Zakon o nestalim bebama služI da se istina nikada ne sazna

0
466
Foto: pixabay.com

Predlog Zakona o nestalim bebama u suprotnosti je sa presudom Evropskog suda za ljudska prava i država njima ne ispunjava odluke Komitete ministra Saveta Evrope. Prema navedenoj odluci država je bila dužna da ustanovi efikasan mehanizam istrage kojim će pokušati da ustanovi sve kako bi se otkrila istina povodom slučajeva nestalih beba, a tek u slučaju nemogućnosti pronalaženja dece da ustanovi sistem naknade štete. Umesto toga novi predlog zakona suštinski je donet da se formalno ispuni zahtev međunarodnih institucija, ali da se istina nikada ne utvrdi. Ovim pitanjem država ne želi da se suoči sa jednim od najmonstruznijih kršenja ljudskih prava koji su se desili u prošlošsti i zanemarivuje sudbinu običnog čoveka. 

Umesto da država sama proba da zaštiti prava svojih građana, ona pokušava da novcem kupi ćutanje roditelja. Od čedartesetak roditelja u sali, više njih je ispričalo da žele istinu i pravičnu istragu, a ne naknadu kojom se kupuje njihova nada.

Jedino razumno rešenje je povlačenje postojećeg predloga zakona, kako bi se doneo novi u kome bi učestvovala ekspertska pravna udruženja i udruženja koja se od početka bave pitanjem nestalih beba. Ako vlast insistira na ovom zakonu onda je potrebno da usvoji amandmane koje će Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti podneti preko nekog od narodnih poslanika. To svakako nije najsrećnija opcija, ali donekle pobiljšava postojeći katastrofalan zakon.

Na koneferenciji su govorili:

• Mirjana Novokmet, Beogradska grupa roditelja nestalih beba;
• Radojka Pantelić, Beogradska grupa roditelja nestalih beba
• Danilo Ćurčić, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava;
• Dr Katarina Golubović, YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava;
• Savo Manojlović, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Konferenciji je prisustvovala i narodni poslanik Tatjana Macura, koja je istakla da je u toku konferencije dobila mejl da je nadležni odbor Narodne skupštine doneo odluku o javnom slušanju u kome za koje nisu odobreni pozivi za Beogradsku grupu nestalih roditelja, kao ni predstavnika UZUZ-a, YUCOM, A11 koji su predloženi. 

Ovo je još jedan pokazatelj simulacije javne rasprave u kojem se izbegava rasprava sa grupama na koje se zakon odnosi. Zakonodavac u različitim oblastima kreira rasprava sa udruženjima bliskim ministarstvima koji služe za simulaciju dijaloga.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti – UZUZ

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime