“Zukorlić je 20 godina kršio zakone svoje države i vere kao muftija, sada to nastavlja kao poslanik”

0
510

images_cms-image-000002470Islamska zajednica Srbije dovedena je u situaciju da tuži nadležne državne organe zbog činjenice da u Srbiji poslednjih devet godina paralelno funkcionišu dve islamske zajednice, što predstavlja pravno neodrživu situaciju.

Ovo je u intervjuu za Insajder izjavio reis-ul-ulema Sead ef. Nasufović, koji ističe da obe zajednice, jedna sa sedištem u Beogradu, a druga sa sedištem u Novom Pazaru, ne mogu biti registrovane.

„Došli smo u stuaciju da ćemo morati tako da postupimo. Ovakav dvojni status nas dovodi do niza problema i u državi i van države. Obe zajednice ne mogu biti registrovane“, kaže reis-ul-ulema Nasufović.

Vlada Srbije formirala je posebnu radnu grupu koja je još 2010. donela zaključak da istorijski kontinuitet i pravni subjektivitet tradicionalne islamske verske zajednice ima samo Islamska zajednica Srbije čije je sedište u Beogradu (pogledajte dokument). Međutim, to nije rešilo pitanje postojanja dve paralelne zajednice.

Prema rečima reisa-ul-uleme Seada ef. Nasufovića, predstavnici Islamske zajednice u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru, koju je do nedavno predvodio muftija Muamer Zukorlić, odbili su da učestvuju u radu radne grupe koja je utvrđivala kontinuitet i pravni subjektivitet tradicionalne islamske verske zajednice.

Na pitanje da li je država ustuknula pred Zukorlićem, reis-ul-ulema Nasufović odgovara da je Zukorlić 20 godina kršio zakone svoje države i vere kao muftija, a sada to nastavlja kao poslanik.

„Vi ako imate priliku da vidite narodnog poslanika koji preti svojoj državi kršeći sve zakone države čiji je poslanik, tu bi se teško moglo govoriti o čoveku koji je svoj čovek, koji je prijatelj svog naroda“, navodi reis-ul-ulema Nasufović.

Među brojnim pravnim problemima koje navodi reis-ul-ulema jeste i pitanje denacionalizacije imovine Islamske zajednice. Pred nadležnima se uvek nađu zahtevi obe islamske zajednice za vraćanje imovine. Insajder će uskoro emitovati opširniji intervju s poglavarom Islamske zajednice Srbije.

Da Vas podsetimo:  Beskućniku odbijeno lečenje tumora jer nema dokumenta

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime