Večernje novosti otpuštaju 40 zaposlenih?

1
190
Foto: Pixabay

U susret šezdesetosmogodišnjici postojanja, dnevni list Večernje novosti planira da otpusti 40 zaposlenih, saopštio je Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Sindikalna organizacija Novosti. Prema navodima Sindikata, rukovodstvo Večernjih novosti to objašnjava kao ekonomsku nužnost, dok istovremeno angažuje nove kadrove, honorarne saradnike i penzionere.

SINOS je upitao direktora lista Nedeljka Krsmanovića i glavnog i odgovornog urednika Milorada Vučelića kako je moguće da u ekonomski nestabilnoj firmi ima novca za angažovanje novih kadrova sa daleko većim platama od stalno zaposlenih, a nema za stručno usavršavanje onih sa više od dve decenije staža u tom listu.

Sinidkat takođe postavlja pitanje da li se zaposleni kojima preti otkaz smatraju „nepodobnim“.

„Ukoliko direktor i glodur ‘Novosti’ argumentovano ne objasne razloge za otkaze, SINOS će tražiti zaštitu i pomoć Vlade Srbije, resornog ministarstva, novinarskih udruženja i Međunarodne federacije novinara“, navodi se u saopštenju.

SINOS piše da će menadžment tog lista davati otkaze na osnovu sistema ocenjivanja u kojem su neposredni rukovodioci ocenjivali rad zaposlenih. Takvo vrednovanje sindikat ocenjuje kao neozbiljno i nekorektno.

Ističe se da je apsurdno to što su se na listi za otkaz našli novinari koji su od neposrednih urednika dobii najviše ocene, ali ih je usled nove organizacije rada poslodavac proglasio suvišnim.

Večernje novosti osnovane su 16. oktobra 1953. godine. Osamdesetih godina prošlog veka postale su globalno poznate po tekstovima o bivšem austrijskom predsedniku i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Kurtu Valdhajmu. Novosti su tada pisale o njegovim vezama sa nacistima.

izvor:http://novaekonomija.rs

1 KOMENTAR

  1. Nikakvo čudo da Vukela i Krsmanović moraju da otpuste ljude. I tih navodnih 40 otkaza nisu spas. NOVOSTI se slabo prodaju, upućeni kažu da je prodati dnevni tiraž manji od 30.000 primeraka a novinarski aparat u redakciji Novosti preglomazan i malo produktivan. Za sklepavanje svakodnevnih himni u čast „Velikog vođe“ dovoljno je dvadesetak saradnika. Sudeći po interneti izdanju Novosti uređivačka politika je u poslednjih 20 godina prava katastrofa -ona je ogledalo propasti srpskog novinarstva. Izveštavanje se svelo na veličanje vlasti, opširno praćenje Vučićevog mitingovanja po Srbiji, praćenje njegovog „lika i dela“ u cilju stvaranja kulta ličnosti jednog bivšeg novobeogradskog uličnog mangupa većeg nego što je ikada i Tito imao, na gušenju čak i najminimalnije slobode štampe itd. Čak ni umereni pristup gorećim temama je nemoguć baš sbog stalnog dokazivanja ljbavi poslovodstva Novosti prema „Velikom vođi“ . Novosti na naslovnici internet izdanja imaju od 6 do 11 fotografija Aleksandra Vučića dnevno- što, osim možda u Severnoj Koreji, ne čini niko ali se u javnost ne pušta ni jedna reč kritike sistema, korupcije i drugih katastrofa esenesovskog sistema porobljavanja Srbije. Manojlo- Manja Vukotoć je započeo urušavanje Novosti, superplaćeni glavni urednik i direktor kompanije, pobegulja iz Hrvatske i iz beogradske redakcije VESTI iz Bad Filbela kod Frankfurta, sa preko 5000 evra mesečno preplaćeni Ratko Dmitrović, je nastavio uništenje da bi današnje poslovodstvo Vukelic/Krsmanović verovatno trebalo da dokrajiči ovaj nekada u celoj Jugoslaviji najpopularniji dnevno/večernji list. (danas, možda zbog zasluga u urušavanju Novosti, Ratko je ministar u vladi Vučićeve ikebane Ane Brnabić) Za takvim novinama nema potrebe a to još šefovi Novosti nisu shvatili. Nisu ukapirali da od AV plaćena izdanja kao npr. Informer idr. bolje zadovoljavaju perverzne želje ne tako velikog kruga čitalaca. Tržište traži slobodno novinarstvo a ne pisanije po naredbama jednog čoveka ili njegove pres službe. Ako se na izborima- ako ih uopšte bude bilo- u aprilu 2022. sa vlasti ne najuri banda esenesovaca, i kroz eventualnu promenu vlasti ne prestane sa finansiranjem vladinih glasila i rasturača laži, crno će se pisati i Novostima i onim manjim novinama (i internet portalima) koji koliko toliko pokušavaju da održe nivo slobodnog izveštavanja u srpskim print medijima.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime