Zadnji voz iz Čačka

0
1089
cacakpanorama
Poštovana redakcijo Ozon press,
Zahvaljujem se što ste mi omogućili da na vašem portalu, pred sud javnosti, iznesem dokaze o ponašanju nekih rukovodećih ljudi iz javnog sektora u gradu Čačku na planu zapošljavanja. Drago mi je što sud javnosti ima, već 2.000 porotnika (posetilaca) i svakim danom se pridružuju novi. Siguran sam da će se broj porotnika još povećati, posle iznošenja novih, glavnih dokaza.
Međutim, sad je u pitanju nešto drugo. Za razliku od prethodnih dopisa, za koje se može protumačiti da su samo od interesa za mene, ovaj dopis je od interesa i za desetine hiljada sugrađana. Izvinjavam se što je, zbog složenosti i značaja problematike, dopis morao biti duži.
Naime, na treći dan Božića, objavili ste dugo čekanu vest: poverenik SNS u Čačku predstavio je, na konferenciji za novinare, trećeg po redu, pomoćnika gradonačelnika za oblast „ekologije i ekonomskog razvoja“.
Zamolio bih vas da objavite moju čestitku novom pomoćniku gradonačelnika, zabrinutost,  sugestije za njegov uspešniji rad, kao i molbu.
Poštovani gospodine,
Čestitam Vam postavljenje za pomoćnika gradonačelnika, sa željom da uspešno obavljate poverene poslove, izuzetno važne za stanovnike grada Čačka, a posebno za nezaposlene.
Lepo je što ste se zahvalili povereniku i SNS na ukazanom poverenju.
Međutim, iznenađen sam što ste odmah počeli, rečnikom političara, sa neutemeljenim hvalospevom:
 • Vodićete do sada najbolje vođeni resor Gradske uprave“ , bez navođenja po čemu je najbolji,
 • Zahvaljujući  prethodnom pomoćniku ovaj resor je dobro postavljen, pa su sve aktivnosti uglavnom ranije realizovane“, takođe, bez navođenja koje su aktivnosti u pitanju i kako ste došli do ovih zaključaka..
Pogledajte podatke iz sledeće dve tabele pa sami zaključite:
Tabela br. 1. Nezaposlenost u gradu Čačku

tabela

Vrlo kratko ću prokomentarisati podatke iz tabela, jer su oni osnova moje zabrinutosti.
Zapanjujuće su činjenice da se broj nezaposlenih povećava, pogotovu stručnih, mladih, i „starijih“ sugrađana, i sve se duže čeka na posao. Šta su odgovorni u gradu preduzeli da spreče da se ukupan broj nezaposlenih za tri godine poveća za 1.451?
Posledice su katastrofalne: ugrožena egzistencija velikog dela stanovništva, opstanak, odnosno osnivanje porodica  itd.
Zabrinjavajuće je da su i zaposleni u sve nezavidnijem položaju. Od njihovih zarada u 2013.godini, niže su bile samo zarade u Kraljevu i Ivanjici.
Slično tome, sporiji rast zarada u periodu 2009-2013.godine od Čačka imalo je samo Kraljevo.
Šta su to uradili Užičani, koji su 2009.godine imali za 3.034 dinara veće zarade od Čačana, da ta razlika u 2013.godini iznosi 4.567 dinara?
Takođe, šta su uradili Šapčani, čije su zarade u 2009.godine bile veće za 861 dinar, da bi u 2013.godini bile veće za 2.455 dinara?
Da li je bolje pitanje šta nisu uradili Čačani da imaju, ne veće, već iste zarade kao oni?
Hajde da uzmemo u obzir i još jedan pokazatelj: koliko je investitora (stranih i domaćih) došlo u Čačak?
Poštovani gospodine,
Veoma sam zabrinut, što ste, u prisustvu prvog čoveka čačanskih naprednjaka prilikom promocije programa Vašeg rada ispustili da kažete, odnosno bar pomenete sledeće termine:
 • Strategija održivog razvoja grada
 • nezaposlenost
 • smanjenje nezaposlenosti
 • industrijske zone
 • preduzimanje mera
 • privlačenje investitora (domaćih i stranih)
 • razvoj industrije (prehrambena, metalo-prerađivačka, grafička itd.)
 • zadruge,
 • turizam i drugih ekonomskih termina,
bez kojih nema ekonomskog razvoja.
Takođe, zabrinut sam što niste bar nagovestili šta ćete uraditi od Vaše grupe  izvornih poslova, kao što su
 • koje inicijative ćete pokrenuti za izradu akata iz oblasti za koje ste postavljeni?
 • koje ćete projekte predložiti iz oblasti ekonomskog razvoja?
 • koje oblike saradnje ćete razvijati sa javnim službama i organizacijama u delokrugu Vaše nadležnosti?
Da Vas podsetimo:  Zašto mi svi ćutimo? I dokle ćemo?
Posebno sam zabrinut što Vašim prezentiranim aktivnostima niste više uvažili mišljenje građana.
Naime, građani su se izjasnili u anketi (koja je rađena za potrebe izrade Strategije održivog razvoja grada Čačka) da su najveći problemi našeg grada, iz oblasti koje Vi pokrivate, na sledeći način:

taabela2

Poštovani gospodine,
Uputiću Vam, odnosno Vašem programu dobronamerne sugestije.
 • S obzirom da obavljate funkciju pomoćnika gradonačelnika za ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine, a da ste po zanimanju diplomirani biolog, molim Vas posebnu pažnju posvetite oblasti ekonomskog razvoja i njegovim faktorima.
 • Isto tako, u situaciji kada postoji nedostatak sredstava, a velike potrebe (problemi), staro pravilo u ekonomiji je ulaganje oskudnih sredstava u prioritete. U  aktuelnoj situaciji, rešavanje problema nezaposlenosti, privlačenja investicija, opremanje lokacija itd., moraju dobiti prioritet. Da li se slažete?
 • Biće vremena za projekte tipa „BE NATUR“ , kao i za slične projekte.
Posebno bih Vam sugerisao da se više angažujete na realizaciji Strategije održivog razvoja.
Naime, treba da imate u vidu izjave članova Gradskog veća (iz Zapisnika sa 95. sednice Gradskog veća grada Čačka, održane 16.12.2011.godine), prilikom utvrđivanja predloga Strategije održivog razvoja grada Čačka:
Jedan od članova je rekao: „da je ovo jedan opsežan materijal u čiju izradu je uložen veliki trud i da se radi o značajnom dokumentu kojim su postavljeni visoki ciljevi kako pred ovom tako i pred budućom vlasti
Drugi član, doktor nauka je ukazao: „da su ovom strategijom definisani svi krucijalni parametri koji definišu razvoj celog društva. Pohvalio je radnu grupu koja je izradila ovaj dokument“.
Treći član, takođe, doktor nauka je istakao: „da ceni izuzetno veliko angažovanje svih učesnika u izradi ove strategije, koja će biti temelj u razvoju celog grada“.
Zašto ne koristiti krucijalne parametre i temelj razvoja?
Poštovani gospodine,
Da su moja zabrinutost,  sugestije i molba bili dobronamerni najbolji dokaz je moja spremnost da Vam nesebično pomognem u identifikovanju  krucijalnih parametetara  i temelja razvoja sadržanih u Strategiji održivog razvoja grada Čačka.
Svoja saznanja, do kojih budem došao sukcesivno ću objavljivati preko portala Ozon press.
Ako mi ne budemo znali da otkrijemo krucijalne parametre i temelje razvoja, nije sramota pitati doktore, rukovodioce timova, stručnog konsultanta i obrađivače Strategije. Ne sme se više gubiti vreme.
Poštovani gospodine,
Molim Vas da Vaš program rada prilagodite i sprovedete ga u interesu, pre svega, građana Čačka, a i u Vašem.
Na kraju, Vi imate dva puta:
 1. da budete prvi uspešan pomoćnik gradonačelnika, koji je zaustavio tendenciju povećanja nezaposlenosti i okrene ga u suprotnom smeru, da bi u, nešto dužem periodu nezaposlenost počeo da svodi u prihvatljivije okvire.
 2. takođe, da budete „uspešni“ ali će tada Vaš naslednik, ako bude iz redova SNS ili koalicionih partnera, konstatovati (kao Vi za Vaše prethodnike) da ste „odlično radili, postavili stvari na svoje mesto i samo nešto malo niste realizovali“. Međutim, druga cifra sa leve strane u broju nezaposlenih bila bi 2, odnosno, daleko bilo 3. U tom slučaju čućemo na ulici: „KAD POLAZI „ZADNJI VOZ“  IZ ČAČKA? „IMA LI JOŠ MESTA“?
Da Vas podsetimo:  Promene

_______________________
Napomena: Komentari u tekstu se odnose na reportažu sa konferencije za štampu. U slučaju da je iz bilo kojih razloga u reportaži izostavljeno nešto što ste Vi rekli, a pomenuto je u mom tekstu, onda se ja Vama izvinjavam.

S poštovanjem,

Borivoje Ćuković, master ekonomista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime