Nema zatvaranja poglavlja bez epiloga napada na ambasadu

1
2479

© Youtube Uroš Bogdanović ShowNema zatvaranja pregovaračkih poglavlja bez sudskog epiloga napada na nemačku ambasadu u Beogradu, februara 2008, poručuje predsedavajući Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Ginter Krihbaum.

„Nećemo tolerisati nikakve lažne kompromise. Ovo je pitanje vladavine prava“, naglasio je Krihbaum u intervjuu za portal „Juropijen Vestern Balkans“ (EVB).

Nemački parlamentarac je objasnio da je „7 uslova Bundestaga“, koji su pre nekoliko godina postavljeni Srbiji na inicijativu njegove parlamentarne grupe, uglavnom ispunjeno, zbog čega je Bundestag prošle godine dao „zeleno svetlo“ za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i Evropske unije.

„Međutim, u rezoluciji od 27. juna 2013. godine, Bundestag je utvrdio da pristupni pregovori neće moći da budu zaključeni pre nego što napad na nemačku ambasadu iz februara 2008. bude u potpunosti istražen, a počinioci privedeni pravdi“, rekao je Krihbaum za EVB portal.

Na opasku da ima ocena da Nemačka ne prepoznaje dovoljno važnost pitanja poput smanjenja vladavine prava i medijskih i političkih sloboda u Srbiji, Krihbaum odgovara da je reč o nesporazumu.

Jasno je, kaže, da „Srbija tek treba da sprovede mnoge reforme u političkoj sferi, administraciji, pravosuđu i ekonomiji, pre nego što zemlja bude mogla da se priključi Evropskoj uniji“.

„Ipak, napori i učinjeni napredak, uveliko postignuti od strane premijera Vučića, moraju biti priznati“, ocenio je Krihbaum i primetio da je Srbija „uveliko na putu ka EU“, iako će pregovori sigurno trajati još nekoliko godina.

Nemačka, istakao je, podržava ovaj put Srbije veoma aktivno, što se može videti i u Berlinskom procesu, iniciranom od strane nemačke vlade.

Krihbaum je kao apsurdne odbacio optužbe o umešanosti EU i SAD u pokušaj rušenja vlade Aleksandra Vučića, u vezi sa protestima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, „protesti protiv slobodno izabrane vlade predstavljaju izraz slobode izražavanja i potpuno su prirodni u jednoj demokratskoj državi“, ali, istakao je, „niko u Nemačkoj nema interesa da ruši nedavno reizabranog premijera Srbije ili destabilizuje njegovu vladu“.

Da Vas podsetimo:  Slovak spasao 630 srpske dece od NATO bombi: 25 godina kasnije dobio nagradu za nesebični podvig

„Naši odnosi su veoma bliski i konstruktivni i postaju sve više prijateljski i srdačni tokom procesa pregovora. Tvrditi da neko hoće da sruši slobodno izabranog premijera je besmislica“, rekao je Krihbaum.

Povodom ponašanja Hrvatske u pogledu otvaranja Poglavlja 23, Krihbaum je ponovio da je za njega „neprihvatljivo da članica Evropske unije blokira pristupne pregovore sa državom-kandidatom zbog bilateralnih sporova između njih dve“.

Kada je Slovenija blokirala proces pristupanja Hrvatske zbog spora oko demarkacije granice u Piranskom zalivu, on je, kako je podsetio, izneo mišljenje u korist Hrvatske.

„Bilateralni sporovi treba da se rešavaju bilateralno. Za ove stvari postoje tela za međunarodnu arbitražu, ali su i EU i Nemačka spremne da budu medijatori u određenim slučajevima. Ovi sporovi ne smeju postati problem za EU. Iskreno se nadam da će ova neprijatnost postati stvar prošlosti nakon izbora u Hrvatskoj. Na kraju krajeva, vlada je već artikulisala promenu politike kada se radi o ovom pitanju“.

Na pitanje da li „sveobuhvatna normalizacija odnosa“ između Beograda i Prištine koja se zahteva od Srbije kroz pregovaračko poglavlje 35 nužno podrazumeva priznavanje nezavisnosti Kosova ili postoje alternativna rešenja, Krihbaum kaže da je poslednjih godina došlo do velikog napretka, za šta je u velikoj meri zaslužan premijer Aleksandar Vučić.

„Međutim, dve zemlje su daleko od dobrosusedskih odnosa poput onih koje, na primer, Nemačka ima sa svojim susedima. Prema tome, pregovori o Poglavlju 35 će svakako biti među najtežim i najmučnijim. Pretpostavlja se da će ovo poglavlje biti zatvoreno na samom kraju procesa pregovora“, rekao je on.

On je rekao i da nema ništa loše u tome što Srbija održava bliske ekonomske odnose sa Rusijom čak i nakon što postane član EU, ali je naglasio da EU nije samo ekonomska zajednica, već pre svega politička unija koja deli određene vrednosti.

Da Vas podsetimo:  Crveni alarm za uzbunu – Srbiju čereče revizionističke hijene

„Prema tome, bilo je prirodno za EU da oštro osudi nelegalnu aneksiju Krima i uvede sankcije Rusiji. Da li će Srbija jednog dana želeti da poput svojih suseda postane član NATO-a ili ne u potpunosti zavisi od Srbije“, zaključio je Krihbaum.

Sputnjik

1 KOMENTAR

  1. A kako bi bilo da to promenimo u „Nema zatvaranja poglavlja bez (sudskog) epiloga (NATO) napada na Srbiju“? Mnogo veci zlocin, zar ne, „prijatelji“?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime