Zataškavanje zločina UČK?

0
1018

„Prvi put smo napravili koordinaciju svih naših službi, nadležnih državnih organa i skupštinskog odbora, koji imaju činjenice i dokaze o svim konkretnim zločinima koje je počinila teroristička tzv. „OVK“!

UĆK-KLAOvo je rekao je Milovan Drecun, predsednik odbora za KiM Skupštine Srbije, a prenosi „Pravda“.

Radna grupa, koju je taj Odbor formirao, stvoriće arhivu koja bi mogla da dovede do komandne odgovornosti za zločine koje je tokom 1998, 1999. i 2000. godine počinila teroristička organizacija UĆK. Ta arhiva biće klasifikovana po sedam operativnih zona u kojima su delovali teroristi UĆK.

Terminologija i izrazi kojima se takav postupak najavljuje, takođe su simptomatični. Kaže se da bi ta otkrića mogla prerasti u optužnice kojima bi se komandanti terorističkih jedinica okrivili. Što ne znači da hoće. I pored toga što se već zna ko je komandovao određenim zonama a i gde su počinjeni zločini, istovremeno je najavljeno da ti komandanti mogu ali ne moraju biti okrivljeni za te odgovornost za počinjene zločine. Zašto ne bi bili ako se dokaže da su umešani, a po delovanju terorista znamo kakvi su im bili ciljevi i namere.

Podsetićemo da je general Lazarević, koji je nedavno stigao u Srbiju iz Haga, osuđen na preko deceniju i po za navodne zločine nad Šiptarima i to po komandnoj odgovornosti osmetnutih pripadika oružanih snaga!

Šokantno je da državna uprava, na čijem čelu su maltene isti ljudi još od vremena ratova 90-tih, po prvi put ujedinjuje svoje službe kako bi obavile rutinski posao iz opisa njihovog delovanja i to takvog jednog značaja kao što je arhiva šiptarskih zločina nad nekoliko hiljada civila!

Ovo je u četvrtak, posle treće sednice Radne grupe, izjavio predsedavajući Milovan Drecun i naveo da je na sastanku preciziran redosled poteza koji će biti preduzeti, kao i institucije od kojih će se zatražiti materijali i dokazi.
– Prvi put smo napravili koordinaciju svih naših službi, nadležnih državnih organa i skupštinskog odbora, koji imaju činjenice i dokaze o svim konkretnim zločinima koje je počinila teroristička OVK – rekao je Drecun.

Da Vas podsetimo:  Godinu dana prištinskih taksi – ekonomski efekti

– Arhiva, odnosno baza podataka koju ćemo formirati sadržaće sva saznanja o naredbodavcima, izvršiocima i svedocima zločina. Preko našeg Tužilaštva za ratne zločine, sva ta saznanja, dostavićemo Specijalnom istražnom timu EU odnosno Specijalnom sudu za ratne zločine tzv UĆK koji će suditi njenim pripadnicima.

Drecun je otkrio i da je Specijalni istražni tim već pozitivno reagovao na predlog Radne grupe za saradnju i da očekuje da će ona uskoro postati zvanična. To je, kako je naglasio, vrlo važno jer će Specijalni istražni tim verovatno prerasti u Tužilački.

Drecun se još hvali kako je „Specijalni istražni tim“ povoljno reagovao na ove navode i nagovestio da će verovatno prerasti u Tužilački. Dakle pojašnjeno nam je da je taj tim još jedna paravan – institucija koja služi za zataškavanje i prikrivanje zločina jer nije Tužilački i kao takav više ima neku savetodavnu a ne praktičnu ulogu te ne može da pokrene bilo šta čak i dođe do nekih otkrića. Može da predoči, predloži ali – ništa da preduzme!

Naravno, jasno je da su počinioci i priroda mnogih zločina poznati ali oni se koriste kao instrument ucene radi lakše kontrole nekadašnjih uniformisanih terorista a danas civilnih „vlasti“ u okupiranoj pokrajini. Nikako baze za pokretanje krivičnih slučajeva.

Rečeno je da je Radna grupa je došla i do saznanja da postoje ratni dnevnici terorističke UĆK koje su zaplenili pripadnici KFOR-a, a u kojima se govori o počinjenim zločinima – naglasio je Drecun.

O ratnim dnevnicima koje su u rejonu Istoka zaplenili pripadnici španskog kontigenta KFOR-a a zatim ih predali Međunarodnom Crvenom krstu, prve su pisale KM Novine nedavno. O tome možete pročitati više klikom na OVU VEZU.

Pojedinosti se otkrivaju i na ovaj način. Činjenica da su pripadnici KFOR-a dokaze o zločinima predali članovima Crvenog Krsta, govori o tome da ne postoji nikakvo telo pri okupacionim snagama koje bi se bavilo istraživanjem ratnih zločina. Međutim, takvo telo, ili bar ne od poverenja, očekivano ne postoji ni kod Šiptara sa KiM. U vreme kada su pronađeni nije postojalo očigledno ni u Međunarodnoj zajednici ali ni na srpskoj strani, u protivnom tako važni dokazi ne bi bili predati humanitarnoj organizaciji koja se uopšte ne bavi takvim aktivnostima niti ima ima nadležnost za to.

Da Vas podsetimo:  Milo se predao

Očigledno je da su šiptarski zločini nad Srbima i nealbancima prikrivani sistematski, od strane svih nadležnih institucija. Ponižavajuća je potvrda, a o tome se dugo već i raspravlja i razmišlja, da su i srpske vlasti i Tužilaštvo za ratne zločine umešani u takvu jednu sramnu ali dobro organizovanu kampanju koja daje odlične rezultate u skladu sa svojim namerama – do sada ni jedan Šiptar nije odgovarao za zločine nad Srbima sa Kosova i Metohije.

Tači se, uprkos pravosnažnoj presudi, ne nalazi u zatvoru iz opravdanih razloga – mora na pregovore sa Vučićem. / Foto: FB Reporter
Osuđenih ima i to pred srpskim sudovima. Od Hašima Tačija, reko Limaja i hiljade drugih terorista UĆK sve do braće Mazreku iz Klečke. Svi oni pušteni su iz zatvora u kojima su izdržavali kazne pravosnažno izrečene i to u jednom danu. Sada će ih oko 15 biti pred tim Sudom i to, kako je šefica američkog konzulata u Prštini, Trejsi Džekobson, najavila „da bi se skinula ljaga sa slavne borbe UĆK“.

kmnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime