“Jugo – mahnitanje“

5
1476

„Razlozi srpskog „jugo-mahnitanja” su složeni, ali se uglavnom svode na izrazito negativne posledice koje je po srpsku nacionalu svest imao period komunističke diktature.“

U Hrvatskoj je malo institucija za vreme titoizma nosilo jugoslovensko ime. Među te izuzetke spada „Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti” (JAZU). Ali čim je HDZ došala na vlast (1990), odmah je naziv promenjen u „Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti” (HAZU) (1991).

U Srbiji analognih promena nije bilo. Iako se SFRJ raspala 1991. u Srbiji je i dalje postojala „Jugoslovenska narodna armija” (JNA), kasnije „Vojska Jugoslavije” (VJ), „Narodna banka Jugoslavije” (NBJ) i „Jugoslovenske železnice” (JŽ). Čak se i država do 2003. zvala Jugoslavija.

Čak i danas, skoro tri decenije posle raspada SFRJ, neke institucije u Srbiji imaju jugoslovenski naziv. Srbi još gledaju predstave u „Jugoslovenskom dramskom pozorištu”, još imaju „Jugoslovensku kinoteku”, još se obaveštavaju od „Telegrafske agencije nove Jugoslavije” (TANJUG) i još odsedaju u hotelu „Jugoslavija”. Sve donedavno letili su „Jugoslovenskim aerotransportom” (JAT Airwais). Takvi relikti jugoslovenstva u Hrvatskoj su nezamislivi. U Hrvatskoj je čak ustavom zabranjeno da Hrvatska ponovo postane Jugoslavija. Činjenica da su to uneli u ustav svedoči o njihovoj jakoj jugofobiji.

Nasuprot njima u Srbiji postoji jaka jugofilija. U Srbiji mnoge privredne organizacije još uvek nose prefiks „jugo”: „Jugoalat” (Novi Sad), „Jugodent” (Novi Sad), „Jugoexport” (Beograd), „Jugoinvest” (Kragujevac), „Jugolab” (Novi Sad), „Jugo-Mont” (Novi Sad), „Jugoremedija” (Zrenjanin), „Jugoslavijapublik” (Beograd) i „Jugohemija” (Beograd). Takvo „jugo-mahnitanje” nezamislivo je u Hrvatskoj.

Razlozi srpskog „jugo-mahnitanja” su složeni, ali se uglavnom svode na izrazito negativne posledice koje je po srpsku nacionalu svest imao period komunističke diktature. Dok je za sve druge jugoslovenske narode titoizam predstavljao period jačanja nacionalne svesti, za Srbe je on predstavljao period gušenja nacionalne svesti. Od negativnih posledica titoizma mi se još nismo oporavili.

Da Vas podsetimo:  Ponos dijaspore: Imaju osam sinova!

O tome zorno svedoči i srpsko „jugo-mahnitanje”, koje postoji iako je Jugoslavija nestala skoro pre tri decenije. Te i druge činjenica dale su povoda da dr Radmilo Marojveć u knjizi „Ćirilici na raskršću vekova” (1991) primeti da su Hrvati „narod sa snažnom etničkom samosvešću” (str. 59), a da se Srbi odlikuju „veoma slabom etničkom samosvešću” (str. 60). Opaska je objavljena u godini kraja Jugoslavije, a docniji događaji su je nažalost potvrdili.

dr Vladislav Đorđević
Izvor: kmnovine.com

5 KOMENTARA

  1. Nikako da izadjemo iz jugonostalgije. Jugoslavija nas je kostala svega sto nam sad nedostaje a pre svega ponosa.Kicma nam je oslabila za sve te godine savijanja pred “ Najvecim sinom nasih naroda „.

  2. Краљевина СХС 1918 и нова Југославија 1945, су биле резултат вековне тежње Срба и других Јужних Словена да заједно и слободно живе у својој држави. Обе су биле мањкаве (нарочито друга, због комунистичке диктатуре), али су обе својим грађанима пружале :
    1) Једнакост и сигурност. Сви Срби су живели у истој земљи и имали иста права као и сви други. Могли су да се запосле у Марибору или у Дубровнику, да се школују у Загребу или у Скопљу, да купе, поседују и продају имање на Бледском језеру, на Шари, на Дурмитору или на Јадрану . . .
    2. Економски просперитет : довољно је видети шта је било изграђено у Београду и Србији за време Краљевине и за време социјализма.

    • @
      Сви Срби су … Могли …да купе, поседују и продају имање на Бледском језеру, на Шари, на Дурмитору или на Јадрану“
      Nisu, nisu svi, nikako. Mogli su npr Karađorđevići (sebi su i pravili tu tvorevinu, Jugoslaviju, vođeni cincarskom megalomanijom). Imali su, tačno, i na Bledu… I danas imate pravo da kupite bilo šta, bilo gde. Ali ja govorim nešto drugo. ŠTA AKO IMATE PRAVA DA KUPITE NOVI MERCEDES A NEMATE PARA NI ZA BICIKLU?

  3. Muzicki sestav INSTRUKTORI osnovao je Momcilo Bajagic , on je ne samo vodja grupe, vec i vlasnik brenda INSTRUKTORI. Koliko god clanova sastava napuste grupu ili budu bili izbaceni iz grupe od strane vlasnika, brand moze da zadrzi ime i svu reputaciju stecenu do tad !!!
    SRBIJA , POBJEDNICA U PRVOM SVJETSKOM RATU JE STVORILA JUGOSLAVIJU !!!! Da stvar bude jasnija, u sastav JUGOSLAVIJE su usli i djelovi AUSTROUGARSKE, gubitnice u tom ratu, Slovenia, Hrvatska, BiH . Danas je sasvim jasno da su Slovenia i Hrvatska usle iz cistog interesa ,da opstanu kao jedinstvena cijelina, tj, da ne budu raskomadane i takvi pripojene susjednim zemljama, te da kao nacije NESTANU ,! Sa sigurnoscu se zna naprimjer ,da je vecina Jadranske obale bila obecanje Talijanima!!!! Sve to Srpskom Nacionalnom korpusu trebalo je donijeti iskljucivo KORIST!!!! Dogodilo se potpuno suprotno!! Krajiski Srbi, bili su potpuno ravnopravni sa Hrvatima u AUSTROUGARSKOJ DRZAVI, a takav odnos su izgubili u KRALJEVINI JUGOSLAVIJI, gdje je KRALJ imao sva raspoloziva sretstva da prisili Hrvate na korektnost !! Odmah po stvaranju Drzave SHS pocelo su progoni i istjerivanje Srba sa tog prostora !! Koliko je JUGOSLAVIJA stekla ime, postovanje, reputaciju,ali i Pravnu poziciju vidi se i po tome sto je TITO, zadrzao ime novonastaloj Drzavi!! Polozaj Srpskog Naroda u komunistickoj Jugoslaviji je sigurno za jednu ozbiljnu analizu. Neosporno je da su Srbi u toj zajednici puno toga izgubili!!! Mislim da za sve te gubitke, nije krivo ime JUGOSLAVIJA, pa ni zajednicka Drzava !! Krivi smo mi Sami, jer nismo imali sposobnu elitu da respektiraju vlastiti nacionalni interes u tako jednoj slozenoj zajednici!
    Diskriminacija Srba pocela je u KRALJEVINI, i nastavlja se u Titovoj Jugoslaviji! Nisu krivi komunisti
    Za diskriminacijunu u kraljevini .,!??! U bilo kojoj Jugi. .. Srbi su bili najbrojniji Nacionalni korpus!!
    Mogli su puno toga uciniti za sebe……….a nisu ni u vrijeme Kraljevine, ni poslije !! Sada kao razmazeno diete trazimo krivca…….krivo je ime……krivi su komunist, oni usput receno ,nisu sisli sa Marsa ……..SAMI SMO KRIVI…….

  4. Baš tako.Problem tog Jugoslovenstva na štetu Srba je od strane komunističkih okupatora,koji su Srbiju okupirali 1944 a po odlukama KPJ u Drezdenu 1928.Na žalost,Srbija je i dalje pod komunističkom okupacijom od 1944 do danas.Pa shodno,ne završenom obećanju i zakletvi titu da sa njegovog puta neće skrenuti,sprovode čišćenje Srbije od Srba.Obećanje privode kraju,Raška oblast je bez Srba,KIMsu poklonili 1974 arnautima,pa na razne načine su ispraznili KIM od Srba.Preševsku dolinu su skoro potpuno ispraznili pa već pričaju kao za KIM,ŠTA HOĆETE,TAMO TAKO REĆI NEMA SRBA,ALBANCI SKORO POTPUNA VEĆINA,ne pominjući kako su ispraznili KIM zakonom donetim 1946 o zabrani povratka Srba na KIM,izbeglim od 1941 od arnauta.Ne pominjući kako su pomagali iseljavanje,primer Martinović.Da nije komunističke okupacione vlasti,ništa se ovde ne bi zvalo JUGOSLOVENSKO,osim komunista,koji Srbiju drže pod okupacijom.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime