Zašto država ne pomaže poljoprivrednicima?

0
923
Foto: pixabay.com

Država je najavila pomoć svima – i punoletnim građanima, malim i velikim preduzećima, samo poljoprivrednici nisu ni pomenuti. Zatvaranje pijaca mnoge poljoprivrednike stavilo je u gotovo nemoguću situaciju, kako doći do svojih njiva, ali i kako kada uberu proizvode da ih dostave kupcima?

„Država bi poljoprivrednicima mogla da pomogne tako što bi im što pre isplatila sva zaostala dugovanja za prošlu godinu i prvi kvartal ove godine, pre svega premije. To je zakonska obaveza bez obzira na vanredno stanje“, objašnjava za portal Nova ekonomija agroekonomista Milan Prostran.

Osim toga, poljoprivrednicima bi pomoglo kada bi im država, recimo, povećala direktna davanja po hektaru.

Prvi na udaru su poljoprivrednici sa zasadima ranog povrća. Obrano je, a ukoliko ga uskoro ne prodaju, veći deo roda mogao bi da istruli.

„Kada uvodite zabranu, trebalo bi da ponudite neko rešenje tim ljudima. Recimo, možda je za pijace bilo rešenje da bude otvorena svaka druga tezga i da se održava ta distanca. Ove mere zabrane najviše pogađaju male i srednje farmere koji imaju nešto proizvodnje, ali sada svoje proizvode ne mogu da distribuiraju, nemoćni su. Nemaju ugovore sa trgovačkim lancima ni sa prerađivačkom industrijom. Jedini način da dođu do kupaca bile su im pijace, koje su sada zatvorene“, kaže Prostran.

Nije jasno zašto se među prvim merama pomoći privredi koje je Vlada objavila nije našla i pomoć poljoprivredi. Mediji navode da bi jedna od mera da se sačuva domaća poljoprivreda moglo da bude uvođenje prelevmana, odnosno taksi za uvoz voća i povrća koje se već proizvodi u Srbiji, kako bi se podstakla potrošnja domaćeg voća, jer ono iz uvoza postaje skuplje.

Da Vas podsetimo:  Tepić Grčiću: Objasnite narodu zašto je EPS u rasulu

„Ovo je mera koja se  uvodi na određeno vreme, iz nužde, da pomognete domaćem proizvođaču. Može da uspori uvoz i pomogne domaćem proizvođaču da ne propadne i da obnovi svoju proizvodnju. Poljoprivrednik je taj koji nosi najveći teret, a vidite kako se sad u vreme globalne krize svi okreću ka hrani. U ovakva vremena one zemlje koje imaju sigurnu prehrambenu industriju sve lakše prebrode“, procenjuje Prostran.

Izvor: Nova ekonomija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime