Srbija neće besplatnu struju profesora iz Šumadije, dok se ceo svet raspituje za njegov izum

2
176

Solarno ekološko postrojenje bez panela, koje sakuplja i skladišti sunčevu energiju koja može da se koristi cele zime, postavljeno je lane u Badnjevcu kod Kragujevca. Postrojenje je postavio prof.dr Vladan Petrović. Prema njegovim rečima, niko u Srbiji nije zainteresovan za ovaj izum.

S druge strane, predstavnici 19 zemalja, poput Indije, Švedske, Nemačke, Norveške, Škotske, Engleske, Italije, Turske, dolazili su da se uvere u snagu postrojenja.

Profesor pregovara sa njima i, ukoliko niko iz naše zemlje ne bude zainteresovan, postrojenje će prodati najboljem ponuđaču iz inostranstva.

– Naša zemlja se ponaša kao da joj ništa nije potrebno. Mi ćemo radije da kupimo tehnologiju od stranaca. S jedne strane imamo mlade koji su najbolji na svetu, a s druge nemamo samopoštovanje i sigurnost u sebe. Tako će se desiti da postrojenje prodam strancima, a onda će Srbija da ga kupi od njih po mnogo većoj ceni – navodi profesor Petrović.

Dodaje da bi to postrojenje omogućilo da sve toplane u Srbiji rade na sunčevu energiju tako što bi je sakupljale preko leta, a koristile zimi.

U okviru ovog sistema mogao bi da se uradi i sistem grejanja na biomasu, a postoji i mogućnost da se proizvode energane.

Petrović kaže da su dolazili stručnjaci iz Jordana koji su želeli da se uvere da postrojenje može da skladišti energiju 48 sati.

Profesor im je pokazao da sunčevu energiju, koja je dostigla 300 stepeni Celzijusa, mogu da čuvaju četiri do pet meseci.

Nakon tog vremena temperatura je bila 200 stepeni, iako je spoljna temperatura padala i na minus 28 stepeni.

– Prvo smo pre tri godine uradili prototip laboratorijskog tipa, koji je mogao da se smesti u prostoriju. Na taj način smo, zapravo, hteli da pokažemo da je profesorova ideja izvodljiva. Prototip je snage desetak vati, jer je urađena parna turbina koja ima mali stepen korisnosti. Ona je mogla da sakuplja sunčevu energiju preko dana, a potom da emituje struju 24 sata – objašnjava fizičar Marko Vuksanović koji u profesorovoj firmi Alternativne energije radi na poslovima razvoja solarne toplane.

Da Vas podsetimo:  OPTIMIZACIJA

Kada su Amardži Rijat i Hardip Seira, predstavnici londonske firme Stor enerdži, prepoznali potencijal ove tehnologije, zatražili su da uradimo idejno rešenje i razvoj velikog sistema.

Oni su finansirali čitav projekat, jer su želeli da vide efekte pilotskog, većeg postrojenja. Ova londonska firma i dalje finansira projekat profesora Petrovića.

Najtraženija tehnologija savremenog doba

– Ovo je jedna od najtraženijih tehnologiji danas. Kako obilje sunčane energije koje imamo leti, nekako akumulirati i čuvati za zimu – pojašnjava inženjer Lazar Konstantinović, ističući da se najbolje stvari dešavaju same od sebe.

Objašnjava da se u ovom slućaju energija sunca koncentriše, dobija pregrejana vodena para, koja se čuva u izolovanom rezervoaru, sa duplim zidom … Tako ona može da se sačuva par meseci.

– Uz pomoć evropskih fondova, prof. Petrović je na svom privatnom imanju napravio probno postrojenje i nekoliko godina ga ispituje. To je jedno sočivo pet metara u prečniku, frenelovog tipa, koje koncentriše sunčeve zrake, gde postiže visoku temperaturu, i gde ima apsorbujuće telo – objašnjava Konstantinović, koji ističe da je postrojenje napravljeno u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Kragujevcu.

Prema Konstantinovićevim rečima u svetu se već primenjuje sličan sistem gde se koristi energija promene agregatnog stanja iz leda u tečnost, i obrnuto.

Ovaj sistem, koji je Petrović izumeo, verovatno ima određene prednosti smatra Konstantinović.

autor:Svetlana Radivojević

https://luftika.rs/

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime