Zatvara se knjižara IP „Prosveta“

0
1399

11663-knjizara-580x0Knjižara Izdavačkog preduzeća „Prosveta” na Terazijama, koja nosi ime našeg velikog pisca Danila Kiša zatvoriće se u godini u kojoj je obeleženo osam decenija od njegovog rođenja. Iako je na ovoj lokaciji bila više od 60 godina sada će od nje ostati samo fotografije i reči običnih ljudi koji su rado svraćali da bi, kako i sami kažu, osetili miris hartije i za trenutak bili bliži velikim umetnicima i bitnim vremenima. Ova kultna knjižara u srcu Beograda ostaće bez čitalaca i pisaca današnjice, ali i oni bez nje.

Pitali smo šta o svemu tome misli glavni čovek ove čuvene izdavačke kuće, Dragan Milenković koji je dolaskom na mesto direktora uspeo da prethodna dugovanja i nezavidnu finansijsku situaciju dovede u red, nadomesti zaposlenima zaostale plate i utiče na povoljan rad i ostvarenje prihoda, a zatim je naišao na ovakav poraz.

 Ja se osećam kao u brzaku i u mom čamcu ima mnogo rupa. Nisam siguran da ću stići do kraja brzaka, ali sve vreme se borim da ostanem na površini i da veslam najbolje što je moguće, rekao je za Dnevno.rs Dragan Milenković, direktor „Prosvete“.

Kakva sudbina čeka ovaj čuveni književni kutak koji je i više od knjižare, ostaje da vidimo, ali sva je prilika da će završiti samo u sećanju.

 Trebalo je da bude donesena odluka o privatizaciji ”Prosvete” kako bi i ona postala jedna od 38 firmi koju bi država zaštitila od blokade koje predstoje svim ovakvim preduzećima, ali imamo nadu da će doneti odluku koja će nas zaštiti barem još narednih godinu dana. Inače, nećemo moći da radimo niti da štampamo nove knjige, u tom slučaju ćemo prodavati zalihe, dodao je Dragan Milenković.

Bivši novinar Tanjuga, a današnji direktor izdavačke kuće ”Prosveta” iako je svojevremeno lako dolazio do čelnika države, a sada je naišao na zatvorena vrata i ćutanje. Ipak se nada najboljem, a do tada knjige koje se nisu prodale i zaposleni sele se u Prosvetinu prvu knjižaru ”Geca Kon” u Knez Mihailovoj broj 12.

Da Vas podsetimo:  Srbija ,,mesije,, za sve komšijske zulume

Imamo Andrićev venac, muzej Ive Andriće, spomenik nobelovcu Ivi Andriću, poznate romane koje je ostavio iza sebe, ali knjižaru u koju je najradije dolazio više nemamo. Kultura i prave vrednosti polako padaju u istoriju i sedeći skrštenih ruku ostaće nam samo da se prisećamo.

”Prosveta” je jedino preduzeće koje je osnovano za vreme rata u decembru 1944. godine i tada je izdala svoj prvi sovjetski roman o Drugom svetskom ratu pod nazivom „Narod je besmrtan“. Zatim, „Prosveta“ beleži saradnju sa Ivom Andrićem objavivši njegov prvi roman ”Na Drini ćuprija” u pet hiljada primeraka, nakon čega on dobija Nobelevu nagradu.

Saradnja Andrića i ”Prosvete” nastavljena je i on je postao predsednik Saveza književnika Jugoslavije, a tu su bila i duga značajna književna imena kao što su Desanka Maksimović, Gvido Tartalja, Branko Ćopić, Čedomir Minderović i drugi.

Dragan Milenković koji se i sam pobrinuo da ova izdavačka kuća unapredi svoje poslovanje, od kada je došao na funkciju direktora ovog preduzeća uticao je da se objavi 41 nova knjiga i nekoliko reprinta kao što su ”Pisma iz Norveške” Isidore Sekulić, ”O balkanskim psihičkim tipovima” Jovana Cvijića, ”Do poslednjeg čoveka” Vladimira S. Petkovića, ”O srpskim piscima” Ive Andrića…

Na mestu kultne knjižare čijim udžbenicima i enciklopedijama se obrazovala cela bivša Jugoslavija biće banka. Kultura laganim ali sigurnim koracima izumire.

Da li će neko da se založi za očuvanje ovako bitnog preduzeća koji je simbol kulture i naše istorije ostaje da vidimo u danima koji slede…

Tamara Bogunović

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime