Zapad želi da se Srbija „odrekne“ rezolucije 1244SBUN

4
1010

T. Kresović/ foto: vidovdan.org
„Podela „ Kosova po američko planu!?

Zapad posebno veći deo EU koja je priznala nezavisnost Kosova želi da se Srbija „dobrovoljno“ odrekne rezolucije 1244SBUN, ne toliko zbog puta Kosova u EU i UN već da bi Brisel uticao da pet članica EU priznaju Kosovo koa državu.Ovde je reč je o očuvanju političke stabilnosti EU koja je vidno ugrožena još od velike ekonomske krize 2008 godine koja je u fazi unutrašnjih dezintegracija i reformi.Pored toga EU je sada i u trgovinskom „ratu“ sa SAD kao i sankcije prema Rusiji zbog Ukrajine.Pritisak na Srbiju od strane EU da odustane od rezolucije 1244SBUN je sve veći,ali on ćsve više dolaziti iz SAD, jer na taj način bi Rusija bila istisnuta kao članica SBUN sa Balkana iz Srbije ,a onda i iz Republike Srpske.

Odricanje Srbije od rezolucije 1244SBUN je traženje nove rezolcuije SBUN ili EU koja bi Kosovu omogućila put u članstvo u UN,a Srbiji neki oblik lokalne samouprave i i obećanje za „ubrzani“ put u EU do 2025 godine.Rezolucija 1244SBUN ne dozvoljava preko Rusije i Kine olako odricanje Srbije od svojih interesa što bi realno značilo „zamrzavanje“ konflikta..SAD mogu EU da uvuku u novu igru !Koja je to igra?.Ona bi mogla da bude da se Srbija POD obećanjima ILI PRETNJOM ODEKNE rezolucije 1244SBUN ako bi SAD stale kao nosioci koncepta kao za BIH da se Kosovo definše kao nezavisna država sa entitetom severno Kosovo kao širom autonomijom bez mogućnosti secesije ali uz oblike povezivanja sa Srbijom.

Model Dejton minus

Ovde bi se se možda koristio model BIH po Dejtonu ali i odnosa Skoplja i Atine .Dejton minus znači da sever Kosova i ZSO ne bi imale političku već kulturnu samoupravu . Na ovaj način bi SAD bile arbitar u nezavisnosti Kosova i prijemu u UN, a onda i u NATO ,a da sever Kosova koji čini oko deset odsto teritorije Kosova bude entitet kao što je Republika Srpska u BIH.Ovaj model podele Kosova za Prištinu je novi rat i unutrašnji sukobi na Kosovu kako među Albancima ali i pritisak radikalnih albanskih struja prema Srbima na sevreu Kosova i drugim enklavama.Američke ige su da Kosovo bude priznata od Srbije uz autonomiju Srba na severu Kosova uz primenu zakona Kosova ali i da budu povezani sa Srbijom.Rusija ne veruje u ovo igračke opcije SAD i zbog toga smatra da rezolucija 1244SBUN ostane kao „krovni sistem zaštite“ Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji . Rezolucija 1244SBUN je i garancija ruskih interesa na Balkanu.Preko američkih opcija EU bi praktično bila relativizovana odnosno tz „Briselski sporazum“ bi bio vidno modifikovan .Ovo je onda put arbitraže SAD i Rusije i EU u modelu da i Beograd i Priština nešto dobiju i nešto izgube.Srbija treba da odmeri svoje interese i da se ne odrekne svojih imovinskih i drugih prava koje su neotuđiva.

Da Vas podsetimo:  Đuka priznao: Vučić omogućio svojim saradnicima nenormalno bogaćenje

Tomislav Kresović

vidovdan.org

4 KOMENTARA

 1. Миодраже, мани се политике. Није то за сваког. Да твоја баба може да потпише за Космет, то би већ било потписано једно дванаест пута, и одавно. Ма шта се теби привиђало, резплуција 1244 је још увек, као и пре, једини релевантан међународни документ о статусу Космета. То што је запад, користећи марионете које је поставио на власт у Србији, нашао начин да је заобиђе и ради противно њој, ништа не мења у томе. Да Амери мисле да имају врапца у руци, не би нудили поделу. Бриселски споразуми чак нису ни ратификовани у скупштини Србије, што по закону значи да нису на снази. Као противуставни могу се и без тога одбацити. То значи да ништа од те твоје „државе“ не држи воду, она је мртво слово на папиру. Сви знају не да је неодржива, него да је не може бити, јер и сад постоји само као (окупирани) протекторат. Србија има све адуте у рукама, само нема власт која ће инсистирати на поштовању резолуције. То је једини и највећи проблем.

 2. Na Kosovo je stavljena tačka 17. juna 2001. godine u Beogradu, kada je demokratski izabrani premijer Srbije dr Zoran Đinđić na sastanku sa Vladimirom Vladimirovičem Putinom odbio njegov predlog da Rusi ostanu na Kosovu, uz materijalnu podršku Srbije od 16 miliona dolara godišnje (što je zanemarljivo u odnosu na ekonomske resurse koje Srbija gubi sa svojom južnom pokrajinom). Đinđić je rekao da će se to pitanje između Srba i Albanaca rešiti „demokratski“. Rusi su se, da podsetim, onda definitivno povukli početkom 2002. godine. Da se to nije dogodilo, da li bi bilo proglašavanja nezavisnosti? Sumnjam. Šta hoćete, sada se to pitanje „demokratski“ rešava – a ko će potpisati formalnost koja je preostala, Vučić ili moja pokojna baba, sasvim je nevažno! Šiptari nam Kosovo neće vratiti „pregovorima“. Neće ni Amerikanci, pa nisu ludi kada iz Bondstila imaju najbolji „zicer“ prema Rusiji! Da ratujemo? Da li neko zamišlja kako juriša na Bondstil sa flašom benzina ili bombom „kragujevkom“? Vreme Boška Buhe je odavno prošlo. Šta onda hoćete? Hteli ste „demokratiju“ 5. oktobra, sada vam ne valja!? Dokle ćete da potpirujete niske strasti onih kojima Kosovo treba kao povod da izađu „na ulice“ i lažne nade naivnima? Vučić je izdajnik jer će potpisati da za Kosovo dobijemo „nešto“, šta god to bilo? OK, smenimo ga, ali mi prvo kažite jasno i bez uvijanja šta će da uradi taj koji bude na njegovom mestu? Da ne priznamo Kosovo? Sasvim ispravno, ni ne treba ga priznati – nažalost, ima teritoriju, narod, granice, carinu, institucije vlasti, policiju, sudstvo, de fakto i vojsku – šta još treba? Prestanite pričati o izdaji Kosova u 2018. kada je izdano i prepušteno 2001.! Šta god da se dogodi, bilo kakav ulični bunt u Srbiji protiv „izdaje“ u tom smislu neće ništa promeniti. Suočite se već jednom sa istinom, proces gubljenja Kosova bio je dug, najmanje još od Kraljevine Jugoslavije, preko Brozoslavije, Stambolićeve (Ivana) policije koja je tukla Srbe kada su krenuli za Beograd da se žale na teror pa do Miloševićevog oklevanja i Perišićeve izdaje (mesecima je krio da Šiptari kopaju rovove i tranšeje, da prave vojsku!) i na kraju Đinđićevog stavljanja tačke. Nema dalje. Ćorsokak. Broz mrtav usred Beograda seiri od sreće!

  • Ti bas umes da lupas.
   Ako je izgubljeno sto se pregovara, cemu Briselski sporazum cemu pritisci.
   Nista nije izgubljeno dok neki ludak iz Srbije ne potpise.
   Cinjenice da siptara u juznoj pokrajini nema ni milion sve su drugo naduvane manipulacije jer siptari uglavnom imaju 3 pasosa i 3 rzave; jednu stranu, Albaniju pa onda slede Srbija, Makedpnija, C.Gora zadnje vreme Hrvatska, Slovenija, Grcka.
   Svaki treci siptar glasa u juznoj pokrajini, Srbiji i Albaniji uz to i u drzavi u kojoj stalno zivi.
   Trecina punoletnih siptata ili albanaca su upisani u 3 drzave i to mnogi i ne skrivaju. Tako osvajaju teritorije nista drugo im nije cilj ali se sad pitam, cemu im teritorije kad ih je tako malo a trecina svih zivi na zapadu.
   Oteto je i prokleto eto vidi se na primeru Hrvatske gde je pustos svud odakle proterase onoliki narod i sta im sad vredi zemlja.
   Srba u celom svetu i Srbiji zajedno, govorim o onima koji poticu iz Srpskih porodica, rodjenih kao Srbi ima 14.723.000. desetak vise ili manje sto je vise nego siptara, albanaca i hrvata zajedno a vi se odricete 15% teritorije kao da vam je deda ostavio.
   Na kraju, zemlja se brani svim sredstvima, Amerika, NATO i EU su izgubili kompas u pravnom poretku a njihovo vreme istice.
   Sad je bitno mudro i strpljivo sacekati da ovo zlo prodje i ni po koju cenu nista ne potpisivati sa dusmanima. Rezolucija 1244 je jos uvek jedini pravnoobavezujuci i vazeci dokemt za juznu pokrajinu. Briselski sporazum je sargarepa jer je protivustavan i politicki.

  • Zaboravih da te podsetim, koliko dugo su Hrvatska i Slovenije bile okupirane od austrugara, pa Srbija od otomana, i na kraju svi se oslobodismo. Zasto mislis da se Kosovo i Metohija nece osloboditi od siptara?
   Ja znam da ce to ponovo biti nase samo nesme niko da potpise predaju. Znam to i mogu da glavu dam na panj za to ali nekom kome su oprali mozak od patriotizma, ljubavi, vere i nade ne vredi pricati. Vucica pritiskaju i peru mu mozak bas na te fore, imaju zemlju carinu itd pa sta onda pregovaraju i traze potpis ne lupajte vise jer znam sta se desava ali na zalost ne mogu da objasnim onima koji su glavu zavukli u pesak.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime