Zbog gripa zabranjene posete bolnicama, osim za predsednika Vučića

0
752

Najoštrije osuđujemo krajnje neodgovorno i bahato ponašanje ministarstva zdravlja i predsednika Vučića koji su zarad lične promocije ugrozili život dece na hematološkom odeljenju u Beogradu.

Korišćenje dece na ovakav način i to za vreme epidemije gripa i pojačanih mera bezbednosti u celoj zemlji neprimereno je i nedopustivo.  Zbog epidemije gripa pojačane su mere zaštite u celoj Srbiji. Deca ne idu u školu, a u bolnicama su zabranjene posete. I dok najbliži članovi porodice ne mogu da obiđu svoje najmilije, predsednik Vučić može sa sve novinarima i kamermanima da uđe na hematološko odeljenje Instituta za majku i dete.

Ne postoji ni jedno epidemiološko pravilo po kojem predsednik države ima pravo  da obilazi decu sa najtežim oboljenjima i u to usred epidemije. 

Predsednik je bolesnu decu obišao bez zaštitne maske

Deca koja se leče na odeljenju hemato – onkologije visoko su ugrožena i u redovnim uslovima jer i najobičnija prehlada može biti kobna za njih. Mere predostrožnosti i bezbednosti sprovode se, kada su ovako bolesna deca u pitanju, svakog dana, a posebno u situaciji epidemije. Uprkos tome, predsednik Vučić zarad fotografisanja i lične promocije ušao je u bolesničku sobu i to bez zaštitne maske.

Umesto da zaštiti prava pacijenta, da obezbedi najadekvatnije uslove za lečenje naših mališana, ministar zdravlja Zlatibor Lončar smatra da je ovakav postupak moralan čin, a opravdanje nalaži u želji bolesnog deteta da vidi predsednika Vučića!

„To su deca sa najtežim oboljenjima za koju je kranje neizvesno šta će biti i kad ima želju da hoće da vidi predsednika – a videli ste i onaj dečko Ognjen koji hoće da se slika sa njim, e onda kad ispoštujete sve to, onda je valjda najmanja stvar ispuniti želju tom detetu, mislim da to nije prevelika želja“, naveo je Lončar, prenosi N1.

Pod izgovorom da ispunjavaju želje, ministarstvo zdravlja i predsednik Vučić, besramno su ugrozili detetovo pravo na adekvatnu zaštitu i lečenje! 

Izvor: bebac.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime