6 trikova za kremastu i penastu kajganu kakvu još niste jeli

0
602
Foto: printscreen ( opanak.rs )

Kajgana je kod mnogih ljudi jedna od najčešćih izbora kada je reč o doručku. Iako je jednostavna za pripremu, ponekad nam ispadne suva ili prepuna vode.

Zato vam donosimo neke trikove uz pomoć kojih ćete pripremu vašeg omiljenog doručka podići na viši nivo.

Sveža jaja

Ne samo da jaja imaju bolji ukus prve nedelje, već imaju i porozne ljuske, te lako mogu da upiju spoljašnje mirise i tako izgube vlažnost.

Što kraće jaja stoje u frižideru, kajgana će biti bolja.

Izbegavajte visoku temperaturu

Kajgana mora da se peče na laganoj temperaturi. Naravno, to će produžiti čitav proces, ali tako ćete smanjiti rizik da jaja potamne ili se prepeku. Takođe, lakše čete odrediti konzistenciju koju želite da postignete.

Pazite da ih ne prepečete

Ključ savršene kajgane je i u trenutku kada je treba skloniti sa temperature. Najbolje je da je odmah istresete iz tiganja na tanjir jer će u vrućoj tiganju nastaviti da se kuva i tako osušiti.

Kajganu sklonite s vatre dok jaja još uvek izgledaju “mokro”, ali ne cure.

Važno je da je mešate

Za kremasta jaja, kajganu je potrebno često mešati. Na taj način ćete razbiti belanca, dobro pomešati sa žumancima, te će kajgana biti mekša i u manjim komadima.
Bez obzira na to što ćete umoriti ruku, za vrhunsku kajganu nemojte prekidati mešanje sve dok ne dobijete homogena jaja.

Nemojte dodavati tečne sastojke

Bez obzira na to što možda oduvek u kajganu dodajete mleko ili pavlaku, to sigurno nije najbolji recept za dobru kajganu. Činjenica je da će tečnost u jajima razdvojiti kajganu, a jaja će na kraju biti mokra i prekuvana.

Da Vas podsetimo:  Prodane duše

Nemojte prerano da začinite jaja

Da biste dobili savršenu kajganu, jaja je najbolje da začinite pre nego što su gotova. Ako jaja prerano začinite, so bi mogla da razbije celu smesu, te ćete dobiti vodenastu kajganu.

Izvor: opanak.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime