Život uz stroge mere zbog korone već mesec dana, građani pitaju – još koliko?

0
1048
Foto: pixabay

Vanredno stanje ozvaničeno je pre tačno mesec dana zbog pandemije korona virusa – neki su kontakte izbegavali i ranije, pojedini kršili i policijski čas, a penzioneri su iz kuće izlazili samo u kupovinu pred svitanje. Optimistične prognoze da bi život sa strogim merama mogao da traje do kraja aprila verovatno se neće obistiniti zbog velikog broja zaraženih u niškom Domu za stare. Na najčešće pitanje građana “još koliko ovako” struka odgovara da zavisi od broja zaraženih, a kada će on početi da se smanjuje, niko ne zna.

Nov i naučnicima nepoznat virus počeo je da menja živote ljudi širom sveta. Iako su mnogi bili obazrivi i pre nego što je korona došla u Srbiju, bilo je i onih koji su to olako shvatili, mnogi kažu upravo zbog stručnjaka koji su virus nekoliko dana pre uvođenja vanrednog stanja nazvali “najsmešnijim”.

Smeh je prerastao u strah, kada je ista ta struka saopštavala radikalne mere koje su počele da se uvode 15. marta, a potom i tri dana kasnije kada je zbog neposlušnih penzionera uveden policijski čas.

Njima je od tada kretanje potpuno zabranjeno, a svež vazduh, osim sa svojih prozora i terasa, mogli su prethodnih mesec dana da udahnu samo jednom nedeljno pred svitanje, kada im je dozvoljeno da idu u kupovinu.

I pre početka vanrednog stanja maski i asepsola, kako su govorili građani, nije bilo ni za lek, a mnogi nisu mogli da pronađu ni osnovne namirnice, poput brašna i ulja, zbog onih koji su pravili zalihe. Život je postepeno prerastao u život bez izbora, a i izbori su odloženi zbog virusa.

Nema kontakta među ljudima niti bilo kakvog okupljanja, a da je to najvažnija mera građani su obavešteni i SMS-om koji ih je uznemirio.

Da Vas podsetimo:  Dnevnik uvreda leskovačkih političara

Na ulicama se više ne mogu videti građani bez maske i rukavica. Nema šetnje, uživanja u prirodi i na igralištu, a i sam odlazak u kupovinu mnogima je postao stresan, kao i to što ne mogu da vide i druže se sa dragim ljudima.

Poslednjih dana je zato pitanje koje mnogi postavljaju “još koliko moramo ovako?”. Ipak, korona i tu ne dozvoljava nadležnima da daju precizan odgovor.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je nedavno bio optimista i rekao da bi u maju mogao da bude kraj vanrednog stanja i vraćanje u život pre virusa. Slično su govorili i drugi stručnjaci iz Kriznog štaba, sve dok nije otkriveno da je više od polovine korisnika niškog Doma za stare zaraženo.

Sada su obazriviji sa prognozama, jer je Niš ponovo jedan od žarišta i situacija u ovom gradu je teška, a time su i građani dobili delimičan odgovor – da će mera verovatno morati da se pridržavaju duže nego što su očekivali.

Da virus ne gleda pasoš i vizu, te da bi se brže izborili sa pandemijom da je cela Evropa imala iste mere i da nismo bili prepušteni sami sebi – ocenio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Pokušao je i da odgovori građanima kada bi radikalne mere prema kojima žive mogle da prestanu da važe.

Da broj obolelih krene da pada i da dve nedelje pada ispod 5 % da bi mi tada mogli da kažemo da imamo rezultat, da imamo ono što želimo. Do tada, mi moramo da budemo kasimalno skoncentrisani i da sprovodimo sve mere koje su neophodne, a osnovna je nema kontakta, to je jedina stvar koja može da da rezultat – rekao je Lončar.

Da Vas podsetimo:  Zakazano iseljenje članu Krova nad glavom, a kuća iz presude ne postoji

Događaji koji su obeležili prethodni mesec

Zvanično je virus u Niš donela Nišlijka koja je doputovala iz Lugana, a i pored molbi nadležnih da se oni koji su doleteli iz žarišta prijave, 62-godišnjakinja je testirana tek nakon pisanja Južnih vesti.

Najtraženija roba u doba korone, poput maski i respiratora, propadala je u magacinu kraj Niša, da bi predsednik Aleksandar Vučić nedavno došao u Niš sa dva kamiona zaštitne opreme kada je okupljanje strogo zabranjeno i netestiran iako mu je sin zaražen.

Zbog zatvaranja škola đaci uče na daljinu, ali za to vreme nisu prestale sa radom prodavnice, kao ni pojedine fabrike, među kojima su leskovačka i niška Jura, čiji radnici su nedavno protestovali zbog uslova rada.

Od korona virusa oboleli su i zdravstveni radnici, a prva žrtva virusa u Nišu bila je doktorka koja je radila kao ginekolog u Domu zdravlja, odakle su trudnice obaveštene da dolaze samo ako moraju. Iako su u Nišu bila nezaposlena 424 lekara, Vlada je pozivala upomoć one iz dijaspore.

Ni novinari nisu prestali sa radom, koji je i u vanrednom stanju otežan – Vlada je pokušala da centralizuje informacije, pa odluku povukla na molbu Vučića, potom je novinarka iz Novog Sada uhapšena, a epilog su konferencije za novinare bez novinara i ta praksa i dalje traje.

Ministarstvo zdravlja je odlučilo da više nema lečenja kod kuće i da se svi zaraženi virusom smeštaju u privremene bolnice, a da je i tu bilo problema svedoče primeri iz hale „Čair“ gde su tek nakon štrajka glađu građani testiranidok u studentskom domu nisu prošli obaveznu trijažu.

Nisu izostale ni ekonomske mere – jedna ocenjena kao „Vučićeva kampanja usred pandemije“ i znači da će svaki punoletni građanin dobiti 100 evra, kao i ona da će pola srpskog budžeta biti za pomoć privredi i građanima.

Da Vas podsetimo:  Radomir Nikolić: Šta je preče – svastika ili sestrić

Južne vesti su prehodnih mesec dana objavile na desetine tekstova o situaciji sa virusom na jugu, a sve možete pročitati ovde.

J. Adamović
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime