„Zid plača“: U spomen heroja sa Košara

0
836
Foto: Lana Stošić/Mondo

U centru Beograda postavljen je novi „Zid plača“ sa fotografijama heroja sa Košara.

Posle užasnih fotografija mučenih, a potom ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji, ali i u Bratuncu i u Srebrenici tokom rata 90-ih godina prošlog veka, ispred Doma narodne Skupštine postavljen je „Zid plača“ posvećen herojima sa Košara.

U odbrani karaule Košare kod Đakovice u toku NATO bombardovanja 1999. godine poginulo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije.

Jedan od njih, Tibor Cerna, nedavno je dobio spomenik u Debeljači.

Prema tvrdnjama svojih drugova iz jedinice, Cerna je tokom borbi 27. aprila 1999. svojevoljno napustio zaklon kako bi pomogao da se otkrije položaj neprijateljskog snajperiste, verovatno pripadnika francuske Legije stranaca, koji je danima zadavao mnogo problema VJ.

Nakon što je napustio rov, Cerna je pogođen metkom u grudi ali je, iako teško ranjen, uspeo da se održi na nogama do sledećeg metka koji ga je pogodio u vrat, što je bilo prvi put da je taj snajperista pucao dva puta sa istog mesta.

To je omogućilo snajperisti Vojske Jugoslavije da otkrije položaj neprijatelja i da ga likvidira.

Na Veliki petak, 9. aprila 1999. godine, udružene snage terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, regularne vojske Albanije i NATO-a, koji su davali vazdušnu podršku, pokrenule su veliku ofanzivu na graničnu karaulu Košare, na granici tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i Albanije.

Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a povukla sa Košara.

magacinportal.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime