Zna li ispaljeni metak koja mu je funkcija?!

0
801

To je  krunsko pitanje kojim se bavilo tužilaštvo u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, a rezultate te istrage saopštio nam je tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković, član radne grupe za bezbednost novinara, u nedavno održanoj Insajder debati –  „Čaure koje su pronađene na licu mesta, one su veštačene i one po nalazu nisu imale tu funkciju koja se opisuje u društvu ili u određenim krugovima, a to je da je pokušano ubistvo ka oštećenom Jovanoviću“, reče kolega Stamenković i ostade živ, pa će tako počinioci tog dela biti procesuirani ne za krivično delo – pokušaj ubistva, već za krivično delo – izazivanje opšte opasnosti.

A taj nalaz se perfektno uklapa i u prethodni nalaz koji je javnosti saopštio predsednik Aleksandar Vučić na jednoj od konferencija za štampu – počinioci su zapalili garažu koja je u sastavu kuće, ali se požar proširio i na kuću. Ostali smo uskraćeni za saznanje da li je ovaj nalaz prethodio tužilačkom nalazu, što bi imalo značaja za razumevanje vođene istraage, ali pošto je on saopšten dosta pre pomenutog tužilačkog nalaza ostaje uverenje da je on prethodio tužilačkom nalazu.  

Naravno, ni društvo ni „određeni krugovi društva“ nisu bili obavešteni ni da je takvo veštačenje   bilo traženo, ni kako je tužilaštvo definisalo zadatak veštacima, ni ko je veštačio, te konačno taj nalaz nije bio ni javno objavljen, jer da jeste našli bi se ljudi koji bi i u vezi postavljenog zadatka veštacima i o njihovom nalazu imali šta da pitaju.

Pa normalno je da palikuče u dubokoj noći – koje su inače svojski obavile povereni im zadatak, jer su i kuća i garaža brzo buknule i izgorele do temelja, nisu dok je požar buktao direktno kroz zatvorena vrata gađali usnule stanare, već su pucali u vrata da ovi slučajno ne bi pobegli iz zapaljene kuće, jer opšte je poznato da se žrtve požara najpre onesveste od dima, a potom samo po sebi ide i ono drugo.

Da je samo nesrećni sticaj okolnosti bio u pitanju – hteli smo samo da potpalimo garažu, ali eto, požar k’o požar, proširi se i na kuću, što bi logično proizilazilo iz oba gore pomenuta nalaza, palikuće bi videvši da se požar bez njihove želje oteo, uletele u kuću i pokušale da pomognu nesrećnom Jovanoviću i njegovoj supruzi, a ne da pucaju u vtata u stilu – gde je vatrometa valja i zapucati kako bi veselje bilo još veće.

I tako, glupi meci, kao počinioci narečenog krivičnog dela, kako proizilazi iz okončane tužilačke istrage, ne znajući koja im je funkcija od strane pucača bila namenjena, usled nedostatka namere, behu oslobođeni onog težeg krivičnog dela i biće im suđeno za izazivanje opšte opasnosti, kako bi ubuduuće, u sličnim aktivnostima, obratili više pažnje na opšte opasnosti koje iz toga mogu da proisteknu. A Jovannovići, šta je sa njima? Ko njih …. – nedvosmisleno je utvrđeno da direktna funkcija glupih metaka nije bila njih da ubije, pa su eto oni u svemu tome ispali samo kolateralna šteta.

Kolega Stamenkoviću, moram da vam kažem da ste vi mene svojim kompletnim nastupom u pomenutoj debati fascinirali – hladno, odmereno bez trunke uzbuđenja, vi saopštiste javnosti gomilu gluposti, zbog kojih ja – moram to da napomenem, jer iste smo škole učili, nikada ne bih poželeo da se bavim poslom kojim se vi bavite. Ne zbog samog posla – nužan je to posao, već zbog uloge koju bi u tom poslu mogao da dobijem, a koju ste vi perfektno odigrali, tako da ne sumnjam – o vašoj daljoj karijeri će se tek čuti.

A što se javnosti tiče, sada je već mnogo jasnije zašto kod nas još ni jedno ubistvo novinara nije razrešeno.

Dragiša Čolić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime