri meseca, koliko je Sanja Petrović predsednica opštine, napredovala je i njena partijska koleginica Tatjana Radenković Jakšić. Ona je od aprila predsednica izborne komisije, a na tom mestu prima naknadu po sednici, u iznosu od 12% od prosečne bruto zarade u Srbiji. Tatjana Radenković Jakšić je trenutno direktorka Centra za socijalni rad u Kovinu gde je, kako je sama potvrdila u telefonskom razgovoru, zaposlila svog sina dok je bila v.d. direktora te ustanove. Jakšić je navela da je dobila dozvolu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da zaposli sina i da će nam poslati dokument koji to potvrđuje. Nikakav dokument, međutim, nismo primili.

Da Vas podsetimo:  Beogradski penzioneri dobijali pakete pomoći, a kad će niški - nadležni ćute

PRILOZI:

Rešenja o postavljenju pomoćnika predsednika opštine

Rešenje o imenovanju Nade Rovčanin

Odgovori Sanje Petrović na pitanja Pištaljke

Odluka o platama funkcionera u Kovinu

Sonja Gočanin

pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime