Kako su vlasti u Beogradu omogućile Prištini da postepeno preuzme sever Kosova

1
222

Šestog decembra 2012. godine ondašnji predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić doneo je odluku o uspostavljanju državne granice prema svojoj južnoj pokrajini. Ovu odluku je odradio uz blagoslov i dopuštenje ondašnjeg prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Foto: Tia Monto / Wikimedia Commons

Na taj način je Beograd omogućio dolazak granične policije i carine iz Prištine na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak. Više od pet dana su Srbi danonoćno sprečavali da se ova odluka sprovede dok nisu popustili pod pritiskom srpske žandarmerije, saopštio je danas Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina”.

“Ipak, to nije sve. Tokom 2016. godine Aleksandar Vučić je potpisao Sporazum o reciprocitetu sa predsednikom separatističke vlade Isom Mustafom. Tim sporazumom Beograd se obavezao da omogući separatističkoj vladi u Prištini da primeni iste mere prema vozilima iz Srbije kakve Beograda preduzima prema onima sa Kosova i Metohije. Takođe, istim sporazumom Aleksandar Vučić se složio da srpske registarske tablice sa oznakama KM, PR, PE, GL više ne mogu da funkcionišu u južnoj srpskoj pokrajini.

Ovaj sporazum žestoko pogađa pre svega Srbe na severu Kosova koji će morati srpske registarske tablice da zamene separatističkim. A da bi ih zamenili moraju da imaju ličnu kartu samoproglašene republike Kosovo. Da bi mogli da dobiju ličnu kartu oni moraju da prihvate Zakon o državljanstvu samoproglašene republike Kosovo i da tek onda dobiju ostala dokumenta kao što su lična karta, vozačka i saobraćajna dozvola.

Do danas, iako je prošlo 13 godina od samoproglašenja republike Kosovo, više od 60% Srba na severu Kosova i Metohije nama kosovsko državljanstvo.

Sporazumom o reciprocitetu Aleksandar Vučić je primorao Srbe da postanu građani još uvek od strane Beograda nepriznate države Kosovo. Ovaj sporazum o reciprocitetu je donesen netransparentno i o njemu se do danas ništa nije znalo. Po uobičajenoj proceduri izdaja se najbolje obavlja u mraku. Da li je to u okiru onih 5-0 ili ne, ostaje nejasno.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija… Zagađena mržnjom i lažima…

Na konferenciji za štampu predsednik Srbije nijednom rečenicom ne kaže da ovaj sporazum nije potpisao 2016. godine sa Isom Mustafom. U prevodu, on misli da ako separatisti iz Prištine nisu formirali ZSO nema razloga ni da on primenjuje ovaj sporazum. To mu je jedini argument povodom ovog antidržavnog i antiustavnog dokumenta koji je lično on potpisao. Inače, na samoj konferenciji za štampu građani Srbije i Srbi sa KiM imali su priliku da vide kako predsednik Srbije cvili, cmizdri, zampomaže, kuka, izgovara žalopojke ali nisu čuli nijedan predlog šta povodom registarskih tablica Aleksandar Vučić misli da preduzme izuzev što je poslao Srbe da na Jarinju i Brnjaku gutaju suzavac bačen od strane ROSU policije.

Za ROSU policiju kaže da on ima dogovor sa Briselom i Prištinom da ona ne ide na sever KiM. Na nesreću Srba, predsednika su opet prevarili. ROSU policija je itekako prisutna na severu KiM, što su Srbi više puta imali prilike da osete na svojoj grbači. Do dolaska Aleksandra Vučića na vlast i spomenutog Ivice Dačića punih 13 godina ROSU policija nije smela ni da pomisli da dođe na sever KiM. Predajući srpsku policiju i civilnu zaštitu separatistima ovaj vladjući dvojac je oslabio odbranu Srba pa se ROSU policija slobodno šeta severom KiM. Nažalost, nekadašnja srpska policija nije više u službi zaštite Srba nego u režimu samoproglašene republike Kosovo koja ih i plaća.

Pripadnik ROSU / Foto: Arhivska fotografija

Postavlja se pitanje da li Aleksandar Vučić može da spreči sporazum o reciprocitetu sa Prištinom? Može, ako deluje snažno i energično a ne kao do sada da cvili i cmizdri. Nikakav Savet za nacionalnu bezbednost tu ne može da pomogne kao ni povećana borbena gotovost koja se odvija tako da vojska i policija idu u turističku šetnju između Raške i Kraljeva. Za početak, morao bi da poništi sporazum o reciprocitetu, pa da u tom političkom sučeljavanju primeni široku lepezu mera protiv sepratističkog režima iz Prištine koji u takvom sučeljavanju, ne vojnom, garantovano gubi. Međutim, on je čovek mira i stabilnosti na Balkanu i izuzev kuknjave on ništa od svega ovoga u političkoj borbi protiv Prištine ne sme da primeni kao što ni do sada nije primenjivao.

Da Vas podsetimo:  Bolno, ali istinito! Srbija već dugo nije jedinstvena…

Cinično deluje zapomaganje Gorana Rakića ministra u vladi samoproglašene republike Kosovo koji traži pomoć od Aleksandra Vučića. Umesto da „Srpska lista“ napusti institucije samoproglašene republike Kosovo, vladu i skupštinu, oni učešćem u ovim institucijama podržavaju i odluku samoproglašene repepublike Kosovo i aktivnosti ROSU policije prema svojim sunarodnicima na severu KiM koja tuče mirne građane na protestima i baca suzavac. „Srpska“ ili bolje reći kvislinška lista se priprema za lokalne sepratističke izbore koji treba da se održe u južnoj srpskoj pokrajini.

Dobri poznavaoci prilika na KiM kažu da je povodom sporazuma o reciprocitetu sa registarskim tablicama već sve dogovoreno tokom dolaska Angele Merkel. Zbog građana Srbije Aleksandar Vučić će pomalo da cvili i cmizdri, pomalo da histeriše ali će sporazum u celosti da primeni. Kao nagradu, kažu da je od evroparlamentaraca povodom predstojećih izbora u Srbiji dobio priliku da održi još jedne lažne i neregularne izbore za još jedan manadat. Već viđeno. Red izdaje Kosova, red litijuma, to je cena novog mandata predsednika Srbije.

Kako Evropska unija među srpskom opozicijom ne može da nađe nikog ko bi priznao samoproglašenu republiku Kosovo, bez obzira na sve mane zbog slobode medija, ljudskih prava, vladavine zakona, pravne države Aleksandar Vučić je ipak Briselu još ponajbolji. Takvu fleksibilnost, takvu kooperativnost do noivoa izdaje među srpskim političarima u Srbiji nema niko osim Aleksandra Vučića. Sporazum o reciprocitetu sa registarskim tablicama samo je uvertira predstojećeg dogovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kao radili, tako nam Bog pomogao”, navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.

https://hronograf.net/

 

1 KOMENTAR

  1. Sve je pod kontrolom. Ako šiftari pokušaju novi pogrom, Vičić će da se obrai NATO – u i KFOR-u koji su nas pri onom martovskom pogromu talo lepo odbranili. Na taj način Srbi će na KiM nestati što i jeste krajnji cilj, samo to mora da se uradi na što bolniji način za Srbe, sa što više poniženja i iživljavanja.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime