Sporazum s Rusijom zbog marketinga

0
3094

boris-tadic-kostunica-putinOdgovarajući na poslaničko pitanje Aleksandar Vučić rekao da je sporazum sa Rusima svakako doneo više koristi nego štete, ali da nismo imali snagu da promenimo visinu rudne rente

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je energetski sporazum Srbije i Rusije iz 2008. godine, napravljen iz marketinških i političkih razloga, i pozvao potpisnike sporazuma da objasne zašto su ga zaključili, jer je vreme da kažu nešto o tome. „Otvorite usta i kažite zašto ste potpisali sporazum, objasnite kako je to ispalo, dokle će više ova koalicija da brani ovaj sporazum!?”, rekao je Dačić u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje poslanika Demohrišćanske stranke Srbije Olgice Batić, koja je rekla da je sporazum, kada je zaključen, najmanje veze imao sa energetikom i da je tada počinjeno teško krivično delo – „veleizdaja”.
Energetski sporazum s Rusijom potpisan je 25. januara 2008. godine, u vreme kada je premijer bio Vojislav Koštunica, a predsednik Boris Tadić. „Koliko se sećam, u to vreme su bili predsednički izbori, bilo je potrebno da se Tadić slika s Putinom kako bi pobedio Nikolića. To ste uradili zbog marketinga i slikanja s Putinom. Kažite sada da li je to bilo dobro ili ne”, kazao je Dačić.

Premijer je pozvao i sadašnjeg ministra građevinarstva i urbanizma Velimira Ilića koji je u to vreme bio ministar za infrastrukturu, da objasni zašto je učestvovao u potpisivanju energetskog sporazuma.

Ministar Ilić je udovoljio ovoj molbi i rekao da je tadašnji politički vrh bio jednoglasan, ali da je došlo do velikog problema i precizirao da se sve to dešavalo pred predsedničke izbore u Srbiji. „Bili su predsednički izbori, predsednik Srbije otputovao je nekoliko dana ranije u Moskvu da pripremi potpisivanje, premijer je došao sa nama ministrima i nije bilo dogovora ko će da potpiše, ja sam bio neutralan, između dva tabora, i vlada je bila jednoglasna da ja, kao neutralna ličnost u tom sistemu, jer nisam bio ni za Borisa, ni za ovo drugo, to potpišem”, ispričao je on i dodao da je nastao cirkus, kada je trebalo da se potpiše sporazum, jer Koštunica nije imao gde da sedne, premeštali su stolicu sve dok tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin nije zatražio da se unese još jedna stolica.

Da Vas podsetimo:  Velt: Nemačka pojačava pritisak da se Srbija priključi sankcijama Rusiji

Odgovarajući na pitanje poslanika LSV Đorđa Stojšića o privatizaciji NIS-a, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić je podsetio da je pre privatizacije ta kompanija poslovala sa gubitkom i da je sporazum sa Rusima svakako doneo više koristi nego štete i da je sigurno mogao da bude mnogo bolji, kao i mnogo šta drugo, ali stvari nisu crno-bele. „Ako bude bilo pravnih zahteva za preispitivanje te privatizacije, nikakav problem”, rekao je, ističući da, sem političkog, nije bilo drugog osporavanja privatizacije NIS-a.

On je naveo i da je bilo pokušaja da se sa ruskim partnerima u NIS-u govori o povećanju visine rudne rente, ali su se oni pozivali na međudržavni sporazum Srbije i Rusije. „U njegovom sastavljanju nisam učestvovao, ako bi se menjala visina rudne rente stavljeno mi je do znanja da to ne bi bilo dobro po naše bilateralne odnose. Mi nismo imali tu snagu da promenimo visinu rudne rente, bilo bi dobro da je viša , ali nismo uspeli”, rekao je.

U jučerašnjem „propitivanju” članova vlade od strane poslanika, pored energetike, dominirala su i pitanja u vezi sa poljoprivredom.

Premijer je rekao da poslednjih meseci i nedelja on i prvi potpredsednik Vučić razgovaraju sa velikim partnerima iz Rusije, i čitaju materijale iz Kine, jer su donete odluke da Srbija može da plasira mnoge proizvode na ta tržišta. „Kina je sa nama potpisala protokol o načinu izvoza mesa, a naša stvar je kako ćemo se organizovati, imamo li proizvode za to”, rekao je Dačić i dodao da neke kvote za EU Srbija ne može da iskoristi jer nema dovoljno proizvoda.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor postavio je pitanje u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, prema kojem će državljanima EU biti dozvoljena kupovina zemljišta u Srbiji od 1. septembra 2017. godine.

Da Vas podsetimo:  Nikola Malović: Republika Srpska, jedina država koja vidi more ali ne izlazi na nj

Potpredsednik Vučić je s tim u vezi je rekao da će vlada dati sve od sebe da se pomeri taj rok: „Pokušaćemo, jer mislimo da je rano za nas i da ne možemo da učestvujemo u tržišnoj utakmici kupovine zemljišta, i bilo bi dobro da to pomerimo za neku godinu. Daćemo sve od sebe da taj rok pomerimo, to neće biti lako, jer će reći – niste pouzdan partner, ne poštujete ono što ste potpisali”, istakao je Vučić, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije.

On je naveo i da Srbija ima ponude iz Rusije i Kine da izvozi meso, a nema mesa da pokrije ni 25 odsto svojih potreba.

Vučić: Teško je raditi u atmosferi intriga i besmislica

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema ništa protiv toga da ga politički protivnici okrivljuju za raznorazne stvari, ali se požalio da je teško raditi u atmosferi intriga i besmislica, od kojih je poslednja ona o njegovom navodnom uticaju na skidanje emisije „Mentalno razgibavanje” sa programa Radija B 92. „Uvek smo spremni da omogućimo onima koji nam osporavaju legitimitet da nas zamene, za šta međutim moraju da ispune jedan uslov – a to je da dobiju podršku građana”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje poslanika Zaharija Trnavčevića zašto je na čelu Vaterpolo saveza i Teniskog saveza postavio, pa opozvao stranačke ljude Zorana Babića i Bratislava Gašića.

„Bavim se mnogo važnijim problemima od teniskog i svih drugih saveza, jer nemam vremena da o takvim stvarima razmišljam niti da ih rešavam”, rekao je Vučić i objasnio da Gašić nikada nije ni izabran na čelo Teniskog saveza.

B. Č.

Politika

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime