Kada će Vlada smeniti v.d. direktorku klinike „Laza Lazarević“

0
59

Narodni poslanik Zeleno-levog bloka je pružio podršku zaposlenima u psihijatrijskoj klinici „Dr Laza Lazarević“ koji čitavih pola godine čekaju da Vlada sprovede razrešenje koje je predložila resorna ministarka.

„Šta ćete učiniti povodom situacije u Klinici ‚Laza Lazarević‘ i kada će Ivana Stašević Karličić biti razrešena funkcije direktorke?! Koliko još prava pacijenata će biti ugrožena, koliko još lekara i stručnog osoblja mora da ode iz klinike da bi komisija uradila svoj posao?”, upitao je predsednika Kadrovske komisije Vlade na sednici Narodne skupštine Republike Srbije.

Ista pitanja Kozma je još 20. aprila postavio ministru odbrane Milošu Vučeviću i ministru prosvete Branku Ružiću, ali u njihovom svojstvu kao predsednika i zamenika predsednika Kadrovske komisije Vlade Republike Srbije, kako poslanik navodi za Mašinu. Vučevića i Ružića Kozma je pitao i: „Šta još treba da se desi pa da v.d. direktorka Ivana Stašević Karličić bude razrešena funkcije direktorke?!“

Robert Kozma podseća javnost na to da je još u novembru 2022. godine Ministarka zdravlja Danica Grujičić obišla Kliniku za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ i nakon toga stala na stranu zaposlenih i štrajkačkog odbora i predložila razrešenje direktorke. Kako dodaje:

„Podsećam da zaposleni u Klinici već sedam meseci štrajkuju i zahtevaju smenu direktorke zbog nesavesnog vođenja institucije i trošenja resursa klinike, ali i zbog sistemskog mobinga kojim su izloženi zaposleni u ustanovi. I tu postoji saglasnost svih struktura, od portira, tetkica, domara, medicinskih sestara, lekara, doktora nauka“.

Od odlazećeg ministra Ružića Kozma je pre nekoliko dana dobio odgovor da će se „stvari u najskorijem roku rešiti“ koji karakteriše kao besmislen i birokratski:

„U ovom slučaju je jasno da se radi o odugovlačenju, kako se situacija ne bi promenila, a zdravstveni radnici odustali od legitimnog štrajka. Zato je potrebno da ih svi podržimo, jer oni brinu o mentalnom i psihičkom zdravlju našeg društva“.

Da Vas podsetimo:  Čovek iz močvare! Bjelogrlić na najgori način izvređao stanovnike predgrađa Beograda: “Vi ste seljaci”

Podsetimo, jedna od praksi koje štrajkači smatraju štetnim po pacijente, a za koje tvrde da se događaju u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, je i neopravdani izostanak zadržavanja pacijenata sa teškom kliničkom slikom na lečenju. Tokom sednice na kojoj je govorio Kozma mediji su objavili da je mladić od 25 godina u platičevu kod Rume ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača u napušteni objekat u blizini Železničke stanice.

„U trenutku dok mi premijerka odgovara i govori kako sistem nije zakazao, stiže vest da je čovek pušten sa neuropsihijatrijskog lečenja upravo ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača i srušio napuštenu zgradu!!!“, prokomentarisao je na društvenim mrežama šef Zeleno-levog poslaničkog kluba Radomir Lazović.

Štrajkače u sredu primila premijerka

Dan pre održavanja sednice Narodne skupštine, 17. maja, lekari koji zahtevaju smenu Stašević Karličić protestovali su ispred zgrade klinike i zgrade Vlade Srbije.

Kako smo već pisali, razlozima za štrajk koje navode od sredine septembra štrajkači su dodali tvrdnju da u klinici „Dr Laza Lazarević“ na papiru i dalje postoji, ali u praksi više ne funkcioniše kliničko odeljenje za adolescente, koje je namenjeno lečenju adolescenata i značajno u prevenciji tragedija poput onih koje su Srbiju potresle početkom meseca.

Za mlade ljude koji već imaju probleme, rana intervencija i lečenje mogu pomoći u smanjenju uticaja poremećaja na njihove živote i sprečiti nemile događaje i tragedije, izneli su stručnjaci. Po njihovoj oceni, Kliničko odeljenje za adolescente je bilo jedinstveno odeljenje tog tipa u Republici Srbiji jer je zbrinjavalo akutna psihijatrijska stanja kod mladih, kao što su npr. izmene u ponašanju sa dominantnom verbalnom i fizičkom agresijom, psihopatije, depresija, suicidalne ideje i pokušaji suicida, akutna psihotična stanja koja mogu značajno doprineti masovnoj agresiji, pojašnjava se u saopštenju lekara.

Da Vas podsetimo:  Mladima dnevno stigne 237 poruka na mobilni telefon

Lekari su u sredu nakon okupljanja ispred zgrade klinike četvrti ili peti put od kada traje štrajk prošetali do zgrade Vlade Srbije. Kako navode u pratećem saopštenju: „Brojnim medijskim kućama ponovili smo zahteve, hronologiju štrajka u trajanju od osam meseci, kao i zahteve ministarke zdravlja upućene Vladi za smenu v.d. direktora dr Ivane Stašević Karličić“.

Odluka štrajkačkih odbora i zaposlenih bila je da se ispred Vlade ostane do ispunjenja štrajkačkih zahteva. Od ove namere se privremeno odustalo nakon što je premijerka usvojila zahtev štrajkača da ih hitno primi. U saopštenju štrajkačkih odbora se razgovor sa premijerkom se ocenjuje kao korektan i sadržajan, te dodaje da su tokom njega navedeni „razlozi, najbitniji argumenti i dokazi na kojima se temelji zahtev za smenu, potpisanu većinskim brojem zaposlenih“.

Ona je, kako se navodi u saopštenju koje potpisuju štrajkački odbori, predložila vremenski oročen kratak period da sagleda situaciju, sa čime su se predstavnici štrajkača saglasili.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime