Domaće pivo od đumbira

0
1936

4669-dumbir-580x326Đumbir je veoma popularan i višestruko koristan začin koji se koristi hiljadama godina. Bogat je esencijalnim vitaminima i mineralima. Najpoznatiji je po svom antiupalnom delovanju izričito pogodnom kod reumatskih bolesti, a ujedno je i najbolji lek protiv mučnine.

Svoje mesto našao je u sastavu mnogih proizvoda, a među najpoznatijima je pivo od đumbira (engl. – ginger ale).

Kao što je spomenuto, đumbir je bogatog nutritivnog sastava. Sadrži kalijum i mangan zbog čega je dobar za srce i prevenciju bolesti, kao i vitamine A, C i B kompleks.

Zbog svog antiupalnog i analgetskog delovanja koristi se kao pomoć protiv bolova i upala. Pomaže kod bolova u mišićima i leđima i menstrualnih bolova.

Lekovita svojstva đumbira:

– Pomaže u varenju,

– Olakšava mučninu,

– Snižava loš holesterol i šećer,

– Koristi se kod disajnih tegoba i kašlja,

– Snižava temperaturu,

– Stimuliše cirkulaciju u krvi.

Domaće pivo od đumbira

Pripremom piva od đumbira dobićete super zdravi fermentisani napitak. Dobro zdravlje i fermentirane namirnice idu jedno uz drugo. Koristi fermentiranih namirnica su bezbrojne, a među najbitnijma je balans probavnog zdravlja važnog za dobar imunitet.

Sastojci:

– 5 cm samlevenog svežeg korena đumbira

– Pola šoljice smeđeg šećera

– Pola šoljice soka limete (ili limuna)

– ¼ kašike morske soli

– 8 šoljica vode

– Pola šoljlice kulture đumbira.

Priprema:

Zakuvajte 3 šoljice vode, đumbir, šećer i so. Neka ključa oko 5 minuta, šećer se mora otopiti. Dodajte ostatak vode i pričekajte da se ohladi na sobnu temperaturu. Dodajte sok limete ili limuna i kulturu đumbira. Ulijte pivo u teglu i dobro je zatvorite da ne ulazi vazduh. Ostavite da stoji 2-3 dana dok ne postane gazirano i penušavo ako ga želite bez alkohola (ako ostavite duže postaće alkoholno piće). Procedite u boce i čuvajte u frižideru.

Da Vas podsetimo:  Dekorativna i ukusna: Kraljevska pogača idealna za Božić, Novu godinu ili slavu

Brzina fermentacije piva zavisi od spoljašnje temperature, vrste šećera i jačini kulture. Konačan proizvod trebalo bi da imati ukus đumbira uz specifičnu aromu kvasca. Nemojte pivo ostaviti dugo da fermentira jer bi se mogla dogoditi mini eksplozija.

Kultura đumbira

Kultura đumbira je zapravo vrsta gljive slična kombuhi koju možete napraviti i kod kuće.

Potrebno vam je:

– 1-2 korena đumbira,

– Pola šoljice šećera,

– 2 šoljice filtrirane vode.

U većoj tegli pomešajte 3 kašike usitnjenog svežeg đumbira i 3 kašike šećera. Pomešajte nemetalnom kašikom i pokrijte gazom. Svakoga dana tokom 5 dana umešajte po 1 kašiku usitnjenog đumbira i 1 kašiku šećera. U zavisnosti temperaturi zrenje može trajati i do 8 dana. Da je kultura gotova videćete po laganom stvaranju mehurića, slatkastom mirisu kvasca i mutnoj boji. Ako se pojavi plesan, samo je uklonite. Ako mešavina nema te karakteristike nakon 7-8 dana, bacite je i pokušajte ponovo.

Da bi kultura rasla, nastavite da je hranite šećerom i đumbirom. Možete je čuvati u frižideru, i jednom nedeljno joj dodati šećer i đumbir. Kada poželite, aktivirajte je na sobnoj temperaturi svakodnevno joj dodajući đumbir i šećer.

Kulturu đumbira možete koristiti za pripremu fermentiranih napitaka i gaziranih pića: u odnosu 1/4 šoljice na litar tečnosti.

Dnevno.rs / Atma

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime