ZSO će imati predsednika, savet i zastavu?

1
746

Aleksandar Vučić je zadovoljan. Danas je u Briselu potpisao čak četiri sporazuma – o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Kaže da su to „dobri sporazumi, koji garantuju sigurnost i opstanak Srbima na Kosovu“. Naravno, premijer Srbije dobro zna da je još jednom potpisao onaj (beli) papir u kome se nalazi još jedno njegovo (od ranije poznato) ogromno NIŠTA.

„Večeras se uspostavlja Zajednica srpskih opština. ZSO će imati široka ovlašćenja, predsednika, potpredsednika, skupštinu, savet, grb, zastavu… Moći će da se finansira iz Srbije, i to je nedvosmisleno rečeno da Srbija ima to pravo”, naglasio je Vučić, u izjavi RTS.

Dakle, Vučić veoma lako, nonšalantno i širokogrudo potpisuje sve što mu se stavi na sto. Eto, premijer se diči i time da je „nedvosmisleno potvrđeno da Srbija ima pravo da finansira ZSO“. Pa gde se to Kosmet nalazi? Zar on nije deo Srbije?

Uz to, Vučić je naglasio da je delegacija Srbije „obavila odličan posao i da će svi sporazumi biti obelodanjeni“. U čemu se ogleda taj „odlični posao“? A pošto je dobro znano kako vlasti u Srbiji obelodanjuju sporazume i ugovore, proći će dosta vremena pre nego što javnost u Srbiji sazna šta je uistinu predsednik srpske vlade potpisao u ime srpske države. Uzimajući u obzir ranije iskustvo, sigurno je da takvim sporazumima Srbija ništa ne dobija niti može da dobije. Naime, ako domaćin kuće potpisuje nekakve sporazume sa nasilnicima koji su upali u njegov dom, tada ne postoji ugovor koji će za njega biti povoljan.

O kakvim se apsurdima ovde radi, pokazuje i to što premijer tvrdi da je delegacija Srbije „ceo dan razgovarala sa predstavnicima EU, a da je tak na kraju videla delegaciju kosovskih Albanaca“. Kako je to moguće, ako visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini kaže da su „četiri sporazuma parafirana nakon dijaloga koji je između Srbije i Kosova trajao ceo dan“. Ko tu onda laže?

Da Vas podsetimo:  Vesti iz Haga u doba korone

D.G.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime