Četiri bombardovanja Beograda u 20. veku (14+41+44=99)

0
345
  • Zanimljiva je postavka zbira godina u kojima je Beograd bombardovan u dvadesetom veku (’14+’41+’44=’99). Zbir prve tri godine bombardovanja (’14, ’41 i ’44) kao rezultat daje četvrtu (‘99)

AUTOR: Dalibor Drekić

I to nije sve što možemo da uočimo kao zanimljivost – već na prvi pogled zapaža se apsolutna simetrija ovih brojeva. Predstavljamo uočene „slučajnosti“, a čitaocima ostavljamo da izvedu zaključke i sa nama podele svoja saznanja i zapažanja.

Na prvi pogled pažnju privlači simetrični karakter brojki predstavljenih u ovom zbiru godina bombardovanja Beograda u dvadesetom veku. Broj ’44 i broj ’99 su palindromi (jednako mogu da se čitaju od napred i od nazad), a relaciju brojeva ’14+’41, takođe možete pročitati jednako i od nazad, s obzirom da jedan drugome predstavljaju odraz u ogledalu. Zanimljivo je da je i rezultat zbira ova dva broja (55) takođe palindrom.

Dodaćemo i zapažanje jednog čitaoca: “U postavci 14+’41+’44=’99 zbir cifara sa leve strane (14+’41+’44) daje broj 18 (1+4+4+1+4+4=18) isto kao i zbir cifara sa desne strane (9+9=18)“.

Broj osamnaest je zanimljiv u religijskom smislu jer se povezuje sa tri šestice (6+6+6=18) koje se javljaju u osamnaestom stihu Jovanovog otkrovenja: „Ovde je mudrost. Ko ima um neka izračuna broj zveri: jer je broj čovekov i broj njen šest stotina i šezdeset i šest.“ (Jovanovo Otkrovenje 13:18). Više o tome možete pročitati ovde.

Kada tome dodamo činjenicu da su se tragični događaji koji su zadesili Srpski narod krajem dvadesetog veka odigrali između dve palindromne godine, 1991. i 2002, doći ćemo do još jedne „slučajnosti“.

Prethodna godina sa karakteristikom palindroma bila je davne 1881, a sledeća će biti tek 2112. Dakle, nedavno se desio veoma redak fenomen, da se dve palindromne godine jave u razmaku od svega jedanaest godina. Bili smo svedoci burnih događaja koji su se desili između ove dve godine.

Da Vas podsetimo:  Srbija, država koja to odavno nije i kako da je ponovo uspostavimo

1991. godine počeo je raspad bivše SFRJ proglašenjem nezavisnosti Slovenije, Hrvatske i Makedonije. 2002. godine potpisan je sporazum o preuređenju odnosa između Srbije i Crne Gore, čime je počelo razbijanje i ove državne zajednice.

Bez namere da dublje ulazimo u ovu tematiku, zadržaćemo se samo na palindromima, uz podsećanje da se Beograd prvi put pod imenom „Beligrad“ javlja 878. godine, koja je takođe palindrom.

Što se palindroma tiče, podsetićemo da je važnost ovog simetričnog izraza kroz istoriju posebno istaknuta u numerologiji – zbiru sistema, tradicija i verovanja u mističku ili ezoteričku vezu između brojeva i materijalnih stvari ili živih bića.

Mistička i magična svojstva brojevima pridavali su još stari Vavilonci, Egipćani, Grci, Haldejci, kabalisti, ranohrišćanski mistici, rani gnostici, ezoterični kultovi, a u novije vreme brojni vladari, vojskovođe, naučnici i umetnici. Biblija i mnoge svete knjige su dokumenti šifrovani kroz brojeve.

Pitagora se smatra ocem današnje numerologije, a ideje Pitagorejaca bile su mešavina predviđanja i misticizma. Numerologija je dugo bila cenjena među matematičarima, dok se danas smatra pseudomatematikom.


U nastavku možete pročitati ukratko o sva četiri velika kampanjska bombardovanja Beograda u dvadesetom veku.

Austrougarsko granatiranje Beograda (1914. godine)

 

Odbrana Beograda 1914-1915

Prvi napadi austrougarske na Beograd su otpočele 28. jula kada je i objavljen rat. Ti napadi trebalo je da demonstriraju silu i da zadrže što veće snage u Beogradu da bi time glavnina austrougarskih snaga koja bi ušla preko Drine naišla na što manji otpor. Grad je bombardovan od strane austrougarske artiljerije sa leve obale Save, sa Bežanijske kose i sa monitora na Savi. Usled bombardovanja, veći deo stanovništva je napustilo grad. Za vreme Cerske operacije, koja je trajala od 12. do 24. avgusta, Beograd je bio uništavan od strane artiljerijskih jedinica druge austrougarske armije koja se nalazila u Zemunu.

Da Vas podsetimo:  Hoće li Srbin opet u vojnike?

Nacističko bombardovanje Beograda (1941. godine)

Stari Dvor u ruševinama, 06. 04. 1941.

Nemačka bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu, takođe poznato i kao Operacija Odmazda (nem. Unternehmen Strafgericht), dogodila su se 6, 7, 11. i 12. aprila 1941. u uvodnim danima invazije Sila Osovine na Kraljevinu Jugoslaviju. Šestog aprila, u 6.30 ujutru, bez objave rata, sile Trećeg rajha su napale Kraljevinu Jugoslaviju. Njihove vazdušne snage su bombardovale Beograd koristeći 234 bombardera i 120 lovaca (ukupno 484 aviona), 6. i 7. aprila. Avioni su poleteli iz Beča, Graca i Arada. Grad je bombardovan u četiri naleta 6. aprila, i ponovo 7, 11. i 12. aprila 1941. Upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi.

„Savezničko“ bombardovanje Beograda (1944. godine)

Savezničko bombardovanje 1944.

Beograd su anglo-američke vazdušne snage tokom Drugog svetskog rata bombardovale 11 puta. Najteže žrtve zabeležene su tokom aprilskog bombardovanja 16. i 17. aprila 1944. godine, što se poklopilo sa prvim i drugim danom pravoslavnog Vaskrsa te godine. Glavna jedinica u ovoj akciji bila je američka 15. vazduhoplovna jedinica, sa bazom u Fođi na jugu Italije. Učestvovalo je 600 bombardera, koji su sa 3.000—5.000 metara ispuštali „tepih bombe“. Protivavionska odbrana nije postojala. Beograd je od strane saveznika ponovo bombardovan 21. aprila, 24. aprila, 18. maja, 6. juna, 8. jula, i 6. septembra 1944.

NATO bombardovanje Beograda (1999. godine)

NATO Bombardovanje

Bombardovanje Beograda 1999. godine se odnosi na dejstvovanja avijacije NATO pakta tokom bombardovanja SRJ na području glavnog grada. Tokom 78 dana rata, svega nekoliko dana u Beogradu nije bila na snazi vazdušna opasnost. Mada su na meti najviše bila prigradska naselja (Rakovica i Batajnica), uže gradsko područje se takođe mnogo puta našlo na udaru. Ceo grad je pretrpeo značajnu kolateralnu štetu od posledica snažnih detonacija. NATO agresija je bila četvrto i poslednje kampanjsko bombardovanje ovog grada u 20. veku.

Da Vas podsetimo:  ŽIVOTNI VEK SRBA PRODUŽEN: U ovom okrugu se živi najduže, a evo gde najkraće!

Izvor za četiri bombardovanja: Vikipedija

https://balkanskageopolitika.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime