27. mart 1941. : Dan kada su Srbi „za obraz“ stavili glavu na panj!

2
81

Pre 81 godine, na današnji dan, 27.marta 1941. u vojnom puču, svrgnut je namesnik Knez Pavle Karađorđević, a vlast predata Kralju Petru II. Ovaj događaj u mnogome je kreirao kasniju sudbinu srpske države i naroda dok se posledice i danas uočavaju. Kao i oko većine stvari, Srbi su podeljeni i u stavu oko „Martovskog puča“. Za jedne on je prokockana šansa da se izbegnu tragične posledice koje su usledile, za druge čin „umivanja obraza“ i spas nacionalne časti. Sa svog stanovišta, na određeni način i jedni i drugi imaju pravo.

Ne čelu pučista bio je brigadni general vazduhoplovstva Borivoje Mirković. Ideja je bila da se zbaci tročlano kraljevsko namesništvo kneza Pavla Karađorđevića, dr Radenka Stankovića i dr Ive Perovića kao i vlada Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka koja je dva dana ranija stavila potpis na protokol o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu.

Predsednik nove vlade postao je armijski general, komandant ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije Dušan Simović, a potpredsednik Slobodan Jovanović. Inspiratori vojnog puča bili su domać antinemački politički kružoci ali i britanska obaveštajna služba koja je imala vodeću ulogu. Britanci su čak i finansirali puč i dali konkretna obećanja šta će učiniti kasnije. Potporu je dala i Moskva kod koje su, kao i kod Britanaca, motivi bili isključivo vlastiti interesi. Konkretno Staljin je u događajima u Beogradu video šansu da Nemačka odgodi napad na SSSR.

Martovski puč je stavio tačku na Trojni pakt koji su dva dana ranije u bečkom dvorcu Belvedere potpisali Dragiša Cvetković, predsednik vlade, Aleksandar Cincar – Marković, ministar spoljnih poslova i nemački ministar za inostrane poslove Joakim fon Ribentrop.

Odmah nakon što se čulo za puč građani su ispunili beogradske ulice, britanske novine su pisale da one izgledaju „kao košnica“. Glavne parole bile su „Živeo kralj“ i „Dole vlada“, ali su kasnije komunističke vlasti te činjenice isključile iz istorijskih čitanki. Tokom prvih sati demonstracija gradom su vijorile jugoslovenske, britanske, američke i francuske zastave. Nemačka zastava je spaljena, a kancelarije nemačkog poslanstva razlupane.

Da Vas podsetimo:  DOSIJE VUKOVAR: TUĐMAN SE OGLUŠIO NA APELE DEDAKOVIĆA DA EVAKUIŠE 2000 DECE IZ OBRUČA

Koliki značaj je Martovski puč imao za Veliku Britaniju govori podatak da se u britanskom poslanstvu (ambasadi) slavilo uz šampanjac.

Hitlerova osveta je stigla u vidu bombardovanja Beograda 6.aprila, bez objave rata kraljevini. Usledile su godine krvavog rata koje su Srbi platili milionskim žrtvama. Britanci, opet, kao rezultat samo sebi znanih kalkulacija, nekoliko godina kasnije, uskratili su podršku KVuO đenerala Dragoljuba Mihailovića i podržali J.B.Tita. Tako su praktično omogućili da komunisti zavladaju posleratnom Jugoslavijom i njene narode osudili na višedecenijsko odsustvo iz demokratskog sveta.

https://ucentar.rs/

2 KOMENTARA

 1. Navukli su nas britanci i zrtvovali srbe da bi se Hitler odvratio od napada na Britaniju .
  Posle toga nastaje haos i bratoubilacki rat imali sta gore.
  To su isto uradili i Rusima .Nahuskali Hitlera na Rusiju a danas je treci cin iste predstave.
  Takidje uporno podrzavajy muslimane na balkanu u svim sredinama. Opako zlo spremaju

 2. Navukli su nas britanci i zrtvovali srbe da bi se Hitler odvratio od napada na Britaniju .
  Posle toga nastaje haos i bratoubilacki rat imali sta gore.
  To su isto uradili i Rusima .Nahuskali Hitlera na Rusiju a danas je treci cin iste predstave.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime