100 godina od prisajedinjenja Vojvodine

3
1350

25. novembra 1918. godine sazvana je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, koja je proglasila prisajedinjenje ovih regiona Kraljevini Srbiji (na skupštini je bilo ukupno 757 delegata, od kojih 578 Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, 6 Nemaca, 3 Šokca, 2 Hrvata i 1 Mađar), a 1. decembra 1918. godine, Kraljevina Srbija se ujedinila sa Državom Slovenaca, Hrvata i Srba, da bi formirala Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Prema proglasu objavljenom 17. novembra, pravo glasa na Velikoj narodnoj skupštini imali su Srbi, Bunjevci i ostali Sloveni, oba pola, sa navršenih dvadeset godina. Poslanici su birani po opštinama, po jedan poslanik na hiljadu građana, a izabrani su na javnim zborovima, aklamacijom.

3 KOMENTARA

  1. srbо
    Još su Srbi većina u Vojvodini,inače bi već bila odvojena.“
    Неки Срби су главни заговорници отцепљења. Мађаре, на пример, то не занима, што су ми неки од њих отворено и рекли. Њих интересује једино сопствено припајање матици.

    • Bojim se da će i Srbima jednog dana pući film i reći DOSTA NAM JE OVE BEOGRADSKE KASTE.Ni KIM se nije odvojio po želji Srba,al su sistematski proterivani,dok jednog dana nisu postali manjina.Kako reče deda ovog ministra policije ćeća stefanović,rankovićev zamenik,u knjizi Marka Lopušine,NAMA UDBAŠIMA JE TITO REKAO DA MI NEMAMO ŠTA DA TRAŽIMO NA KOSOVU IAKO SMO ZNALI DA SE DOLE SRBI PROGONE,MI SMO TO POŠTOVALI,jer kako reče tito,IMAJU ONI DRUGOVI DOLE SVOJU SLUŽBU.Naravno niko se u beogradu nije bunio.Pa one priče o rankovićevoj diktaturi prema šiptarima su podgrejavali iz vrha,da bi zavarali postojeće stanje.Ako se čanak i ostali partizanski titovi omladinci svakom prilikom pozivaju na otcepljenje,da li je to zvanično stav Srba,premda se oni ne mogu voditi kao Srbi,oni su komunisti,znači predstavnici okupacionog aparata.

  2. Još su Srbi većina u Vojvodini,inače bi već bila odvojena.Komunisti željno iščekuju i taj dan,da se i ona odvoji,nego ih brine što su Srbi i dalje većina.Danas se raduju što su sve učinili da se jug Srbije konačno odvoji od Srbije,tako što su taj deo ispraznili od Srba.Biće ista priča kao danas sa KIM,PA ŠTA HOĆETE,ŠIPTARI SU VEĆINA.Ne pominju,kako su sistematski praznili KIM,ne pominju kako su za slučaj Martinovića rekli da se sam povredio,pa čak je to zvanično saopštio konzilijum lekara sa VMA.Ko da navede sve komunističke smicalice,kojih je mnogo bilo,sa ciljem održavanja njinog BRATSTVA-JEDINSTVA sa arnautima,čime su smišljeno iseljavali Srbe sa KIM,ne bi li održali obećanje koje su za vreme rata dali enver hodži.Da se ne zaboravi i ona ZABRANA SRBIMA DA SE VRATE NA KIM 1946,izbeglim za vreme rata od arnauta,da bi sačuvali glavu.Deca titovih komunista verno se drže zakletve titu,da sa njegovog puta neće skrenuti,ZADATAK DREZDENSKOG KONGRESA KPJ,ĆE ISPUNITI DO KRAJA,SRBI ĆE BITI IZBRISANI SA OVIH PROSTORA.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime