Zimnica od paradajza: 6 fenomenalnih recepata da od paradajza

0
3330
Foto: printscreen ( opanak.rs )

Sezona pripremanja zimnice uveliko je počela, jesen je gotovo na pragu, pa bi valjalo iskoristiti preostalo povrće i sačuvati zalihe za zimu kako bismo uživali u izvrsnim i zdravim prilozima jelu. Mi smo vam ovoga puta izdvojili nekoliko sjajnih recepata za pripremu zimnice od paradajza. Sastojci za ovu zimnicu su jednostavni, svima dostupni i preukusni, a dodacima se čak možete i igrati.

1. Pelat od paradajza

Sastojci za 4 tegle:

2 veće crvene paprike
5 kg paradajza
8 kašika soka od limuna

Priprema: Pripremite veću šerpu koju ćete napuniti vodom i staviti na vatru da proključa. Paprike ispeći na ringli preko koje ste stavili aluminijumsku foliju, nakon pečenja zaviti u foliju i ostaviti da se ohladi. Hladnu iseckati na sitne kockice i očistiti od peteljki i semenki. Paradajz oprati i očistiti od jezgra. Potopiti ga zatim u kipuću vodu na minut-dva. Izvaditi ga i odmah ubaciti u činiju s ledenom vodom, takođe na dva minuta. Na ovaj način ćete ga lakše oguliti. Oljušteni paradajz sitno naseckati (vodite računa da taj sok koji vam ostane od seckanja sačuvate, trebaće prilikom kuvanja), ubaciti u šerpu, sipati sok od seckanja, dodati sitno naseckanu pečenu papriku i zakuvati. Smanjiti vatru i kuvati oko 45 minuta uz često mešanje. U svaku teglu usuti po dve kašike limunovog soka i zagrejati ih u rerni da ne bi pukle prilikom sipanja paradajza. Sipati kuvani paradajz u tegle, promešati da ne ostamu mehurići i vratite u rernu da se postepeno ohladi.

2. Mleveni paradajz u flaši

paradajz
salicil
lišće peršuna i celera
paprika babura
ljuta papričica
so
ulje

Priprema: Prethodno opran i očišćen paradajz samleti i posoliti po ukusu. U mlevenu paradajz dodati 1 g salicilana 1 kg paradajza i izmešati. U čistu i suvu bocu sipati mleveni paradajz do pola boce. Dodati list peršuna i celera i 2,3 očišćene paprike babure, mada može i ljuta po želji. Napuniti samlevenim paradajzom bocu do grlića i dodati kašičicu ulja. Dobro zatvoriti i čuvati u špajzu.

Da Vas podsetimo:  NAŠE JE VREME NAJGORE OD SVIH

3. Umak od paradajza

Sastojci za oko 5 velikih tegli:

3 kg paradajza
500 g crvene paprike
beli luk po želji
2 ljute feferone
oko 2 kašičice soli
2 dl ulja
šaka svežih listova bosiljka
2 kašike sirćeta
1 ravna kašičica konzervansa

Priprema: Paradajz, papriku, beli luk i feferonu operite i narežite na manje komade pa sve zajedno stavite u veliki lonac. Lonac stavite na vatru i pustite da kuva 45 minuta, povremeno promešajte. Nemojte dodavati vodu, paradajz će pustiti svoj sok. Isključite šporet pa skuvano povrće usitnite uz pomoć štapnog miksera (ili na već neki drugi način – možete ga skroz ispasirati u kečap ili ostaviti krupnije komade). Usitnjenom povrću dodajte so, ulje, listove bosiljka i sirće. Sve zajedno ponovno vratite na vatru i kuvajte do željene gustine. Kada dostigne gustinu koju želite, isključite ringlu pa dodajte jednu ravnu kašičicu konzervansa, kratko promešajte i ostavite da odstoji minut-dva. Za to vreme dok se umak kuva, rernu podesite na 100 stepeni, operite tegle, u jednu dublju tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno, oprane teglice poslažite u tepsiju, tepsiju stavite u rernu i ostavite neka se sterilizuju tegle. Teglice će biti spremne da ih izvadite kada na njima više nećete videti kapljice vode (treba im 5 minuta). Pripremljen umak sipajte u još tople, čiste i sterilne tegle (može i u boce). Umak čuvajte u špajzu ili podrumu – gde inače držite zimnicu.

4. Ceo paradajz u teglama

5 kg paradajza
2 kašike soli
2 kašike šećera
1 veza seckanog peršunovog lista
1 veza seckanog celerovog lista

Priprema: Paradajz oguliti, iseći po želji, dodati so, šećer i sitno seckan peršun i celer. Sve zajedno izmešati, slagati u tegle, pritiskati plastičnom kašičicom da se dobro složi. Tegle zatvoriti i pasterizovati pola sata na sledeći način: uzeti šerpu, na dno staviti krpu, poređati tegle da se ne dodiruju i sipati vodu u šerpu 2 prsta ispod zatvarača tegle. Staviti na šporet i zagrevati ne na jaku vatru, već na srednju temperaturu. Kad proključa ostaviti da ključa pola sata i potom skloniti da se tegle ohlade). Ovako spremljen paradajz može da stoji do dve godine bez promene. Ko voli ljuto u tegle može da ubaci jednu ljutu papričicu, a može staviti i malo bosiljka za aromu.

Da Vas podsetimo:  DA LI STE ZNALI da je Kapavica NAJMANJE JEZERO na Fruškoj gori!?

5. Domaći kečap

6 kg paradajza
6 slatkih paprika
1 dl sirćeta
3 dl ulja
200 g šečera
5 listova lovora
10 zrna bibera
so

Priprema: Paradajz popariti vrućom vodom, oguliti i staviti u šerpu da se kuva. Paprike probariti, oljuštiti i samleti, te dodati u šerpu sa paradajzom i kuvati na umerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne ispari. Zatim dodati ulje, šećer, sirće, lovorov list, biber i so po ukusu, pa kuvati dok se ne dobije kašasta masa. Staklene tegle dobro oprati, te ih ugrejati. U ugrejane tegle sipati topao kečap, poklopiti ga celofanom i pričvrstiti gumicom. Upakovane tegle utopliti i ostaviti da se ohlade. Ukoliko želite da dobijete ljut kečap, umesto slatkih paprika dodajte ljute.

6. Kuvani paradajz bez konzervansa

20 kg paradajza
200 g soli
30 g šećera
celerov i peršunov list
zelena sveža paprika
šoljica jačeg alkohola

Priprema: Paradajz dobro oprati u nekoliko voda očistiti i iseći na kriške. Samleti ga u mašini za odvajanje semenki i ljuskica. Zatim ga sipati u šerpu da se kuva i dodati so, šećer, peršunov i celerov list i po želji nekoliko slatkih paprika koje kasnije možete izvaditi.Ukoliko je paradajz mesnat i nije voden potrebno je da vri oko 20 min. Skloniti i sipati u staklene flašice. Celofan umočiti u alkohol pa dobro zategnuti na grlić flašice i zavezati gumicom koliko god je puta moguće. Odozgo staviti još jedan suv i njega zavezati gumicom. Tako napunjene flašice ostaviti na hladno mesto pokriti ćebetom dva dana da se postepeno ohlade.

Izvor: opanak.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime