Ima li kraja ponižavanju naše intelektualne i naučne zajednice

0
1120

muftija-muamer-zukorlic-foto-zorana-jevtic-1457393506-859291Lider Bošnjačke demokratske zajednice Muharem Zukorlić izabran je pre nekoliko dana za predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Jednu od ključnih uloga u krojenju prosvetne i naučne politike tako je dobio čovek koji je na čelu univerziteta koji već čitavu deceniju ne uspeva da ispuni ni minimum uslova za akreditaciju.

Ne radi se samo o sukobu interesa, već su u pitanju osnovne karakteristike naše politike u kojoj su poništena elementarna načela doslednosti, kompetentnosti i dostojanstva. Da paradoks bude veći, bivši muftija će po funkciji u sledećem periodu biti iznad komisije koja legalizuje rad fakulteta.

Izbor na ovu važnu funkciju sam Muharem Zukorlić je obrazložio na sledeći način: “Ovo je deo opšteg dogovora koji smo imali. To je prvi korak saradnje sa najbrojnijom strankom u parlamentu i to zapravo znači veću izvesnost da će moja politička stranka biti deo vladajuće većine.“ Ovaj sada novopečeni političar, koji se i kao verski predstavnik uvek otvoreno bavio političkim radom, jasno je pokazao da je njegov izbor za predsednika ovog skupštinskog odbora samo deo veoma transparentne političke trgovine.

Na ovakve izjave M. Zukorlića već smo navikli, ali zaista je vrhunac licemerstva da nas čovek njegovog profila poziva na poštovanje pristojnosti.

Još žalosnije zvuči njegovo politikantsko objašnjenje o posebnom značaju njegovog izbora.

“Mislio sam da će oni koji imaju naviku da budu protiv nečega imati pristojnosti i reći da je ovo prilika da neko ko nije Srbin bude na ovom mestu.“

Na ovakve izjave Muamera Zukorlića već smo navikli, ali zaista je vrhunac licemerstva da nas čovek njegovog profila poziva na poštovanje pristojnosti.

Opšte je poznata činjenica da nauka, informisanje, obrazovanje i tehnološki razvoj ne spadaju u prioritet našeg društva, što pokazuje pored ostalog činjenica da imamo najmanje izdvajanje iz budžeta u Evropi za ove izuzetno važne oblasti za funkcionisanje i prosperitet jednog društva. Pri tome je razvoj digitalnog društva od presudne važnosti za ukupni ekonomski, tehnološki i socijalni razvoj naše zemlje.

Nepovoljan položaj nauke i obrazovanja je zapravo izraz nedostatka stvarne političke volje da se stvaraju uslovi za formiranje društva znanja.

Zaista spada u red vrhunske političke bizarnosti i izrazite neodgovornosti ovu izuzetnu značajnu delatnost predati na upravljanje u skupštinskom odboru čoveku koji nema nikakve kompetencije vezane za ovu oblast. Nepovoljan položaj nauke i obrazovanja je zapravo izraz nedostatka stvarne političke volje da se stvaraju uslovi za formiranje društva znanja.

Da Vas podsetimo:  Nova godina, stara zabluda

Mislili smo da smo do sada videli sve moguće oblike i pojave diskvalifikovanja naučnih ustanova i delatnika u oblasti obrazovanja, ali izbor Zukorlića za predsednika skupštinskog odbora koji se bavi naukom, informisanjem, obrazovanjem, tehnološkim razvojem i informatičkim društvom spada u red do sada nezabeleženog ruganja i ponižavanja naše intelektualne i naučne zajednice, ako ona još uvek postoji.

To je izraz bahatosti i arogancije vladajućeg režima, kome je jedino važno da u parlamentu ima što veću i stabilniju podršku. Oblast nauke, obrazovanja, tehnološkog razvoja i informatičkog društva je na ovaj način još jednom otvoreno i beskrupulozno ponižena, a poslata je i jasna poruka da su sitni politikantski interesi vladajuće partije važniji od ozbiljnog i strateškog odnosa prema suštinski važnim razvojnim prioritetima našeg društva.

To je ozbiljan udar na dostojanstvo i ugled naše intelektualne i naučne zajednice. I ako ona sada odlučno ne digne glas protesta protiv ovakvog skandaloznog izbora, onda nije zaslužila bolji tretman i položaj. Krajnje je vreme da se naša intelektualna i naučna zajednica suprotstavi sveopštem srozavanju elementarnih moralnih vrednosti i stručnih kompetencija.

Sada je on postao deo vladajuće koalicije, a u Skupštini će se baviti pitanjima nauke, obrazovanja, tehnološkog razvoja i informatičkog društva.

Ne oglašavaju se ni predstavnici građanskog društva i ljudsko-pravaških organizacija koji neprestano pokušavaju da dokažu da se u Srbiji odvija proces klerikalizacije društva.

Za njih je očigledno sasvim normalno da neko ko je do juče bio istaknuti verski lider postaje preko noći političar. I to čovek koji je poznat po neodmerenim i politikantskim izjavama da će zapaliti Srbiju ako se ostvari njegova vizija odbrane prava bošnjačkog naroda.

Sada je on postao deo vladajuće koalicije, a u Skupštini će se baviti pitanjima nauke, obrazovanja, tehnološkog razvoja i informatičkog društva. Kako bi oni reagovali da je neki od srpskih vladika skinuo mantiju i ušao u politički život. Usijale bi se društvene mreže, a mediji bi bili zasuti protestima zbog otvorene desekularizacije našeg društva.

Da Vas podsetimo:  Da li smo dostojni ovoliko dobrog života?

Marinko M. Vučinić

NSPM

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime