Život u vremenu laži

0
638

Svrha produkcije lažnih vesti u Srbiji je da se stvarnost, politička i društvena situacija, dodatno haotizuju, a da onda manipulacija postane lakša, izjavio je FoNetu novinar dnevnog lista Danas Božidar Andrejić.

foto: pixabay / geralt

On je u serijalu Pres Ekstra ukazao da nije uvek reč o spinu da bi se postigao neki cilj, već da je u produkciji lažnih vesti mnogo opasnije to što se ovde naduvava i napumpava.

Da bi se stvarnost, politička i društvena situacija, dodatno haotizovali, precizirao je Andrejić i ocenio da je u haotizovanim procesima lakša svaka manipulacija.

„Stalno stvaranje neizvesnosti, stalno stvaranje brige, izmišljotina za izmišljotinom, zapravo drma društveni kavez“, predočio je on i napomenuo „da smo stalno uznemireni, u iščekivanju“.

„I onda, šta god se desilo, odlučilo, kakav god se potez povukao, nemamo pravo razmišljanje, niti pravu mogućnost za analizu, jer sutra nailazi neka druga laž, prekosutra druga, i jača je manipulacija“, rekao je Andrejić.

On je novinarki Andrijani Milaćević izjavio da su lažne vesti oduvek postojale i bile instrumentalizovane za određene potrebe, ali tvrdi da su ti slučajevi zloupotrebe bili retki.

I profesionalci i građanstvo mogli su da prepoznaju laž, uveren je Andrejić, koji podseća da se svojevremeno govorilo da novinari lažu, ali da su ljudi znali da je reč o pošalici.

Prema njegovim rečima, nove tehnlologije i društevene mreže umanjuju odgovornost za izgogvoreno, relativizuju i, na neki način, predstavljaju umirenje savesti.

Umesto da nešto uradim, dovoljno je da nešto tvitujem ili nekoga lajkujem, nema akcije, a obezbeđuje anonimnost, obrazložio je Andrejić.

Analitičari kažu da živimo u svetu post-istine, a njemu se čini da živimo u post-svetu, gde je, pod uticajem tih faktora, odgovornost umanjena.

Prosto moramo da se navikavamo da živimo u vremenu laži i da se u njemu snalazimo, naglasio je Andrejić i primetio da jeu Srbiji jedna od posledica i potpuni raspad vrednosti.

Da Vas podsetimo:  Licemerni napadi Vučićevih medija na novu vlast u Crnoj Gori

On misli da u Srbiji laži produkuju svi i precizira da u kreiranju lažnih vesti učestvuju, ne samo političari, već i društvene elite.

To doprinosi daljoj razgradnji moralnih vrednosti, osećaja za istinu, pravdu i odgovornost, rekao je Andrejić, koji smatra da je u osnovi svega neodgovornost, i za poteze i za reč.

On je ocenio da je neodgovornost najveća u medijima i podsetio da se novinarstvo nekada trudilo da dođe do odgovora bar na dva ili tri pitanja, od onih pet, šest…

Novinare danas ništa ne obavezuje, tabloidi, televizije, čak i sa nacionalnim frekvencijama, ispoljavaju toliku neodgovornost da je moguće sve izmisliti i objaviti. Često nekom i podmetnuti, ako je to u interesu nekih struktura, napomenuo je Andrejić.

Imamo ono medija što imamo, a paralelno govorimo o tome da ne znamo ko su osnivači medija, rekao je Andrejić i ocenio da je pogrešno gledati samo moral i profesionalnost novinara.

Čitava društvena struktura je toliko uzdrmana i bojim se da smo u jako gadnom sosu, upozorio je Andrejić, koji ne vidi neki boljitak.

On misli da stvari idu u sve gorem pravcu i odbacuje izgovore da je tako svuda u svetu, „vidi Trampa i slično…“

„Nije reč o tome, već je novinarsto u profesionalnom i etičkom smislu godinama za nama, više ga nemamo. Retki su primeri da se posao radi čestito, savesno i na adekvatan način“, zaključio je Andrejić.

www.cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime