Zapis na zidu: Srbija kao zli Vavilon!

1
1706

BelšazarNa svom blogu peacefare.net Danijel Server (glavni ekspert CIA za Balkan i ostatak sveta) napisao je pre tri dana zanimljiv članak pod naslovom „Zapis na zidu“ (The handwriting on the wall). Pored onih stvari koje su, manje više, svima u Srbiji poznate, on se tu osvrće i na uporno ponavljane tvrdnje srpskih vodećih političara da Srbija „nikada neće priznati Kosovo“.

Server nas podseća da je Evropski savet (na nivou predsednika vlada) prošlog petka odlučio da se pregovori sa Srbijom o članstvu u EU formalno otvore 21. januara 2014. godine. Proces usaglašavanja sa standardima Evropske unije trajaće, kako tvrdi ovaj agent CIA, najmanje jednu deceniju, odnosno, barem onoliko koliko su trajali pregovori EU sa Hrvatskom – dakle do 2024. godine. Biće to, kaže Server, izuzetno težak put. Ipak, Srbija može da očekuje izvestan priliv sredstava iz evropskih fondova za finansiranje procesa „prilagođavanja“.

Eto, uprkos ozbiljnoj depopulaciji i ekonomskoj stagnaciji, konstatuje Server, Srbija i dalje „igra važnu ulogu na Balkanu“. Server ovde pravilno smešta Srbiju u središte Balkana (Centralni Balkan), a ne onako kako naši političari i mediji neosnovano i nasilno žele da Srbiju uglave u zapadni deo Balkanskog poluostrva (Zapadni Balkan).

Sledeće što Server primećuje, jeste činjenica da bi proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji bio nezanimljiv da nije „zanimljivog“ odnosa Srbije spram statusa „nezavisne države Kosovo“. Srpski predsednik i Vlada Srbije odbijaju da prihvate nezavisnost i suverenitet Kosova i pored toga što istovremeno potpisuju sporazume koji jasno potvrđuju to što oni negiraju. Dakle, i Server se našao u čudu, jer mu nije jasno kako neko negira nešto što na drugoj strani nedvosmisleno prihvata.

Kako se može tvrditi da Kosovo nije nezavisna država, ako su između Srbije i Kosova udarene čvrste državne granice, uvedena carina, a institucije Srbije na severu (nekadašnje?) južne srpske pokrajine rasformirane i integrisane u ustavnopravni poredak natovsko-šiptarske paradržave Kosovo? Nije moguće da neko istovremeno bude i udata žena i devojka!

Da Vas podsetimo:  Mostovi, manipulacija, strah - sećanje na sudbinu advokata Dragića Joksimovića

Neminovno dolazi vreme u kome EU (bez obzira na pet svojih članica koje još nisu priznale Kosovo) neće biti spremna da i dalje toleriše takvu „dvosmislenost“. Uspostavljanje „dobrosusedskih odnosa“ sa Kosovom jedan je od ključnih zahteva Evropske unije. Tu je i opredeljenje da Kosovo i Srbija, svako na svoj način i svojim tempom, nezavisno nastave svoj put ka članstvu u EU, tako da jedan drugoga u tome ni na koji način ne ometaju. Time se jasno stavlja na znanje da su Kosovo i Srbija suverene i nezavisne zemlje, jer samo suverene i nezavisne države mogu da apliciraju za članstvo u Evropskoj uniji.

Otuda, nimalo nije slučajno da EU trenutno insistira na „zakonsko obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa“ između Kosova i Srbije. Drugim rečima, Evropska unija insistira na tome da Srbija odmah indirektno prizna Kosovo, a da pravo (de jure) priznanje usledi kasnije, tokom pregovora o članstvu u Uniji.

Srpskim političarima, konstatuje Server, sada ostaje da se opredele, to jeste, da nađu pogodan trenutak u kome će srpskoj javnosti saopštiti istinu koja je odavno ’ispisana na zidu’: „Kosovo je suverena i nezavisna država!“ Oni više ne mogu da poriču ono što svako vidi.  Moraju da znaju da ih posmatra 28 članica Evropske unije. A svaka od tih članica može da blokira ulazak Srbije u EU zbog toga što Srbija nije normalizovala odnose sa Kosovom. I jasno je da će jedan broj članica EU upravo tako postupiti, ukoliko Srbija i zvanično ne prizna Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu i ako ne otvori svoju ambasadu u Prištini.

Rembrandt-Belsazar

Server na ovom mestu „dobronamerno“ savetuje Srbe i Srbiju, da je za njih daleko bolje da priznaju Kosovo odmah, jer će tako mnogo pre postati deo „civilizovane Evrope“ i članica EU. Uostalom, dodaje Server posprdno, Srbiji je sudbina „zapisana“, slično onoj u Knjizi o Danijelu (Stari zavet). Tu on citira ono što je Belšazar čitao na „starozavetnom zidu“: „Mene, mene, tekel, upharsin.“ Aluzija je jasna: Srbija je prošla (ili prolazi) kao zlehudi Vavilon i njihov vladar Belšazar (Slobodan Milošević), ubijen je, a njegovo kraljevstvo podeljeno između Meda i Persijanaca (Srba i Albanaca).

Da Vas podsetimo:  Radna obaveza u vanrednom stanju

Naravno, teško je očekivati da srpske vlasti na bilo kakav način reaguju, a kamoli da izraze protest na ovakvo poređenje Srbije sa „biblijskim zlom“. Danijel Server  je potpredsednik Američkog instituta za mir (United States Institute of Peace – USIP), kojeg je osnovao  američki Kongres 1984. godine. Institut za mir finasiran je od strane američke vlade i služi za ostvarivanje američkih „nacionalnih interesa“ širom sveta. Zapravo, realnije bi bilo da se Američki institut za mir imenuje kao Američki institut za izazivanje ratova. Prema tome, sve ono što kaže Danijel Server, istovremeno je i mišljenje američke vlade.

Za www.koreni.rs

D. Gosteljski

like-button.net here

wordpress-themes.org here

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime