Zašto srpski, a ne srbski ?

2
562

Primetio sam“, piše čitalac Dušan Bojić Ivanu Klajnu, „da neki pokreti ili udruženja pišu srBski, a ne srPski. Koliko znam, oblik srBski je korišćen u hrvatskom novogovoru u vreme NDH. U čemu je stvar? Po meni, pravilno je samo srpski.“

Za analizu motivacije jednih i drugih ekstremista trebalo bi previše prostora, ali je jasno da ni jednima ni drugima deviza nije „Piši kao što govoriš“ nego „Piši kao što se nekad pisalo“, piše Ivan Klajn u svojoj kolumni u NIN-u. Srpski filolog, doktor nauka, istoričar jezika, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) je ovu pojavu srBskog patriotizma ovako objasnio:
Otuda im glavni krivac mora biti Vuk Karadžić. Ne mogu prave Srbende da slede tog izroda koji je živeo u Beču, oženio se Švabicom, sarađivao sa Slovencem, zaradio žestoke osude srpskih arhimandrita i mitropolita.
Ne mogu hrvatski domoljubi da mu oproste što je napisao članak „Srbi svi i svuda“, što im je u Zagreb poslao Srbina Daničića da pokrene Rečnik JAZU (današnje HAZU), a pogotovu što je za svoja učenja pridobio hrvatske jezikoslovce, pa su sve do Prvog svetskog rata, neki i kasnije, bili ubeđeni vukovci.

Šalu na stranu…
U naše vreme mnogi razumni kritičari (one nerazumne zasad ostavimo po strani) ističu da je Vuk pogrešio u verovanju da se rečnik i gramatika moderne civilizacije mogu zasnivati isključivo na narodnom govoru, prekidajući vezu s dotadašnjim književnim nasleđem.
Ne možemo mu, međutim, zameriti što je ruskoslovensku ćirilicu zamenio mnogo doslednijim i jednostavnijim pismom. Ko u to ne veruje, ko ne priznaje pravila o jednačenju po zvučnosti i o gubljenju suglasnika, neka proba da i u Srbiji uvede endehazijski „korjenopis“ (za koji se i danas u Hrvatskoj mnogi zalažu), pa ćemo pisati „družtvo“, „grizti“, „sladko“, „podpuno“, „petdeset“, „šestdeset“, „gostba“, „mastnoća“, „bezzvučan“ i tome slično.

Da Vas podsetimo:  Prvi veliki kosovski „slučaj“ – ubistvo Danila Milinčića 1982. godine

Izvor: NIN online

2 KOMENTARA

  1. Milose kakve to gluposti pricas? Nasa abeceda je najitiligentija i najbolja tu nema objasnjenja – sta Hrvati pisu i kako pisu to je njihova stvar – Zasto je Vukova ideja smesna? Nema boljega stvaralaca kao sto je on bvio – Zasto da koristimo tudje pismo kada imamo nase (cirilicu) – Hrvati su izmislili svoj gorvor i svoje pismo – Ne zele da pisu cirilicu a ni mi Srbi nebi trebali da koristimo latinicu – Sta je latinica – Zasto da odbacujemo svoje pismo kada smo ga stekli kroz Vukovu intiligenciju:))

  2. Слабо објашњење Ивана Клајна. Нико не каже да би требало да пишемо „дружтво“ или „гризти“, него ствар је у томе да свако правило може да има пар изузетака, а такав изузетак би требала да буде реч „србски“. Тако би се бар у том (најважнијем) случају ослободили од те смешне Вукове идеје да Срби не могу да изговоре „Б“ када се налази испред „С“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime