Zeman: Bombardovanje Jugoslavije greška koje se nerado sjećam

0
211

Predsjednik Češke Miloš Zeman priznao je da se danas nerado sjeća odlučivanja češke vlade da kao „novajlija u NATO-u“ odobri bombardovanje. On je, povodom današnje proslave 20. godišnjice ulaska Češke u NATO, označio bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kao grešku, prenosi B 92.

„Mogu da vam kažem da to sa izvesne distance smatram greškom i smatram da je to bio čin izvesne arogancije moći. Tadašnjeg odlučivanja češke vlade se sjećam veoma nerado. Češka je bila poslednja zemlja koja je dala saglasnost za bombardovanje. I to i iz tog razloga što smo bili u NATO-u tri nedelje i vjerovatno ne bi bilo potpuno normalno kada bi kao novajlija i kao jedina zemlja stavili veto na tu odluku“, kazao je Zeman u prigodnom intervjuu agenciji ČTK.

Zeman koji je zeleno svijetlo za bombardovanje SR Jugoslavije dao kao premijer tadašnje češke vlade podsjetio je da je Češka pokušavala da traži saveznike u NATO-u za diplomatsko rešenje, ali bez uspjeha i da je tek kasnije Češku podržala Grčka i predložile su diplomatsku inicijativu.

Miloš Zeman je 1999. godine kao premijer češke manjinske socijaldemokratske vlade uprkos glasnim protestima u svojoj partiji odobrio bombardovanje Jugoslavije i dao saglasnost za preletanje aviona NATO-a preko Češke, ali je još tada upozoravao da se bombarduje zbog humanitarne katastrofe kosovskih Albanaca a da bi bio apsurd kada bi bombardovanje vodilo ka otcepljenju Kosova od Srbije.

„Kao što znate, češka vlada je bila poslednja, bukvalno poslednja vlada koja je otvorila vazdušni prostor za NATO avione. Tada smo uzalud tražili saveznike koji bi nam pomogli da se sve reši na miran način“, kazao je Zeman 2014. godine pošto je postao predsednik Češke.

Zeman je tada podsjetio da su ga u to vrijeme saveznici ubeđivali da će biti bombardovani isključivo vojni ciljevi u SRJ.

„To njihovo obećanje nije ispunjeno. Kao što vidite, obećanjima nekih političara ne možete potpuno da vjerujete“, rekao je tada Zeman, a krajem prošle godine ponovo je istakao da je bombardovanje bila greška za koju sada ne treba tražiti alibi da se opravda.

Za razliku od bombardovanja Jugoslavije, predsjednik Zeman izjavio je sada agenciji ČTK da smatra da su saveznička intervencija u Avganistanu i saveznička bombardovanja u toj zemlji apsolutno ispravna.

Izvor: in4s.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime