Zapad šokiran: 20 ruskih ratnih brodova krenulo ka Siriji

0
590

y192567164022328Evropske zemlje koje zagovaraju bombardovanje Sirije kao i Amerika, šokirane su slanjem 20 ruskih borbenih brodova sa najmodernijim antibrodskim raketama Jakont i tumače to kao akt ruske agresije.

Ruska vlada naredila je premeštanje dvadesetak vojnih brodova u patrolu kraj njihove pomorske baze u Siriji , objavio je Wall Street Journal.

New York Times javlja da je Putin odobrio i slanje unapređenih raketa Jakont, što su Sjedinjene Države i Europa zabeležile kao još jedan agresivni ruski pokušaj da odvrati Zapad i Izrael od intervencije u sirijskom građanskom ratu.

Sirijska državna novinska agencija SANA u četvrtak je javila da je pet ruskih ratnih brodova prošlo Sueski kanal i ušlo u Sredozemlje.

Portparol ruske ratne mornarice rekao je da je to prvi put u nekoliko decenija da ruskia pacifička flota uplovljava u Sredozemlje.

Prema njegovim rečima, ruski ratni brodovi idu prema Kipru. Ruski mininstar obrane potvrdio je da Rusija okuplja posebne pomorske snage na Mediteranu kako bi „zaštitila ruske interese u regiji.“

Nosač aviona Harry Truman spreman je za akciju u Siriji, a Rusija šalje ratne brodove

U međuvremenu, mediji izveštavaju o tome da su iz Rusije u Siriju poslate protivbrodske krstareće rakete, reč je navodno o naprednijoj verziji Jakonta, s kojima je Rusija dosad snabdevala Asada a sada su opremeljeni naprednijim radarom i bitno većim učinkom.

Glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon najavio je da će se međunarodna konferencija o Siriji održati „što je pre moguće“ ali još nema dogovora o datumu. On se u četvrtak sastao s ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim i obojica su upozorila da međunarodna zajednica ne sme odugovlačenjem smanjiti izglede za uspjeh konferencije.

Lavron je ponovio ruski stav da Iran mora biti pozvan na sastanak a to komplikuje organizaciju jer zapadni lideri ne žele razgovarati s Irancima, pogotovo ne o Siriji.

Da Vas podsetimo:  Moćne i lekovite! Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina

Izvor: http://www.vestinet.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime