Zašto se ljubimo tri puta i dižemo tri prsta

4
2006

Ljubljenje tri puta u znak pozdrava u Srbiji zaživelo je  tek tokom poslednjih decenija dvadesetog veka.

Pored ovoga postoji i drugo manje poznato objašnjenje, koje u sebi nosi poruku i zavete nacionalne časti, a ono glasi:

“Kad se duže vreme nisu videli,

Srbi se ljube tri puta.

Onaj treći poljubac u obraz je najznačajniji.

Srbi se ljube tri puta:

u ime života,

u ime smrti,

i u ime časti,”

Kod većine naroda obraz se smatra središtem časti, za Srbe je to posebno karakteristično tako da ima posebno značenje i smisao.

Prvi poljubac-u ime života, proslavlja vrednosti života, da se živii životom dostojnog časnog čoveka, drugi poljubac-u ime smrti, posvećuje se s dužnim poštovanjem našim najbližim pokojnicima, kao i našim slavim predcima, i teći poljubac-u ime časti, u hrišćanskom duhu poručuje da se živi u časti hrišćanskih vrlina.

Drugi naš karakterističan pozdrav jeste tri prsta desne ruke podignuta ka nebu.

Evo šta to znači

Ovaj način pozdrava javlja se za vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka, gotovo je sigurno da se javio i par vekova ranije, tj. ovaj pozdrav se koristi u svečanim situacijama i prilikama. Tri prsta simbolično predstavljaju krst, što je ujedno i pozdrav Svetom Trijstvu. Kada se krstimo koristimo upravo ta tri prsta, palac, kažiprst i srednji prst, i kada se spoje predstavljaju Jedinstvo Trojstva.

Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dvaput kao i većina drugih naroda. Na talasu povratka religiji i pravoslavlju Srbi su veoma brzo prihvatili tri poljupca kao tradicionalan način pozdravljanja i deo svog identiteta. U toj meri da i prilikom dolaska stranih političara, glumaca ili pevača mediji pomno prate koliko se puta gost poljubio sa domaćinima i šta je na taj način želeo da poruči.

4 KOMENTARA

  1. Kakvih gluposti čovek može da pročita i čuje, pa to je neverovatno. „Kod većine naroda obraz se smatra središtem časti, za Srbe je to posebno karakteristično tako da ima posebno značenje i smisao“, veli autor. Mi i čast?! Znamo li uopšte šta je to?! Srbi pate od kompleksa inferiornosti, prilično opravdano, o čemu svedoči kult stranca, veliki smo uvlakači, zbog čega nas preziru, uvek podeljeni na doušnike i stradalnike, i toliko primitivni da tragediju ne možemo ni da dosegnemo. Osim nešto ratne hrabrosti, pa i to kao posledica naglašenih nekrofilnih svojstava (vidi Duška Kovačevića) i činjenice da se ovde život malo ceni, u prošlom veku nismo pokazali ništa pametno ni čestito.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime