I za upis u vrtić potrebna je stranačka knjižica

2
1305

Ogorčena mama, Mirela Marjanović, čija su deca jedna od onih “ispod crte” napisala je status na Facebook-u koji vam u celosti prenosimo.

Više od 3000 mališana nije primljeno u novosadske vrtiće

Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ je za 2017/18 godinu u vrtiće primila 1050 mališana, a više od 3000 mališana nije dobilo mesto. Grad će kako najavljuju subvencionisati upise u privatne vrtiće sa 10.000 dinara, ali najavljeno smanjenje subvencija govori da, ili će ta suma biti manja, ili subvencije neće dobiti svi. Naime, za dvoje dece u privatnom vrtiću pored 20.000 dinara koje ću nadam se dobiti od grada, moram da izdvojim još 125 evra mesečno.

Foto: Shutterstock

Moje devojčice nisu primljenje u vrtić, iako sam u stalnom radnom odnosu šest godina, i bila sam u stalnom radnom odnosu mnogo i pre same udaje i rođenja devojčica. Suprug mi je medicinski radnik što podrazumeva rad u sve tri smene, dežurstva i nije nam lako da iskombinujemo čuvanje dece. Sve ovo državi Srbiji nije bilo dovoljno da mojoj deci obezbedi mesto u vrtiću, a svima su im puna usta nataliteta.

I za upis u vrtić potrebna je stranačka knjižica.

Nisam član stranke, nisam imala vezu, i ne znam po kojim kriterijumima primaju decu, a po kom odbijaju. Navodno, postoji bodovanje svakog deteta, pa tako dete čiji su roditelji zaposleni dobija 40 bodova, ako dvoje ili više dece iz iste porodice učestvuje u konkursu, dobija se još 10 bodova.

Zašto predškolske ustanove javno ne objavljuju izbodovane liste kandidata? 

Odakle se u vrtiću našlo dete koje ima 0 bodova jer mu roditelji ne rade, nije zrtva nasilja u porodici, i nije drugo ili treće dete u porodici koja konkuriše. Mene interesuje ko i kako vrši nadzor nad sprovođenjem konkursa? Omogućite da se kroz javni uvid provere svačije prijave, tako će se znati ko je i kako dobio mesto u vrtiću, a ne fingiranim pravom zalbe ,za koje svi znaju da ne znači nista.

Po logici gospode iz RD ispada da su u vrtće upisana samo deca socijalni slučajevi, zrtve nasilja i ostale kategorije famoznih „10 prioriteta“. Svi mi koji smo roditelji znamo da postoji tarifa koja će deci obezbediti mesto, ali sa mojom platom tu tarifu nemam da platim. I svi to znamo, i svi ćutimo. Isto kao što znamo i nezaposlene ljude čija su deca dobila mesta u vrtićima, jer su umesto radne knjižice imali oni važniju, partijsku. Svi znamo da trošak vrtića nije samo tih 125 evra, nego i trošak goriva jer nisam iz grada i sada svoju decu svakog dana moram da vozim u grad u privatni vrtić.

Foto: Shutterstock

Iako sam završila fakultet radim fizički posao i ne žalim se, samo navodim da moja plata nije dovoljna da pokrije privatni vrtić za dvoje dece, plus bar još 100 evra za gorivo mesečno. Verujem da kad bi pročešljali potvrde „zaposlenih roditelja“ da bi se svašta pronašlo. Od onih koji „rade“ po firmama „Moj kum i ja“, do majki koje „na posao“ krenu u kućnim papučama, ostave dete u vrtiću, pa se vrate kući da piju kafu.

Državo, čija su naša deca? Čitam u medijima, navodno će za svako dete koje se rodi deliti 100.000 dinara, ali na rate po 4000. Bravo, taman će imati za pakovanje i po pelena. Sram vas bilo!

Kažete žene su postale sebične i neće da rađaju? Hoću, al ko će da mi čuva decu dok zarađujem minimalac, jer nisam imala vezu za vrtić. Hoće li predsednik? Premijerka? Slavica Đukić Dejanović kojoj su puna usta nataliteta? Da li sada treba da dam otkaz jer mi plata ne pokriva sve troškove, i da sa završenim fakultetom i željom da radim sedim do 45-e godine kod kuće dok mi deca ne porastu, pa onda da tražim posao? Ko će me tad zaposliti? Muževljeva plata je taman za hranu i račune, i rate kredita, a vi žene rađajte decu sama će se čuvati, ili sedite kod kuće šta ima da radite, kako su naše prababe.

Oni će da „podižu natalitet“ tako što će pred svake izbore da obećavaju majkama platu i radni staž. Tako što će objavljivati tekstove u kojima žene nazivaju razmaženim i sebičnim stvorovima. Dečji dodatak ne treba ni komentaristi jer je bedan i uvredljiv. Hoćete da rađamo više?

NE TREBA NAM PLATA ODNOSNO MILOSTINJA.

Ja svoju decu ne rađam državi i ne treba niko za to da me plaća ali treba da:

1. Napravite vrtiće da roditelji koji ionako bedno zarađuju bar ne brinu o tome ko će im mališane čuvati.

2. Zaštitite trudnice i porodilje, donesite zakone koji onemogućavaju otpuštanje trudnica, ali stvarne zakone, mrtvo slovo na papiru ništa nam ne znači.

3. Obnovite bolnice, jer se porađamo u užasnim uslovima i jedemo parizer dok se vi u Parlametu gostite za naše pare.

4. Ako nećete da pravite vrtiće onda povećajte subvencije za privatne, izjednačite cenu koju roditelji plaćaju u državnim sa cenom koja se plaća u privatnim vrtićima.

5. Obezbedite prevoz – poseban autobus koji će decu kupiti iz kuća i u iste vraćati. Verovatno ste bar na filmu videli američke žute autobuse koji razvoze decu.

I nemojte mi pričati da nemate para, jer za izbore svake godine imate. Za izborne kampanje imate, za botove imate, za pevajuće fontane imate, za klupe od po 15.000 evra imate, plate u raznim upravnim odborima imate. Za plate stranačkih funkicionera imate. Svaki ima po nekoliko funkcija i niko ispod 3000 evra mesečno. Za razne pevaljke koje plaćate našim novcem imate. Da, to je moj novac jer radim, plaćam porez i neću da slušam narikanja na Trgu, hoću da mi dete ide u vrtić.

Znate, ono ide u vrtić a ja idem na posao, i državi plaćam porez, a od tog poreza plate dobijate vi.

Vi koji ste odlučili da naša deca nisu dovoljno dobra da bi dobila mesto u vrtiću.

SRAM VAS BILO.

bebac.com

2 KOMENTARA

  1. Na ovakvom primeru se vidi kako je u Srbiji i sve ostalo. Kako je organizovan svakodnevni zivot i kakvi su uslovi za zivot. Ovo je realan primer svakodnevne borbe za egzistenciju i ocuvanje porodice. Da li smatramo da treba roditeljima oduzeti decu i dati (pokloniti) uniseks bracnom paru? Na obicnim primerima vidimo kako drzava stiti porodicu i kako se trudi da oteza svakodnevni zivot. Da li treba svi da izludimo pod ovakvim uslovima za zivot? Nije ni cudo sto sve vise ima ubistava i samoubistava ….A, bogatim perverznjacima treba zakonom da omogucimo da se izivljavaju nad vecinom i da im omogucimo da tudju decu vaspitavaju…Treba li da nam vaspitavaju decu oni koji nemaju svoju? Jedva da imaju neku diplomu, polusvet perverznjaka…..SRAMOTA.

  2. Ускоро ће и за држављанство бити потребна страначка књижица, и тек онда ће да буде куку и леле. Што пре људи схвате да на леђима носе напредњачке паразите и лопове, то боље по Србију.

    Успут, да ли је неко у Коренима приметио да се коментари већ три дана не објављују?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime