1.300 KAPLARA: Herojstva naših predaka koja ne smeju isčeznuti!

0
449
Foto: PrintScreen

Spomenik posvećen bataljonu 1300 kaplara i spomen-bista Josifu Jehlički, koji se nalaze na Trgu Svetog Save u centru Užica, uništen u noći između 23. i 24. avgusta.

Josip Jehlička je bio Čeh i profesor fizičke kulture koji je zaslužan za osnivanje sokolskog pokreta početkom 20. veka i učestvovao je u izgradnji nekadašnjeg reprezentativnog zdanja Sokolskog doma u Užicu 1934. godine. Na prostoru oko spomenika i biste, kao i obližnje crkve Svetog Đorđa, vandali su ostavili ostatke hrane, krhotine od stakla, plastične flaše i konzerve od piva i sokova.

Na bronzanu skulpturu mladog srpskog vojnika, koji simbolizuje slavni bataljon srpske vojske iz Prvog svetskog rata u kome je bilo i 17 užičkih gimnazijalaca, postavljene su kante za smeće, metla, razne krpe, kore od lubenice…

Policijska uprava Užice je saopštila da je, podnela prijave protiv jednog dvadesetogodišnjaka i dvojice devetnaestogodišnjaka iz tog grada, po nalogu nadležnog tužilaštva zbog „postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela povreda groba i nasilničko ponašanje“.

Na slici: pripadnici Skopskog đačkog bataljona, legendarnih 1.300 kaplara, na obuci u Skoplju, oktobra 1914. godine. / Foto: printscreen

KO SU BILI 1300 KAPLARA?
Borba za slobodu u Prvom svetskom ratu zahtevala je teške odluke i ogromne žrtve. Nema sumnje da je jedna od najtežih odluka bila je ta da se đaci i studenti iz školskih klupa pošalju pravo u prve borbene redove. Sastav su činili mladi intelektualci, koji su prekinuli školovanje kako bi učestvovali u odbrani domovine. Potom su poslati u Skoplje na vojnu obuku gde su nakon samo dva meseca obuke, poslati pravo na front. Pre odlaska u bitku dodeljen im je čin kaplara (predstavlja najniži podoficirski čin; namenjen je redovima koji su se istakli prilikom obuke).

TEŠKA SUDBINA
Kaplari su delili sudbinu svoje vojske, kao i čitavog naroda. Neke od mladih života vojne jedinice, smrt je pokosila već u Kolubarskoj bici (pretpostavlja se oko 400). U odbrani od Makenzenovih trupa 1915. dobili su čin narednika, dok su u povlačenju preko Albanije i proboju solunskog fronta većinom postali potporučnici. Do kraja rata, poginulo ih je dve trećine.

Da Vas podsetimo:  Krvavi vaskrs 1944. Saveznici nas bombardovali na Titov zahtev!

Samo je hrabrost ove srčane dece mogla da ohrabri iscrpljene i demoralisane vojnike srpskih armija u jeku Kolubarske bitke. Osvežena smelošću mladih ratnika, srpska vojska ostvarila je blistavu, ali i krvavu pobedu nad Austrougarskom. Zato 1300 kaplara predstavljaju oličenje patriotizma i hrabrosti u Srbiji.

ISTAKNUTI KAPLARI
Pored herojstva, kaplari su otadžbinu zadužili i svojim znanjem. Nakon završetka rata nastavili su sa svojim školovanjem. Nekadašnji kaplari postali su najveći intelektualci u Srbiji koji su za vreme mira najviše stvarali, a u se ratu junački borili. Samo neki od njih su pesnik Stanislav Vinaver, arhitekte Aleksandar Deroko i Miladin Pećinar, geograf i istoričar Vojislav Radovanović, slikar Hristifor Crnilović…

LEP GEST
Užasnuti ovim neljudskim postupkom, Užičani su dokazali da ipak postoje časni i dostojni ljudi i na spomenik mladog srpskog vojnika su stavili ruže. Ovaj divan gest pokazuje da ljudsost i vera u čovečanstvo ipak nisu izgubljeni. Ovaj spomenik budi snažna osećanja i podseća sve građane na odanost i hrabrost koju su njihovi preci dali za Srbiju.

Izvor: Nacionalist / Srbija danas

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime