U Srbiji oko 650.000 radnika zaradu prima sa zakašnjenjem

0
709

dru-bez-poslaBlizu 650.000 radnika u Srbiji zaradu prima sa zakašnjenjem od mesec, dva ili više, dok oko 50.000 zaposlenih uopšte ne prima platu, izjavila je predsednica ASNS Ranka Savić.

U pitanju su zaposleni u privatnom sektoru i preduzećima u restrukturiranju, rekla je Savić Tanjug, napominjući da samo 17 odsto zaposlenih u privatnom sektoru prima zarade na vreme u dan.

Redovnost isplate zarada u javnom sektoru je neuporedivo veća, navela je ona, ali i napomenula da državni organi nemaju nikakvu evidenciju o broju kompanija koje ne isplaćuju zarade ili ih neredovno isplaćuju. „Država jedinu preciznu evidenciju ima za firme koje ne uplaćuju poreze i doprinose, jer je zainteresovana da puni budžet“, rekla je Savić.

Prema njenim rečima, ni inspekcija rada nema precizne podatke, jer reaguje ili po prijavi sindikata ili zaposlenog, ili na osnovu redovne odnosno vanredne kontrole.

Kada je u pitanju neredovnost isplata zarada, najgora situacije je u tekstilnoj i prerađivačkoj industriji, u metalskom kompleksu, saobraćaju, trgovini i medijima.

Najčešći razlog za neisplaćivanje zarada je, i to čak u 90 odsto slučajeva, nelikvidnost firme, odnosno blokada računa, navela je ona.

U preostalih 10 odsto slučajeva radi o nesavesnim poslodavcima kojima računi nisu blokirani, ali koji, u želi za ostvarivanjem što većeg profita, znaju i mesecima da ne isplaćuju zarade zaposlenima, istakla je Savić.

Snimak možete pogledati na ovoj stranici http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=161226&videoID=931243#

Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime