Zakon o poreklu imovine zaglavljen u „završnoj fazi“

0
684

Zakon o poreklu imovine trebalo bi da da odgovor na pitanje kako pojedinci s relativno skromnim prijavljenim primanjima mogu da priušte sebi život u luksuznim kućama, skupe automobile ili jahte. Obaveza nadležnih institucija da utvrde poreklo imovine svakog poreskog obveznika donela bi veći prihod državi, bez povećanja poreza za sve građane.

Foto pixabay.com NovacIako zakon o poreklu imovine u svakoj državi predstavlja stub borbe protiv korupcije, pa i kriminala, nijedna vlast ga nije donela prethodnih 16 godina, uprkos brojnim obećanjima.

Iz odgovora Ministarstva pravde na pitanja novinara Insajdera jasno je da je zakon već dugo u „završnoj fazi“, ali da se zapravo tapka u mestu. Posle brojnih obećanja se postavlja pitanje da li stvarno postoji politička volja da se zakon donese ili je reč samo o marketinškim i političkim porukama.

Obećanja i činjenice

Od promena 2000. do aktuelne vlasti svaka politička elita obećavala je osiromašenim građanima pravednije društvo, uključujući i to da svi, bez izuzetka, imaju obavezu da na svoju imovinu plaćaju državi poreze.

Poslednje od obećanja je dao premijer i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u novembru prošle godine rekao da će zakon o poreklu imovine biti donet do kraja 2016. ili početkom ove godine.

Ministarka pravde Nela Kuburović, pre više od 100 dana, u intervjuu za Večernje novosti rekla je da je prva verzija zakona o poreklu imovine već spremna i da bi „sledeće nedelje trebalo da uobliče prednacrt koji će ići u javnu raspravu“.

Povodom ove izjave ministarke novinari redakcije Insajder.net pitali su Ministarstvo pravde koje su tačno aktivnosti oni održali u okviru najavljene javne rasprave. Međutim, iz odgovora Ministarstva Insajderu jasno je da javna raspava nije ni započeta.

Da Vas podsetimo:  Tužilac na početku suđenja: Uložen veliki novac u uzgoj marihuane na Jovanjici

„Izrada nacrta zakona o poreklu imovine je u završnoj fazi. Očekuje se da će uskoro biti otvorena i javna rasprava o tom aktu. S tim u vezi, ukazujemo da proces usvajanja jednog zakona počinje od postupka izrade nacrta zakona, posle čega sledi javna rasprava i nakon toga usaglašavanje komentara, sugestija, kritika sa javne rasprave“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Donošenje zakona obećavaju 16 godina

Donošenje ovog zakona obećavale su sve vlade od 2001. godine, a prvi koji je formalno pokrenuo inicijativu za usvajanje zakona o poreklu imovine je tadašnji član Saveta za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić.

Dve godine kasnije, Mile Isakov, predsednik Reformista Vojvodine, takođe je pozvao na donošenje zakona o poreklu imovine. I predstavnici Demokratske stranke, tokom vlade Mirka Cvetkovića, takođe su davali izjave o spremnosti da se zakonom ispita kako je neko stekao imovinu, ali se to nikada nije desilo.

Tokom predizborne kampanje 2006. godine za zakon o poreklu imovine zalagao se i Dragomir Karić, rođeni brat Bogoljuba Karića.

Konkretan predlog zakona o poreklu imovine 24. decembra 2015. Skupštini Srbije podneli su nezavisni poslanici Borko Stefanović i Ivan Jovanović, ali predlog nije stavljen na dnevni red.

Predsednik vladajuće stranke i tada prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je donošenje ovog zakona prvo u decembru 2012. Prema tom obećanju, zakon je trebalo da bude pred poslanicima početkom 2013. ali je nakon toga rok pomeren za sredinu te godine uz objašnjenje da ministarstva za pravosuđe i finansije treba da se dogovore ko će biti predlagač.

Poslednje od nekoliko obećanja koje je dao premijer i sada novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić bilo je novembra prošle godine. On je tada rekao da očekuje da je to težak zakon, ali da očekuje da će biti donet do kraja 2016. ili početkom naredne godine.

Da Vas podsetimo:  MHE Brusnik: Sumnje na uništavanje puta i nezakonitu gradnju

Međutim, kako smo saznali iz odgovora Ministarstva pravde, nacrt ovog zakona i dalje nije došao ni do javne rasprave, pa se tako otvoreno postavlja pitanje da li će ikada u Srbiji biti poznato poreklo imovine pojedinaca, među kojima su i bivši i sadašnji državni funkcioneri.

Zakon o poreklu imovine i unakrsna provera prijavljene i realne imovine dva su mehanizma koja bi mogla da napune budžet bez smanjenja plata i povećanja poreza za sve, uključujući najsiromašnije slojeve.

Milioneri u Srbiji zaštićeni od unakrsne kontrole imovine

Iako Zakon o poreklu imovine nije donet, u Srbiji postoje zakonske regulative kojima je moguće proveriti da li oni koji imaju velika bogatstva zaista prijavljuju imovinu na koju se naplaćuje porez. Međutim, kako je ranije pisao Insajder, u Srbiji, uprkos najavama, i dalje nema unakrsne provere imovine.

Prema istraživanju Insajdera, milioneri u Srbiji su i dalje zaštićeni od unakrsne kontrole imovine, koja bi podrazumevala terensku i proveru prihoda iz različitih izvora.

Ovo je potvrdio i ministar finansija Dušan Vujović, koji je sredinom prošle godine rekao da se za sada dešava da se nesrazmera između prijavljene i realne imovine otkriva samo slučajno, odnosno da sistemske unakrsne provere nema. Kao razlog odsustva sistemske provere naveo je lošu organizaciju Poreske uprave, najavljujući celokupnu reorganizaciju.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime