Pismo hrvatskom ministru

0
1007

Povodom izmena oštrih nota između vlasti Srbije i Hrvatske, a u vezi izjave hrvatskog ministra spoljnjih i evropskih poslova u kojoj je uporedio hrvatskog teroristu Mira Barešića sa Gavrilom Principom, grupa beogradskih studenata uputila je hrvatskom ministru Kovaču otvoreno pismo koje prenosimo u celosti.

______________

Gospodine Kovač,

miro-kovac-4adfce877e27b837ec525bde0f0d28ec_view_article_newpišemo Vam ovo otvoreno pismo iz razloga, jer nas zapanjuje količina hipokrizije kojom se stvara pogodno tlo za neke buduće sukobe, a koju ne prepoznajete u svojim rečima i delovanju. Izgleda da je Vaša jedina uloga u Vladi Hrvatske da se bavite Srbijom i srpskim narodom, umesto sopstvenim narodom i državnim interesom. Ovo ćemo razumeti jedino ako bavljenje Srbijom i srpskim narodom na takav način, predstavlja zapravo državni interes Hrvatske, što bi zaista bio presedan, ali ne i nešto neočekivano od hrvatskih zvaničnika. Svoju nesposobnost i posebno katastrofalnu unutrašnju ekonomsku situaciju, hrvatski političari kroz istoriju redovno sakrivaju negativnim odnosom prema srpskom narodu i dopuštanjem ustašizacije hrvatskog društva i države.

Naravno, mi dobro znamo, a to nam jasno i pokazujete, da je to Vaše licemerstvo svesno i namerno. Vi, takođe, znate da od evropeizacije Hrvatske i hrvatskog društva u ovom trenutku nema ništa, da su jedini procesi koji se dešavaju isti oni koji su četrdesetih i devedesetih godina doveli do ratova i koji, kako nam je iskustvo pokazalo, mogu opet dovesti do, zaista, nepotrebnih sukoba. Vi svojim delovanjem, svojim izjavama i skretanjem pažnje sa povratka na ideološke tekovine NDH, svesno i namerno uvodite dva naroda u novi sukob i to je potrebno otvoreno reći. Vaše teorije o navodnoj agresiji Srba ili Srbije na Hrvatsku devedesetih godina, iako to i sami vrlo dobro znate, sve više postaju samo zapaljive ratne priče za svakog razumnog čoveka. Po definiciji međunarodnog prava, JNA nije izvršila agresiju na svoju državu, jer je po važećem Ustavu imala obavezu da čuva njen integritet, poredak i teritorijalni suverenitet. Umesto toga, gospodine Kovač, zašto zaboravljate puni povratak ustaške retorike, simbola i politike u hrvatsko društvo sa dolaskom Franje Tuđmana na vlast, što je neminovno dovelo do odbrambene reakcije Srba i što je bila hrvatska priprema za rat. Zašto se ne setite da je Tuđman jednostranim aktom ukinuo konstitutivnost srpskoga naroda i sveo ga na nacionalnu manjinu. Zašto ne spomenete vraćanje ustaških simbola pre rata, ustaškog pozdrava u hrvatskom Saboru, Kristalne noći u Zadru, otpuštanja, proterivanja, maltretiranja i svođenja Srba na građane najnižeg reda. Setite se i onih Srba koji su već u proleće 1991. plutali Savom od Vukovara ka Beogradu, kao i mnogih drugih stvari koje su Srbima jasno stavile do znanja, da ono što Hrvatska nije završila 1941. završiće 1991.

Da Vas podsetimo:  Republika Srpska ne sme da poklekne

Zašto se, gospodine Kovač, ne setite izjave Franje Tuđmana „da je NDH izraz povijesnih težnji hrvatskoga naroda“ ili izjave „da bi Hrvatska mogla dobiti nezavisnost bez rata, ali ona ne bi bila etniki čista od Srba“. Zar ovime upravo vaš prvi predsednik nije potvrdio da je Hrvatska htela rat, spremala se i dovela do njega?
Vaše društvo se umesto ka evropskim, slobodarskim, vrednostima vraća onima iz fašističkog perioda, a za srpski narod kroz svoje postojanje, to je jasan znak i uslovni refleks da se Hrvatska sprema za novi obračun sa Srbima. Takođe, svesni ste Vi gospodine Kovač i sopstvenog licemerja kada govorite o potrebi evropeizacije srpskoga društva, dok se kod Vas rehabilituje Alojzije Stepinac pod čijim patronatom je katolički kler u Hrvatskoj vršio masovne pokolje nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, koja je, po samom Stepincu bila „najznamenitiji događaj u istoriji hrvatskoga naroda“. Smatrate li i Vi, ministre Kovač, da je događaj koji je doneo stotine hiljada masakriranih nevinih civila, najznačajniji događaj u Vašoj istoriji? Dajete nazive ulicama po Miletu Budaku, čija je osnovna ideja bilo ubijanje kao rešenje „srpskog problema“ u NDH, spomenike podižete teroritsti Barešiću. Oslobađate Branimira Glavaša, dokazanog zločinca nad srpskim civilima. Tompson je u Vašem društvu nacionalna ikona, čovek koji otvoreno propagira zločin i ubijanja, koji peva na državnim manifestacijama uz ustaški poklič „Za dom spremni“, pod kojim su, u savezništvu sa Hitlerom, ustaške horde odvodile srpsku, romsku i jevrejsku decu u Jasenovac i Jasterbarsko, te ih najsvirepije ubijale maljem u glavu. O jamama širom Hrvatske da ne trošimo reči. Stidite li se, gospodine Kovač nekada, ikada ili ičega?

U Vašem društvu Srbi su ponovo građani drugog reda. Ukidate ćirilicu po principu Pavelića i Tuđmana, a srpske crkve i manastiri su pod konstantnim napadima mržnje koja se širi Hrvatskom. Kukasti krst, čiji su Aušvic i Jasenovac proizvodi, ponovo se vraća širom Hrvatske, od stadiona na Poljudu, pa do antifašističkih spomenika. Uz njega obavezno dolaze i stare ustaške parole „Srbe na vrbe“, te pozivanja na proterivanja i nova ubijanja Srba. Vama je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata nacionalni praznik i slavlje na najvišem nivou, dok se u isto vreme ništa ne radi na povratku proteranih Srba na svoja vekovna ognjišta. Sa svakim obeležavanjem zločinačke akcije „Oluja“ hrvatsko društvo padne jednu stepenicu niže i vrati se vremenu kada su kama i Srbosek bili osnovni izraz težnji poglavnika i državne politike. U takvom društvu identitet istoga se stvara na mržnji prema Srbima. Ako ste čovek, stideli biste se onoga što danas postaje Vaše društvo i država.

Da Vas podsetimo:  U čemu se sve ogleda pravna neosnovanost optužnice protiv predsednika Srpske

Vi, gospodine Kovač, potpirujete i dozvoljavate širenje međunacionalne mržnje u svojim javnim istupima i izjavama. Vi, predsednica Vaše države i veliki deo hrvatske političke elite svesno ili podsvesno, od Vašeg društva pravite novu sramotu Evrope. Vi umesto evropeizacije, na koju se pozivate, sporovodite ustašizaciju. Vi koji pozivate druge da se late posla uhvatili ste se samo Srbije i srpskog naroda, a to Vam postade i jedino zanimanje. Vi, gospodine Kovač, nedvosmisleno uvodite svoje društvo u nove sukobe i ratove i iz Vas najviše progovaraju duhovi ustaštva. To je najveća tragedija i Vaše države i Evropske Unije.

Gospodine Kovač, na kraju, želimo da znate kako se srpski narod ne plaši Vaših pretnji o zaustavljanju evropskog puta Srbije. Vi dobro znate šta je Hrvatska doživela na evropskom putu i u Evropskoj uniji i da biste nam tim potezom samo učinili uslugu. Umesto pretnji, izjava i poteza uperenih protiv Srbije i srpskoga naroda, predlažemo da se uhvatite posla i deustašizacije sopstvenog društva, te da prestanete dva naroda da uvodite u nove mržnje i sukobe. Istorijski događaji, možda, počinju na isti način, ali se ne završavaju uvek isto. Imate zvaničnu ulogu, imate trenutak i priliku da pokažete da li ste čovek. Ne verujemo da je svaki Hrvat ustaša, ali Vi i drugi hrvatski političari uporno se trudite kroz istoriju, pa i danas, da pokažete da je svaka hrvatska država ustaška. Probajte da pokažete jednom da nije.

Studenti za istinu, Beograd

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime