26 godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma

1
68

Dejtonski sporazumNavršava se 26 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a, osim njega, glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

https://katera.news/

1 KOMENTAR

  1. Ova trojica sa slike su uništili živote svima nama iz “regiona”. Pravili su svoje grofovije i jedino im je to bilo bitno. Iz “bratstva i jedinstva” u krv do kolena. Nije trebalo niko da pogine i ničija majka da zaplače. Trebalo je njih trojicu streljati kao i one Becke konjušare koji su sve zamesili a onda prijehali u Evropu. Dobro je sto se Srbija nalazi u Africi, nešto je jako trulo u Evropi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime