Zabrana upotrebe reči „ SAMO“

1
1162
Foto: Printscreen Facebook

Stanje u zdravstvu u Srbiji je pravi odraz društva u kom živimo. Dogodovštine iz neuglednih čekaonica se danima prepričavaju, i da nisu tužne bile bi smešne. Ipak, umornom narodu nije do smeha. Tretman koji doživljavamo kad naterani mukom dođemo kod lekara, nije lako prepričati.

Osim čekanja koje je prešlo sve granice smisla i zdravog razuma, tu su i drskost, šikaniranje, često i ismevanje od strane nezadovoljnog zdravstvenog kadra. Pa, i medicinske sestre su ljudi, koji žive u Srbiji. Nezadovoljni platom, poslom i životom uopšte.  I njima je potreban neki izduvni ventil, a ništa lakše nego dreknuti na nekog preplašenog pacijenta.

Lekari još imaju malo obzira, ali doći do njih često je nemoguća misija. Tu su medicinske sestre kao kordon koji ih štiti od svega, a najviše od onih kojima je pomoć potrebna. One su kao kerberi – stroge na ulazu , jer nije lako zakoračiti u taj podzemni svet. Ipak, nekom pođe za rukom i da ih prevari, pa pokažu svoju nežniju stranu. Svi imamo neku slabu tačku.

Ali  da ne bi dolazile u iskušenja,  sestre su smislile genijalnu ideju! Nonšalatno zalepe poruke za vrata ili staklo šaltera, i time isključe svaku mogućnost razmene usmene reči sa nasrtljivim pacijentima! Tako nam često u porukama poručuju da se okupamo, uče nas „lepom“ ponašanju a često i prete. I sve to sa bezbedne distance.

„Pacijenti koji kucaju a ne radi se o hitnom slučaju, biće primljeni zadnji“ samo je jedna od onih poruka koje jasno stavljaju do znanja da u hramu zdravstva sve zavisi od vašeg ponašanja. Ako ste nestrpljivi, ima i za vas leka – na kraj reda! Nije važno da li možda žurite na posao, ili vas čeka dete kod kuće.

Da Vas podsetimo:  Očigledno je: Za vašu decu…

Ipak, čini se da su zdravstveni radnici i sestre iz Pančeva, komunikaciju preko poruka podigli na viši nivo. Otišli su korak dalje, te su svojim pacijentima zabranili upotrebu reči „samo“. Da, dobro ste pročitali. I to može!

„Zabrana upotrebe reči „SAMO“ u zdravstvu zvog zloupotrebe iste, koja se odražava na zaposlene u cilju ostvarivanja neosnovanih prava pacijenata, u smislu podsticaja i pritisaka na doktore i medicinske tehničare, iz čega se mogu javiti propusti u redu, jer se ništa ne može: SAMO PITATI-PRIUPITATI, SAMO POGLEDATI, SAMO KONSULTOVATI, SAMO IZVINITI SAMO ZAHVALITI…“ piše u poruci koja stoji na vidnom mestu pančevačke bolnice.

U brzini i besu da što pre „na svoje mesto stave te prljave i nevaspitane“ pacijente, čini se, da su zaboravili na poznavanje pravopisa i gramatike srpskog jezika.

Greške kao što su „potsticanje“ i  „izvinuti“,  zasluživale su jedinicu iz srpskog još u osnovnoj školi, ali ovi zdravstveni radnici su taj čas izgleda propustili. Njima je SAMO važno da pacijenti ne ostvare svoja “neosnovana prava”. Ups, izvinjavam se … omakla mi se zabranjena reč …

Goca Savković

1 KOMENTAR

  1. Чланак је потпуни промашај. Здравство је последњи остатак титоизма, здравствене установе су једино место где се још увек и упркос свему још понешто може добити бесплатно. И управо то многи пацијенти злоупотребљавају. Из угла здравствених радника ситуација је супротна и много гора него што се може закључити из овог текста. Не зна се да ли су гора нереална очекивања пацијената или њихова неодговорност. Понекад се чини да би они хтели живот вечни на дупли рецепт без партиципације и у првој апотеци иза ћошка. Од корисника здравствене заштите најревноснији посетиоци и уједно најнезадовољнији су они, који никада ни динара нису уплатили фонду а имају бесплатну здравствену заштиту. То је бар половина осигураника.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime