Zakon o socijalnom preduzetništvu

1
1476

„Socijalna preduzeća su šansa koju ne koristimo i upravo je zato Ministarstvo već počelo da radi, a mogu da kažem i da je završilo predlog zakona o socijalnom preduzetništvu i to će biti jedan od prvih zakona koje ćemo usvojiti odmah nakon izbora.“

B92, 20. 2. 2016. godine

vulinU nekoliko navrata od kako je na čelu ministarstva rada Aleksandar Vulin obećao je donošenje Zakona o socijalnom preduzetništvu koje bi omogućilo bolje funkcionisanje socijalnih preduzeća koja se od onih običnih razlikuju po socijalnoj ulozi. Profit ne služi uvećanju imovine vlasnika već služi na primer zapošljavanju ljudi koji teže dolaze do posla ili se bave određenim socijalnim i medicinskim uslugama, obrazovanjem, zaštitom životne sredine ili kulturne aktivnosti u zajednici.

Početkom prošle godine ministar Vulin obećao je da će Narodna skupština doneti zakon odmah posle izbora jer je predlog zakona o socijalnom preduzetništvu završen. Početkom avgusta dao je slično obećanje.

Vranje, 7. avgust 2016.
„Ministarstvo rada je već formiralo radnu grupu koja se bavi tim zakonom. Nacrt je gotov i očekujem odmah po konstituisanju vlade da ćemo ući u javnu raspravu i da će Srbija imati priliku da se izjasni o Predlogu zakona o socijalnom preduzetništvu, a posle toga i skupština da ga usvoji“, rekao je Vulin novinarima u Vranju u avgustu 2016.
To se međutim, nije dogodilo. Novi rok za rad na zakonu krajem 2016. dao je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević koji je na radionici „Zakon o socijalnom preduzetništvu“ održanoj 23. decembra prošle godine izjavio da će “Srbija naredne godine (2017) raditi na zakonu o socijalnom preduzetništvu koji bi trebalo da pomogne u zapošljavanju najranjivijih grupa.”

Zbog čega Zakon o socijalnom preduzetništvu nije donesen do kraja prošle godine, kako je i obećano, nismo mogli da saznamo u Ministarstvu rada jer na dva upućena mejla zaposlenima u pres službi ovog ministarstva Istinomer nije dobio odgovor. Tako smo ostali uskraćeni i za predlog zakona koji smo zatražili.

Da Vas podsetimo:  Da li je ovo NAJSMEŠNIJI štrajk glađu u istoriji?

Ministar Vulin dobija ocenu neispunjeno.

Evropski pokret u Srbiji navodi da je do sada bilo tri inicijative za donošenje ovog zakona u Srbiji, a poslednja 2015. kada u proces nisu bila uključena socijalna preduzeća ni istraživači koji se bave socijalnim preduzetništvom. Na predstavljanju vodiča za socijalno preduzetništvo istraživačica Evropskog pokreta u Srbiji DIna Rakin rekla je da je ovom sektoru potrebna konkretna pomoć države.

Blic, 7. oktobar 2016. godine
„Mi smo do sada kroz inicijative vlade u smislu zakonskih rešenja imali isključivo ideju da je socijalno preduzetništvo jedan instrument kojim ćemo rešiti veliki problem nezaposlenosti u Srbiji, a znamo da je to nemoguće pre svega zato što je ovo privatna inicijativa i njoj nije nužno cilj da zapošljava“.
Zakon o socijalnom preduzetništvu trebalo bi da omogući vlasnicima socijalnih preduzeća sigurno tržište kao i smanjenje nameta, poreza, taksi.

Podaci Evrospkog pokreta pokazuju da u Srbiji ima oko 400 socijalnih preduzeća, koja učestvuju u bruto domaćem proizvodu sa 0,2 odsto a u zaposlenosti 0,6 odsto, dok je u EU doprinos socijalne ekonomije privredi 11 odsto, a zaposlenosti 6,5 odsto. Za sada u Srbiji poslovanje socijalnih preduzeća reguliše nekoliko zakona poput Zakona o profesionalnoj rеhаbilitаciјi i zаpоšlјаvаnju оsоbа sа invаliditеtоm, Zаkоn о udružеnjimа, Zаkоn о privrеdnim društvimа i Zаkоn о zаdrugаmа.

www.istinomer.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime