25. BELEF od 19. juna do 30. jula 2016.

0
1087

belefOdbor Beogradskog letnjeg festivala selektovao je u jubilarnom izdanju festivala trideset programa iz različitih umetničkih oblasti, raznovrsnih žanrova, i izuzetno visokog kvaliteta. Na ovogodišnjem BELEF-u nastupiće dva nacionalna ansambla – ansambl Drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada koji će se predstaviti beogradskom premijerom poznate predstave Karla Goldonija ”Sluga dvaju gospodara” i Opera Narodnog pozorišta iz Beograda – čiji će solisti i orkestar nastupiti na koncertu 29. juna.

Kao uvod u Beogradski letnji festival koncert će održati grupa iz Barselone Los Mambo Jambo i Zemlja gruva! Hor Kolibri, koji je ostvario veliki uspeh na takmičenju horova u Belgiji gde je među 128 horova osvojio prvo mesto, koncert će održati prvi put na Beogradskom letnjenjm festivalu. Univerzitet umetnosti će na festivalu prikazati predstave svojih studenata – Fakulteta dramskih umetnosti I Fakulteta muzičke umetnosti. Posebna saradnja ostvarena je Evropskom komisijom, Ambasadom Španije i Institutom Servantes, Ambasadom Holandije odakle dolazi Omladinska filharmonija, zatim poznata etno grupa Moreska nova sa juga Italije, umetnici iz Francuske i Rusije, kao i iz regiona, odakle nam dolaze trubadur Ibrica Jusić i sjajni Matija Dedić i Zoran Predin – ovaj program je i svojevrstan omaž stvaralaštvu neprevaziđenog Arsena Dedića.

U program jubilarnog Belefa uvedene su i predstave za decu u izvođenju dečijih pozorišta i dečijih pozorišnih trupa. Na festivalu će nastupati umetnici koji su svojim delovanjem u našem kulturnom prostoru proteklih godina ostavili svoj snažan umetnički i izvođački pečat, kao što su Smiljka Isaković i Uroš Dojčinović, dobitnici nagrade UMUS za proteklu godinu, Jelena Tomašević i novodsadski Big bend, Bilja Krstić koja slavi 40 godina plodnog umetničkog rada, a 15 sa ansamblom Bistrik, Anja Đorđević, ansambl Renesans višestruko vezan za Belef, sjajni LP duo, Vasil Hadžimanov, i u svom žanru neprevaziđena Ođila.

Da Vas podsetimo:  Filmska istorija fabrike u kojoj je danas počelo snimanje filma o usponu Leskovca između dva velika rata

Veliko finale na kraju letnjeg festivala će prirediti legendarni i fascinantni Državni akademski ansambl „Berjoska“, ruska i svetska muzičko-plesna atrakcija na renoviranom stadionu Tašmajdan, 30. jula. U oviru vizuelnog programa biće prikaѕane dve izložbe: „Duhovi – beogradske lutke iz izloga“ kao i Izložba na otvorenom mreže umetničkih škola Design Net. Na ovogodišnjem festivalu biće deset besplatnih program.

Cene ulaznica : 200, 300, 400 i 600 dinara

Prodajna mesta ulaznica: Blagajna Infocentra Turističke organizacije Beograda, Blagajna Kolarčeve zadužbine za programe koji se odvijaju u toj dvorani, za koncert Matije Dedića i Zorana Predina, Ibrice Jusića, trupe Moreska Nova, kao i za nastup Državnog akademskog ansambla ”Berjoska” ulaznice se prodaju putem Eventima, na mestima gde se programi održavaju ulaznice se prodaju dva sata pre početka programa.

Informacije na sajtu www.belef.rs

Fejsbuk: https://www.facebook.com/belef.festival/

BELEF INTRO

U nedelju 19. juna, kao uvod u Beogradski letnji festivala i povodom Svetskog dana muzike u Dvorištu Kapetan Mišinog zdanja od 21 čas nastupiće ekskluzivni gosti iz Španije – Los Mambo Jambo.

Los Mambo Jambo, bend iz Barselone, čine Dani Nel • Lo (saksofon), Mario Kobo (gitara), Ivan Kovačević (bas) i Anton Jarl (bubnjevi) Deo njihovog uspeha leži u enegričnim nastupima uživo. Repertoar čine jasne i intenzivne numere, izvedene sa potpunom predanošću i preciznošću. Jednom rečju, nastup Los Mambo Jambo uživo predstavlja savršen spoj energija benda i publike.

Njihov treći studijski album“Jambology” (Buenritmo records, 2016) sadrži dvanaest novih numera punih akcije, igre i već karakteristične egzotike benda.

Kao predgrupa rok benda iz Španije nastupiće Zemlja gruva, koja upravo promoviše svoj novi album. Specifičnost muzike Zemlje gruva!, pored raznolikosti muzičkih stilova i prepoznatljivog zvuka bras sekcije, najviše određuje frontline Zemlje gruva: Zoe Kidah, Konstrakta i MC Milovan – troje vokalnih solista sa različitim muzičkim ukusom i manirom pevanja. Ovaj uigrani vokalni trio vlada scenom već više od decenije, a domaćoj publici je poznat iz saradnje sa bendom Mistake Mistake, sa kojima su nastupali ispred poznatih imena kao što su Prodigy, Punjabi MC, Kosheen, Capleton i dr.

Da Vas podsetimo:  Spoj tradicije i modernog - jelka od grana badnjaka i bora, sa vunenim ukrasima po motivima Niša

Koncert se održava u organizaciji Instituta Servantes iz Beograda, Delegacije Evropske unije u Srbiji i Centra beogradskih festivala – izvršnog producenta BELEF-a.

Ulaz na ovaj nesvakidašnji događaj biće slobodan!

Jelena Lakićević Centar beogradskih festivala – CEBEF

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime