FHP Nataše Kandić jači od Aleksandra Vučića?

11
10458
Aleks Soroš i Aleksandar Vučić / Foto: N1 / martinennalsaward.org / gosteljski

Da nam je neko pre nekoliko godina pričao da će Fond za humanitarno pravo postati tužilac i sudija u Srbiji, teško da bismo mu poverovali. A danas smo svedoci da je taj Fond gotovo jači od Vlade Srbije, srpskog pravosuđa i samog Aleksandra Vučića. Kako je to moguće? Pa moguće je, jer je Fond za humanitarno pravo jedna od ekspozitura Fonda za otvoreno društvo Džordža Soroša, onog istog kojem je Aleksandar Vučić išao na poklonjenje u Njujorku u septembru ove godine, a pre koji dan naš Veliki Vođa morao se pokloniti i Soroševom sinu Aleksu.

Niko nije protiv toga da svaki zločin bude istražen, a zločinci budu kažnjeni. Ali, nikako se ne bi smelo dozvoliti da se u takve procese uključuje i jedna NVO. Ono što je nezamislivo u bilo kojoj državi na svetu, u Srbiji je, nažalost, postalo praksa. I to takva praksa, koja je otvoreno stala na stranu srpskih neprijatelja, a protiv građana Srbije. Ispada, ukoliko i srpske vlasti prihvataju da im komanduju Soroš i Nataša Kandić, da niko drugi sem Srba nije činio zločine. To svakako nije tačno, ali kako to da objasnimo svetu, ukoliko nismo u stanju ni sami da se s tim iskreno i ljudski izborimo.

D.G.

_____________

Zločin na Ovčari, nedovršena priča

Suđenje za zločin počinjen na Ovčari kraj Vukovara pred domaćim pravosuđem nije pravnosnažno okončano ni posle više od 12 godina.

Foto: www.pancevo.city

Dana 20. novembra 2017. godine navršava se 26 godina od zločina počinjenog na poljoprivrednom dobru „Ovčara” kod Vukovara, kada su pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane (TO) i srpski dobrovoljci pod komandom Jugoslovenske narodne armije (JNA) ubili 265 hrvatskih civila i ratnih zarobljenika. Fond za humanitarno pravo (FHP) ovom prilikom podseća da suđenje za ovaj zločin pred domaćim pravosuđem nije pravnosnažno okončano ni posle više od 12 godina.

Da Vas podsetimo:  Pamti Srbijo NATO zločine, da bi znala ko ti je neprijatelj

Agresija na Vukovar je trajala 86 dana, stradalo je između tri i pet hiljada ljudi, 90 odsto grada u potpunosti je razrušeno. Događaji koji su se desili pre 26 godina u potpunosti će izmeniti ovaj grad u istočnoj Hrvatskoj.U periodu od avgusta do novembra 1991. godine, na grad je palo dva miliona granata, nebo je uvek bilo crno, grad je izgledao kao Hirošima.

Posle zauzimanja Vukovara, 20. novembra 1991. godine pripadnici JNA iz vukovarske bolnice izveli su bolesnike, ranjenike, civile i pripadnike hrvatskih oružanih snaga i odveli ih u hangare na poljoprivrednom dobru Ovčara, udaljenom od Vukovara oko pet kilometara. Pripadnici TO Vukovara ,sastavljene od dobrovoljaca Srpske radikalne stranke zarobljene, civile, ranjenike su u prisustvu pripadnika Vojne policije JNA ponižavali, zlostavljali i premlaćivali. Pripadnici JNA po naređenju pukovnika Mileta Mrkšića povlače se se sa Ovčare, dok pripadnici TO Vukovara u toku noći između 20. i 21. novembra 1991. godine izvode zarobljene i u grupama ih odvode na lokaciju pripremljene masovne grobnice, gde ih streljaju. Uz ranjene pripadnike oružanih snaga među ubijenima bilo je civila, žene i dece. Prema podacima FHP jedna od ubijenih bila je Ružica Markobašić (32) koja je tada bila u poodmakloj trudnoći, Janja Podhorski (60), Dragutin Balog (17) i Igor Kačar (16).

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) za zločin na Ovčari pravosnažno su osuđeni pukovnik JNA Mile Mrkšić i major Veselin Šljivančanin. Uprkos činjenici da izvedeni dokazi pred Međunarodnim krivičnim sudom ukazaju na odogovornost više oficira i podoficira JNA za ove događaje, optuženi su samo direktni izvršioci zločina. Prema dostupnim podacima FHP-a, koji je prikupljao dokaze, istraživao zločine na Ovčari, pratio suđenja i zastupao porodice žrtava, suđenje pred domaćim pravosuđem počelo je 9. marta 2004. godine. Međunarodni krivični sud ustupio je obiman istražni materijal.

Da Vas podsetimo:  PISMO JEDNE NASTAVNICE: Dugo sam ćutala...

Presudom Apelacionog suda u Beogradu od 23. juna 2010. godine predmet je prvobitno pravosnažno okončan. Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković i Saša Radak, osuđeni su na 20 godina zatvora, Milan Vojnović i Ivan Atanasijević na po 15 godina, Jovica Perić na 13 godina, Nada Kalaba na 11 godina, Milan Lančužanin na šest godina, Goran Mugoša i Predrag Dragović na po pet godina zatvora. Optužbi su oslobođeni Slobodan Katić, Predrag Madžarac i Vujo Zlatar.

Ustavni sud Srbije je12. decembra 2013. godine doneo odluku kojom je shodno svojoj ranijoj praksi usvojio ustavnu žalbu osuđenog Saše Radaka, da mu je povređeno pravo na pravično suđenje. Branioci osuđenih su Vrhovnom kasacionom sudu podneli zahtev za zaštitu zakonitosti, koji je Vrhovni kasacioni sud 19. juna 2014. godine usvojio i doneo presudu kojom je ukinuo pravosnažnu presudu, pa je predmet vraćen Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje.

Apelacioni sud prekinuo je izdržavanje kazni i osuđene pustio da se brane sa slobode. Pretres pred ovim sudom počeo je tek 15. juna 2015. godine i do danas nije okončan.

Nevoljnost domaćeg pravosuđa da ovaj predmet konačno reši 25 godina nakon što je zločin počinjen primer je procesuiranja ratnih zločina u Srbiji. Porodice žrtava, kao i javnost i dalje ostaju uskaraćeni za odgovore o sudbini svojih najbližih i za odgovornost počinilaca ovog zločina.

Vukovar je danas, 26 godina posle, simbol rata, koji je Hrvatska od 1991-1995. vodila za nezavisnot od Jugoslavije. Grad je tokom tih sukoba pretrpeo najveće gubitke, kako u ljudskom tako i u materijalnom smislu.

U novembru 2011. godine na inicijativu NVO Građanska akcija Pančevo koloni sećanja pridružila se grupa od dvadesetak studenata iz Pančeva. Većina od tada prisutnih mladih ljudi našla se prvi put u Vukovaru. Tadašnji gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, upriličio je prijem u Gradskoj kući i sa prisutnima podelio sećanja na rat.

Da Vas podsetimo:  Lekcija koja menja život: RECEPT VLADETE JEROTIĆA za suzbijanje gordosti i zavisti

Tom prilikom, obišli su sva mesta koja su tokom 1991. godine bila izložena razaranjima. Podrum vukovarske bolnice pretvoren je u muzej u kome su ispunjen bolničkim krevetima i belim figurama u ljudskoj veličini. Tu je izložena preostala medicinska oprema koju su koristili lekari koji su se starali o ranjenima, pre nego što su ih srpske snage odvele i streljale na Ovčari. Imena žrtava ispisana su na zidovima bolnice. U toku obilaska grada, na mnogim zgradama još uvek su vidljivi tragovi i ožiljci rata. Obilaskom grada, kao i Ovčare, mogla se zapravo videti sva priroda rata i ratnih razaranja. Jedan od studenata je rekao da bi smo trebali da se ugledamo na Nemce i njihov način izgradnje kulture sećanja. Bilo je ovo jedno veoma bolno i teško iskustvo, koje bi trebalo da vide svi njihovi vršnjaci i da se suoče se sa zločinima koje su počinili naši sunarodnici.

Činjenice da se u Srbiji organizuju promocije knjige Veselina Šljivančanina, optuženog za ubistvo, mučenje i nehumano postupanje prema hrvatskom i nesrpskom stanoviništvu, koje je nakon pada Vukovara 1991. godine potražilo sklonište u vukovarskoj bolnici, pravosnažnom presudom osuđenog na kaznu zatvora od 10 godina za pomaganje i podržavanje mučenja, zasigurno neće dovesti do pomirenja sa našim susedima. Tokom ratovanja na ex-Yu prostorima pogaženi su mnogi moralni i civlizacijski principi. Prihvatanjem neugodne istine, držanjem ove teme otvorene prema javnosti, kao i priznavanjem činjenica zločina počinjenih u naše ime, prekinemo dominatno nametanje politike zaborava.

Ljilja Spasić

pancevo.city

11 KOMENTARA

  1. vučića su postavili oni koji su abolirali hrvate za zločine ustaša,i proširili hrvatsku.postojale su austrougarske pokrajine,hrvatska slavonija i dalmacija.ustaška se država proširila do zemuna da bi samo ostala bez ovog dela vojvodine.ti ustaški zločini su kao abolirani,stvorili pretpostavku da se mogu i dalje vršiti.tako je prestala priča o jasenovcu,jadovnu i da ne nabraja.opet se nastavila sa ciljem proterivanja ostatka srba,što je i odrađeno uz pomoć komunista.da pojasnim,koja bi budala i treten osim titovih omladinaca oficira porušila onoliki grad i napravila klanicu,bez ikakve potrebe.to mogu samo ovakvi kao ovaj buzdovan,za koga je onaj sava kovačević istorijska ličnost,znači,medicinski fenomen,toliko godina živi bez mozga.tačno je da su komunisti slali pojedince da tamo prave razne zločine i pljačke,ali obavezno sa kokardama,da bi se stvorio planski propagandni efekat.da ne bi mnogo polemisali da li sam u pravu ili ne,činjenica je da tamo više nema srba i tačka.

    • Hm,hmm…ti,ocigledno,nemas veze sa mozgom,niti imas pojna, o namerama,razgranicenja, “ vukovara“, vezano,za zaposedanje Dunava,kao medjunarodnog plovnog puta,i plutajuce granice Hrvatska/ Srbija. Grad sa ukopanim ustasama u njemu,koji,teraju srbe i vatru je legitiman cilj, A,ti i general Trifunovic,imate pravo na svoje misljenje. Jadovno ( troje mojih u skrapi)),Jasenivac,..su,zloupotrebljavale “ kokarde“, od devedesetih,da raspiruju,mrznju i zlo,sto nema nikakve veze sa “ polozajem Srba“.A, ta tvoja,idijotska mrznja “ gubitnika“, prema junaku Kovacevicu,najbolje ocrtava,spasitelje Jasenovca,novog doba.

    • Hm,hmm..tako je kako je,a srbi su begali iz Sida, nisu hteli da ratuju,trcali su i preko minskih polja..politicari,iz Srbije sumisli tamo i odgovarali ih.Ja im,ne zameram,dobro je,sto je Srbija pomagala, a ulazak u rat,totalni rat bi bio katastrofa, Save Kovacevica nema,a Arkana,Legija,Giski ima…i u ratu i u miru. Ovog momenta se izrice kazna Ratku Mladicu,ratniku.

    • Naivni Srbi još jedan šamar posred srpskog obraza još jedno poniženje Srba i Srbije. Sve to uz veliku pomoć Vučića i njegovog SNS-a kome sad nije jasno da je to izdajnička stranka sad je zadnji čas da to svati. Srbinu Ratku Mladiću kao i svim Srbima u haškom kazamatu smrtna kazna neke su jednostavno ubili jer imaju odobrenje od vrha izdajnika koji vode Srbiju u nestanak. Hrvati danima govore na svim tv stanicama o zločinima i genocidu Srba nad hrvatima u Vukovaru i bošnjacima u Srebrenici. U Srbiji nikome od izdajnika ne pada na pamet da brani srpski narod, ne oni su samo strani plaćenici. Od svih bivših republika SFRJ je jedina okupirana i potlačena zemlja koju vode neprijatelji preko domaćih izdajnika Vučića i celog SNS-a. Hrvati, bošnjaci i šiftari su od svojih zlikovaca uz pomoć Haga i Eu od svojih zlikovaca uradili heroje. A nama izdajnici s vlasti poručuju da su ti zapadni đelati naši prijatelji a ne Rusi. O glupi i strašljivi narode do kada ćeš trpit tuđu čizmu na svom vratu? Hrvati gubitnici u svim ratovima dobili su uz pomoć Vatikana, EU i amera svoju nacionalnu državu posle etničkog čišćenja Srba koje Vučić i SNS brane da se pominje u Srbiji. Hrvatska je država samo hrvatskog naroda a na papiru i manjina. Dok je Srbija država svih građana osim Srba kao većinskog naroda. Zapadni moćnici su odlučili da Srbi potpuno nestanu s lica planete da se unište i na tome rade dan i noć. I to uz pomoć domaćih izdajnika iz SNS-a i glupog naroda koji uporna daje glas izdajnicima. Srbi idemo prema svom nestanku ali vi i dalje samo gledajte turske serije i jedite hrvatsko smeće od hrane. Nema nam pomoći sve go kukavica do kukavice u šta se pretvorio moj narod, delite ovo po svim sajtovima, forumima, fejsbuk stranicama i grupama i gde god stignete izdaja ide dalje.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime