26 dinara, drugarice

3
1384
Ranko Pivljanin/ Foto: iskra.co

Znao sam da će pravna država ovde kad-tad profunkcionisati i da pravni sistem neće imati milosti za lopove, utajivače poreza, špekulante, pecaroše u sivoj ekonomskoj zoni, kriminalce raznih fela i profila, dilere droge, političke veleizdajnike.. Svi će oni doći na red, samo da se država Srbija oslobodi najvećeg mogućeg zla koje najdirektnije podriva temelje njenog pravnog poretka i narušava zdravlje državnog budžeta.

A to su komunalni prekršaji. Ovim prekršiocima je pravna država objavila rat do istrebljenja i neće obustavljati vatru do poslednje nenaplaćene kazne za pogrešno parkiranje, neplaćenog parkinga, prodaje cveća ili breskvi na nedozvoljenom mestu.

Silinu i doslednost beskompromisne pravne države na svojoj koži je pre sedam dana osetila gospođa Gordana Živković koju su revnosni organi uređene države sačekali na pasoškoj kontroli beogradskog aerodroma i, naočigled supruga i poslovnih partnera iz Argentine, priveli.

Šta je grešna Gordana uradila? Prodala je kola, ali u onih mesec dana dok ih nije prenela na kupca, kupac negde nije platio parking za šta je – logično, jer se automobil još vodio na nju – revnosna država Srbija teretila Gordanu i samo je čekala kada će joj pasti šaka. Tako su joj i priredili dobrodošlicu po povratku iz Pariza i priveli je na osnovu naloga prekršajnog suda iz Čačka zbog neplaćenih 26 dinara parkinga. Nije greška, kod naše pravne države nema greške, osim što je sama jedna velika greška, takoreći greščetina.

Tu revnost je imao čast da upozna i potpisnik ovih redova koji je od države bio pozvan da Novu 2018. provede u Padinskoj skeli, takođe za neoprostivi komunalni prekršaj za koji nikad ni od koga nisam bio obavešten da sam ga napravio. Ali je stigla plava koverta i novogodišnja čestitka – pet dana zatvora ako se ne plati 5.000 dinara za prekršaj…, pa onda kilometarski broj od devetnaest cifara. Hteo ja da idem, nego nisu napisali ni kad ni gde da se javim da svoje odležim, pa sam otišao do nadležnog suda da mi daju adresu. Tamo sam se, usput – što bi rekao Svetislav Basara – odao istraživačkom novinarstvu da proverim koje sam to krvno delo protiv naroda i države učinio. Ispostavilo se da sam, takođe, parkirao na kolovozu sopstvene ulice, gde inače ljudi parkiraju i dan danas – ne znam koliko ih je trenutno na robiji, javljam kad istražim – ali je polupismeni komunalni policajac napisao naziv, ispostaviće se, nepostojeće ulice u Beogradu. Ima na slici -dokazu moja kršina ali nema ulice u registru, pa ja ostadoh uskraćen za zatvorsko iskustvo. I sa pet hiljada dinara u džepu.

Da Vas podsetimo:  Beograd i Priština NISU ODBILI tzv. nemačko-francuski predlog

Zalažem li se to za anarhiju, nepoštovanje zakona i neplaćanje komunalnih prekršaja. Bože sačuvaj. Samo, hajde da komunalna policija i svi ostali pripadajući organi utvrde, primera radi, na osnovu kojih dozvola su nikle dve višespratnice u ulici Vitezova Karađorđeve zvezde i još na hiljade sličnih objekata diljem Srbije, pa ćemo gospođa Vesna i moja malenkost da platimo naša pogrešna parkiranja.

Kad počnu da ruše one zamkove na novobeogradskoj obali Save, neka zovu – dolazim na mobu.

Kad na aerodromu privedu Mlađana Dinkića na povratku iz Podgorice gde „sjetuje“ Mila, zbog duga njegove partije od 182 miliona dinara…

Kad na vrbi rodi grožđe.

Ima li kakvog zaključka? Ima, izrekao ga je davno Giga Moravac, junak jedne od televizijskih serija Siniše Pavića koji je običavao da kaže: majke vam ga, šašave i bezobrazne. Taman tako.

Ranko Pivljanin

iskra.co

3 KOMENTARA

  1. @Spase Uzelac 31. Jul 2018. at 07:51
    Ma koliko se trudio, nisam razumio sta si ti „Spase“ zelio da kazes? Da li je ovaj novinar, Ranko Pivljanin u pravu ili je on „srpski seljak“, kao sto kazes? Ne volim Svetislava Basaru kao ni ti jer je prozapadna gnjida i pijanica i mislim da nikada nije zasluzio ni zasluzivao nikakvu knjizevnu nagradu. Basara je jedan apartiotski prozapadni uvlakac i najobicniji pijani glupantrop! Ne znam da li ga ovaj novinar Ranko Pivljanin uvazava ili postuje, ali je evidentno je da je, po meni, dobar literata. Medjutim, ako sam popgrjesio, odnosno pogresno razumio tvoj komentar, onda nisam shvatio clanak Pivljanina i mislim da ti nemas popjma io cemu govoris, odnosno nemas veze s mozgom, ili si se negdje docepao ljute sljivovice, a vrucina ti udarila u mozak, pa su ti prokuvali tvoji beli bubrezi i to moze mnogo da boli ako iz nisi pravovremeno ispraznio u „onu cuvenu rupu“ ove umiljate zivotinje koju rado napastvuju nastrani Englezi, sto je redio prethodnik sadasnje britanske premijerke, Gordon Brown. To i nije nesto tako lose za tebe, Spase, imaces dovoljno kozjeg mlijeka i ljubavnicu koja ne gundja, sto je sada rijetkost. Samo, moras za zadnje noge svoje koze nabaviti odgovarajuce cizme, kako je ne bi udavio dok se budes drzao za vrat.

  2. S pravom Ranko svoje ushicenje pravno uredjenom drzavom utvrdjuje
    Basarinim „snimkom“: samo „snimak“ nekoga ko je (bio) ushicenim graditeljem opisane vrhunske pravne uredjenosti, a jos literata!, ima snagu kakvu hoce Ranko; cak je i nebitno polucenje korisnosti- recimo ambasadorsko- po tako pravno uredjenoj s t v a r i… Jedino sto u cijeloj stvari sepa Giga: ne zato sto mu nije mjesto sa basarama- primitivan je
    (srpski) seljak!-, no zato sto, kao primitivac, uvijek dalje vidi od basara i navreme pripremi ledja za nosenje najveceg tereta zvanog „pravno uredjenje drzave“; ponekad gundja, Srbin je!, ali od u s h i c e nj a sto njemu pripade ta cast n o s e nj a: ta, ko vise voli Drzavu od Srbina, a jos da je Moravac..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime